Heerlijke Herinneringen: Simpele Ragout door Esther

door Esther
Ragout

Ken je dat? Smaken of geuren roepen een herinnering aan een bepaald moment op. Je wordt weer even meegenomen naar vroeger en dat kan heel intens zijn. Dit zijn zintuiglijke herinneringen. De kippensoep van je oma, het ijsje dat je soms van je ouders mocht halen of de popcorn in de bioscoop met je eerste vriendje.
Ik vind dit zo leuk en inspirerend, dat ik er een terugkerend thema van heb gemaakt: Heerlijke Herinneringen.
Ik start met mijn eigen heerlijke herinnering aan de ragout van mijn moeder.


Simpele Ragout

Wat: Ragout
Wie: Mijn moeder
Waar: Thuis
Wanneer: Jaren 80

Deze ragout brengt mij altijd weer terug naar de keuken waar wij als familie aten. De keuken had aan één lange zijde het aanrecht en het fornuis en aan de andere zijde een lang bruin tafelblad met groene placemats in de vorm van een appel en stevige houten klapstoelen. Een echte jaren tachtig keuken. We aten dus met zijn vieren naast elkaar en niet tegenover elkaar. Vanwege tactische redenen, die ik later pas begreep, zaten mijn broer en ik nooit naast elkaar. Toch is het hem een keer gelukt om vanillevla in mijn oor te katapulteren met een lepel…. en bedankt Martijn!

Mijn moeder kookte meestal en gelukkig kan ze goed koken. We aten dus gevarieerd en ik vond het eigenlijk altijd lekker. Alleen de spruitjes konden mij nooit zo bekoren. Maar goed als dat het enige is. Grappig is, dat er destijds natuurlijk veel minder in de supermarkt te krijgen was dan nu. Dus macaroni werd gemaakt met een macaroni pakket en een blikje tomatenpasta en kruiden, heerlijk! Groenten zoals broccoli waren nog helemaal niet bekend in het gemiddelde huishouden en als toetje was er vla of yoghurt en af en toe Saroma kloppudding.

Maar één van de gerechten die ik het allerlekkerste vond (en nog steeds vind) is een hele simpele ragout. Ik heb dit als kind zelfs een keer gevraagd om te eten op mijn verjaardag. Dus geen patat of pannenkoeken, maar gehakt ragout! Mijn moeder heeft dit recept in haar jeugd op de huishoudschool geleerd en het is supermakkelijk te maken. Ik maak het thuis ook nog steeds en dit is voor mij het ultieme comfortfood. Gecombineerd met rijst geeft het zo’n heerlijk “buikgevoel”.

Het doet me vaak denken aan zo’n koude herfstdag waarbij je niet buiten kon spelen, dus binnen aan het knutselen was. Op mijn kamer bij de verwarming en dan rook ik al een klein beetje wat we gingen eten. Dus naar beneden, naar de keuken en dan een paar gesneden champignons snoepen. Heerlijk!


Hieronder het recept van deze ragout. Dit is een basisrecept, je kunt er dus ook nog allerlei smaken aan toevoegen, maar om de ‘één of andere reden doe ik dat nooit.


Heerlijke Herinneringen: Simpele Ragout

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

15

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • 350 gram half-om-half gehakt

 • 1 doosje champignons

 • 500 ml runderbouillon

 • 50 gram boter of margarine

 • 2 volle eetlepels bloem

 • Vers gemalen peper

Bereiding

 • Smelt de boter in een braadpan en bak hierin het gehakt rul.
 • Snijd de champignons in plakjes (ik doe dat met een goede eiersnijder) en bak deze even met het gehakt mee.
 • Doe de bloem bij het gehakt, roer goed door en haal de pan van het vuur. Laat het geheel van het vuur af 2 minuten rusten.
 • Zet de pan weer op middelhoog vuur en giet al roerende de bouillon bij het gehakt mengsel. Je zal zien dat het snel bindt tot een mooie gladde ragout. Als het te dik wordt kun je wat extra water toevoegen.
 • Breng op smaak met versgemalen peper.
 • Eet met witte rijst of basmatirijst en sperziebonen. Strooi er eventueel nog wat verse peterselie over.

Tips

 • Doe voor een andere smaak, kerrie door de ragout.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Ragout
Ragout

Zelfs nu, ruim dertig jaar later, poppen madame Scholte en Marcel Proust gezamenlijk op in mijn gedachten, wanneer ik in de supermarkt langs het koekschap loop.

Volgende keer de Heerlijke Herinnering van Hanny
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]