Alles wat je wilt weten over stoofpeertjes

door Esther
stoofperen aan de boom

Hoewel het op het moment van schrijven nog lekker warm is in Nederland, gaan we toch al stiekem een beetje richting de herfst. En dat betekent dus ook dat de stoofpeertjes bijna geoogst worden! Wij hebben een stoofperenboom in de tuin en ik kan niet wachten om ze straks weer te plukken en klaar te maken. In de loop der tijd heb ik al een paar heerlijke recepten verzameld en ik krijg ook best wat vragen over stoofpeertjes. Hoogste tijd dus om de meest gestelde vragen op een rijtje te zetten, met uiteraard de antwoorden er bij.

Welke soorten stoofpeertjes zijn er?

Hoewel het er niet altijd bijstaat als je stoofpeertjes koop zijn het bijna altijd de klassieke Gieser de Wildeman peertjes. In Nederland wordt deze soort het meeste geteeld en verkocht. Het voordeel is dat deze van zichzelf bij het koken al wat roder kleuren, waardoor je er niet heel veel rode kleurstof aan toe hoeft te voegen.

Stoofperen heel of in stukjes?

De één houdt de stoofpeertjes het liefste helemaal heel en de ander snijdt ze in stukjes. Maar welke manier is nu het beste? Ik heb nieuws voor je, geen van beide manieren is het beste. Het is een kwestie van voorkeur. Wil je je stoofpeertjes mooi presenteren? Houd ze dan heel, dat staat mooier. Maar gebruik je de stoofpeertjes als bijgerecht, zoals je bijvoorbeeld appelmoes eet, dan kun je ze in stukjes snijden. Dat eet een stuk makkelijker. Op deze manier zijn ze trouwens ook wat sneller gaar.

Stoofpeertjes maken zonder alcohol

In veel recepten voor stoofpeertjes wordt alcohol gebruikt. Dat geeft niet alleen smaak, maar de vaak rode wijn of port geeft ook wat kleur aan de peertjes. Om lekkere stoofpeertjes te maken is niet per sé alcohol nodig. Je kunt voor de kleur en smaak ook een flesje bessensap toevoegen. Zo deed mijn moeder dat vroeger ook altijd.

Hoe krijg je stoofpeertjes rood?

Gieser de Wildeman peertjes worden van zichzelf al wat roder tijdens het stoven. Maar dit kun je natuurlijk altijd een beetje helpen. Door roodgekleurde vloeistof zoals wijn, port of bessensap toe te voegen geef je niet alleen extra smaak aan je stoofpeertjes, maar ook extra kleur. Daarnaast is er in de supermarkt ook een potje met perenrood te koop. Dit is een suiker met rode kleurstof, waar je peertjes dus mooi van kleuren.

Kun je ook bakken met stoofpeertjes?

Appels en peren worden vaak gebruikt in gebak, denk maar aan de welbekende appeltaart. En ook met stoofperen kun je uitstekend bakken. Deze heerlijke stoofperentaart met frangipane is daar een heel goed voorbeeld van. Lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Zeker de moeite waard om eens te proberen.

Hoe maak ik stoofpeertjes in de slowcooker?

De slowcooker is misschien wel de meest ideale manier om stoofpeertjes te maken. Je hebt geen pan waar je op moet letten en de temperatuur blijft mooi constant. Ik heb hier het perfecte recept voor stoofpeertjes in de slowcooker:

Zijn stoofperen rauw te eten?

Stoofperen zijn, wanneer ze nog niet gekookt zijn, keihard hard en absoluut niet te eten. Alleen door te koken of te stoven wordt het vruchtvlees zacht en eetbaar. Zo zijn er ook appel rassen die alleen na verhitting eetbaar zijn.

Hoe kun je stoofpeertjes het beste bewaren?

Heb je veel stoofpeertjes, bijvoorbeeld omdat je zelf een boom in de tuin hebt, dan maak je die misschien niet allemaal in één keer klaar. Pluk ze dan niet allemaal in één keer, maar portie voor portie.
Heb je toch een grote hoeveelheid peren, bewaar ze dan op een koele donkere, droge plek. Leg ze bij voorkeur een beetje los van elkaar, dus niet allemaal in een grote kist of zo. Zo kan 1 rottend peertje niet je hele voorraad bederven. Zo zijn rauwe stoofperen tot wel een half jaar te bewaren.

Kun je stoofpeertjes invriezen?

Als je stoofpeertjes klaargemaakt hebt dan kun je dit uitstekend invriezen. Doe een hoeveelheid in een diepvriesbakje, zet de datum er op en wanneer je trek hebt haal je het bakje uit de vriezer om rustig te ontdooien.

Meer recepten voor stoofperen

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]