Stoofpeertjes koken in de slowcooker

door Esther
Stoofpeertjes

Stoofperen horen wat mij betreft bij de herfst en in de crockpot of slowcooker is het helemaal eenvoudig om ze klaar te maken. Een tijdje terug heb ik dit stoofpeertjes recept al eens op mijn blog gezet, maar dit leek me een goed moment om mijn recept voor stoofperen zonder wijn weer eens naar voren te halen. En je kunt dit recept ook als basis gebruiken voor deze heerlijke, makkelijke stoofperentaart.

Stoofpeertjes, en dan met name de Gieser de Wildeman, hebben ook altijd iets nostalgisch vind ik. Mijn moeder maakte ze vroeger en haar moeder ook. En ik durf te wedden dat dit voor de meeste mensen geldt. Typisch zo’n gerecht dat je aan vroeger doet denken dus. En waar oma’s stoofperen op een petroleumstelletje stonden te pruttelen, hebben we nu de slowcooker. Een stuk veiliger en makkelijker. Niet makkelijker is het schillen van die kleine peertjes. Maar goed het resultaat mag er dan ook zijn….

Bij de Makro hebben ze vaak een aanbieding voor grootverbruikers dus daar zag vorig jaar ik een grote kist stoofpeertjes staan, Gieser de Wildeman, voor maar €1,50! Ik stond er al mee in mijn handen, maar bedacht me net op tijd. Die hele kist moet namelijk ook geschild worden. En die minipeertjes schillen is best wel een klus. Ik heb dus niet de kist, maar wel 1,5 kilo stoofpeertjes meegenomen.

Inmiddels ben ik verhuisd en ben ik de trotse bezitter van een echte perenboom in mijn tuin. Daar groeien elk jaar kilo’s stoofperen aan, dus ik kan mijn lol wel op!

Zoals gezegd is het schillen van stoofpeertjes het ouderwetse handwerk. Een dunschiller is in dit geval wel erg fijn en dan kunnen de kinderen natuurlijk ook prima helpen. Vele handen maken licht werk! En als ze weten hoe lekker zoet het eindresultaat zal zijn, dan denk ik dat ze graag even helpen schillen….

Door de slowcooker te gebruiken, benader je het petroleumstelletje van oma vroeger. Heel langzaam worden de peertjes gaar. Het voordeel is, dat je niet de hele dag thuis hoeft te blijven omdat het gas aan staat: de slowcooker is veilig genoeg om even de deur uit te kunnen.

Mijn stoofpeertjes recept is zonder wijn of port. Voor kinderen vind ik dat een recept voor stoofperen alcoholvrij moet zijn. Maak je de stoofperen voor volwassenen, dan zou je de bessensap kunnen vervangen voor een zoete rode wijn (glühwein is dan heel geschikt) of een mooie rode port.

Oh ja, ik houd er van om mijn peertjes te schillen en in vieren te snijden. Dat eet een stuk makkelijker dan hele stoofperen waar het klokhuis nog in zit. Maar als je voor een visueel spektakel gaat, dan is het natuurlijk mooier om het steeltje te laten zitten en dus alleen te schillen. Dat heb ik bijvoorbeeld bij mijn andere recept voor stoofperen met vanille en kardemom gedaan.

Stoofpeertjes koken in de Slowcooker

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

5

uren 
Totale tijd

5

uren 

30

minuten

Stoofpeertjes uit de slowcooker zijn eenvoudig te maken en hebben lekker veel smaak.

Ingrediënten

 • 2 kilo (Gieser Wildeman) Stoofpeertjes

 • 200 gram suiker (of naar smaak)

 • 2 kaneelstokjes

 • citroensap

 • 200 ml water

 • 200 ml bessensap

Bereiding

 • Snijd de peertjes in vieren, schil ze en verwijder het klokhuis.
 • Doe de peertjes in de slowcooker samen met het kaneelstokje. Sprenkel eventueel een beetje citroensap over de peertjes tegen het verkleuren. Doe in een pannetje de suiker, citroensap en het vocht en verwarm dit geheel totdat de suiker volledig is opgelost.
 • Giet het vocht bij de peertjes en doe de deksel op de slowcooker.
 • Laat zo’n 5-6 uur op de lage stand staan. Als de peertjes mooi rood en zacht zijn, zijn ze klaar. Laat ze anders gerust nog een paar uur in de slowcooker zitten.
 • Voor het vocht kun je verschillende kanten op: alleen water, water met limonadesiroop, zoete rode wijn of glühwijn en ook bessensap is een optie. Kijk wat je in huis hebt en/of wat je lekker vindt.
 • Ik vind het zelf lekker om het vocht daarna nog even te binden. Haal hiervoor de peertjes uit het vocht en giet het vocht over in een pannetje. Doe een eetlepel maizena in een schaaltje en meng dit met 2 eetlepels water. Voeg dit bij het vocht en roer goed. Breng het nog even aan de kook en zie hoe het wat dikker wordt. Indien nodig kun je nog een keer wat maizena oplossen en toevoegen. Als het vocht dik genoeg is, giet je het weer bij de peertjes. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Stoofpeertjes
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

7 reacties

Rob 2016-01-24 - 14:10

Leuk recept, alleen jammer dat er op de website geen mogelijkheid zit om het recept te kunnen afdrukken. Een laptop in de keuken is ook niet altijd ideaal 🙂

Antwoord
Esther 2016-02-07 - 16:45

Bedankt voor je reactie Rob, ik zal eens kijken of ik dat voor je kan fixen. Inderdaad een laptop in de keuken is niet ideaal.

Antwoord
Esther 2016-02-07 - 16:52

En inmiddels staat onder elke post een knop waarmee je makkelijk kunt printen of opslaan als pdf. Veel kookplezier!

Antwoord
Karin 2016-12-24 - 13:45

Hoi Esther, ik heb je stoofpeertjesrecept in de slowcooker gemaakt. Ze zijn heerlijk, dank je wel voor het recept! Fijne feestdagen.

Antwoord
Esther 2016-12-26 - 22:03

Hoi Karin, Goed om te horen dat ze ook bij jou net zo lekker smaken als bij mij. Ideaal hè zo in de slowcooker?! Ook voor jou hele fijne feestdagen en een mooi 2017! Groetjes Esther

Antwoord
Maria van Asselt 2018-02-22 - 21:13

Dank je wel voor het toevoegen heb de peertjes in de slowcoocker staan vanaf 6uurop 1heb een Russell Hobbs 3’50 liter dus nog even geduld groetjes van Maria van Asselt

Antwoord
Esther 2018-02-22 - 21:20

Graag gedaan en geniet van de stoofpeertjes!

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]