Stoofperen horen wat mij betreft bij de herfst en in de crockpot of slowcooker is het helemaal eenvoudig om ze klaar te maken. Een tijdje terug heb ik dit stoofpeertjes recept al eens op mijn blog gezet, maar dit leek me een goed moment om mijn recept voor stoofperen zonder wijn weer eens naar voren te halen. En je kunt dit recept ook als basis gebruiken voor deze heerlijke, makkelijke stoofperentaart.
Stoofpeertjes, en dan met name de Gieser de Wildeman, hebben ook altijd iets nostalgisch vind ik. Mijn moeder maakte ze vroeger en haar moeder ook. En ik durf te wedden dat dit voor de meeste mensen geldt. Typisch zo’n gerecht dat je aan vroeger doet denken dus. En waar oma’s stoofperen op een petroleumstelletje stonden te pruttelen, hebben we nu de slowcooker. Een stuk veiliger en makkelijker. Niet makkelijker is het schillen van die kleine peertjes. Maar goed het resultaat mag er dan ook zijn….
Bij de Makro hebben ze vaak een aanbieding voor grootverbruikers dus daar zag vorig jaar ik een grote kist stoofpeertjes staan, Gieser de Wildeman, voor maar €1,50! Ik stond er al mee in mijn handen, maar bedacht me net op tijd. Die hele kist moet namelijk ook geschild worden. En die minipeertjes schillen is best wel een klus. Ik heb dus niet de kist, maar wel 1,5 kilo stoofpeertjes meegenomen.
Inmiddels ben ik verhuisd en ben ik de trotse bezitter van een echte perenboom in mijn tuin. Daar groeien elk jaar kilo’s stoofperen aan, dus ik kan mijn lol wel op!
Zoals gezegd is het schillen van stoofpeertjes het ouderwetse handwerk. Een dunschiller is in dit geval wel erg fijn en dan kunnen de kinderen natuurlijk ook prima helpen. Vele handen maken licht werk! En als ze weten hoe lekker zoet het eindresultaat zal zijn, dan denk ik dat ze graag even helpen schillen….
Door de slowcooker te gebruiken, benader je het petroleumstelletje van oma vroeger. Heel langzaam worden de peertjes gaar. Het voordeel is, dat je niet de hele dag thuis hoeft te blijven omdat het gas aan staat: de slowcooker is veilig genoeg om even de deur uit te kunnen.
Mijn stoofpeertjes recept is zonder wijn of port. Voor kinderen vind ik dat een recept voor stoofperen alcoholvrij moet zijn. Maak je de stoofperen voor volwassenen, dan zou je de bessensap kunnen vervangen voor een zoete rode wijn (glühwein is dan heel geschikt) of een mooie rode port.
Oh ja, ik houd er van om mijn peertjes te schillen en in vieren te snijden. Dat eet een stuk makkelijker dan hele stoofperen waar het klokhuis nog in zit. Maar als je voor een visueel spektakel gaat, dan is het natuurlijk mooier om het steeltje te laten zitten en dus alleen te schillen. Dat heb ik bijvoorbeeld bij mijn andere recept voor stoofperen met vanille en kardemom gedaan.

11 reacties
Leuk recept, alleen jammer dat er op de website geen mogelijkheid zit om het recept te kunnen afdrukken. Een laptop in de keuken is ook niet altijd ideaal 🙂
Bedankt voor je reactie Rob, ik zal eens kijken of ik dat voor je kan fixen. Inderdaad een laptop in de keuken is niet ideaal.
En inmiddels staat onder elke post een knop waarmee je makkelijk kunt printen of opslaan als pdf. Veel kookplezier!
Hoi Esther, ik heb je stoofpeertjesrecept in de slowcooker gemaakt. Ze zijn heerlijk, dank je wel voor het recept! Fijne feestdagen.
Hoi Karin, Goed om te horen dat ze ook bij jou net zo lekker smaken als bij mij. Ideaal hè zo in de slowcooker?! Ook voor jou hele fijne feestdagen en een mooi 2017! Groetjes Esther
Dank je wel voor het toevoegen heb de peertjes in de slowcoocker staan vanaf 6uurop 1heb een Russell Hobbs 3’50 liter dus nog even geduld groetjes van Maria van Asselt
Graag gedaan en geniet van de stoofpeertjes!
Hallo Esther,
Jouw kooktijd leek mij wat te lang, ik heb de peertjes ook in kwarten gedaan en in mijn slowcooker gemaakt, stand op low.
Na 4 uur boterzacht op stand low, hoe kan dat? 5 a 6 uur niet wat lang? Smaak was trouwens heerlijk.Bedankt voor dit heerlijke recept en ik wens je hele fijne feestdagen toe met je familie.
Christo
Hai Christo, dank voor je berichtje. Niet elke slowcooker is gelijk, dus ook de warmte op LOW zal niet gelijk zijn. Vandaar het verschil. Daarnaast kan het voor stoofpeertjes geen kwaad als ze er iets langer in zitten. Misschien waren die van mij ook al klaar bij 4,5 uur. Dit is gelukkig zo’n recept dat een beetje speelruimte geeft.
Fijn om te horen dat je het recept lekker vond en ik wens jou ook hele fijne feestdagen.
Hallo Esther, vandaag de stoofpeertjes gemaakt! Heerlijk geworden. Prima recept. Ook in vier uur klaar.
Bedankt voor je recept!
Hai Bieuwkje, wat goed om te horen! Fijn dat het gesmaakt heeft.