Vegetarische recepten saai? Zeker niet! Probeer dit vegetarisch noedels recept met champignons eens. Ik verzeker je dat je het vlees absoluut niet mist.
Op mijn blog vind je verschillende Aziatische recepten en vooral het recept voor Indisch stoofvlees is hier thuis wel favoriet. Maar goed, dat is geen vegetarisch recept natuurlijk. Omdat we ook hier thuis af en toe het vlees laten staan, en mijn jongste zoon voornamelijk vegetarisch eet, wilde ik een keer vegetarisch noedels recept maken.
Wat is een goede vleesvervanger?
Als je vlees wilt vervangen kun je tegenwoordig vrij makkelijk terecht bij de kant en klare vleesvervangers in het koelvak. Het assortiment is enorm uitgebreid en je vindt er verschillende soorten burgers, worstjes en schnitzels, maar ook “rulgehakt” en “kipstukjes”. Het voordeel hiervan is dat je ze op dezelfde manier kunt bereiden als dat je gewend bent voor gewoon vlees. En omdat dit vegetarische assortiment de laatste jaren enorm ontwikkeld is, is het ook qua smaak en structuur enorm verbeterd. Voor dit recept heb ik niet gekozen voor gefabriceerd vegetarisch vlees, maar voor champignons.
Zijn champignons goede vleesvervangers?
Champignons hebben een goede structuur, die wel een beetje aan vlees doet denken. Toch kun je vlees niet één op één elke dag door champignons vervangen. Ze bevatten namelijk veel minder eiwit en ijzer dan vlees. Je zou hier wat rekening mee kunnen houden door die dag wat meer andere eiwitten te eten, bijvoorbeeld door yoghurt, of door producten met eiwit en/of ijzer toe te voegen aan de maaltijd. En voor één dag (of maaltijd) is natuurlijk helemaal niet erg als je eens wat minder binnen krijgt dan normaal.
Welke noedels moet je kiezen?
Voor deze vegetarische noedels met champignons heb ik gekozen voor rijstnoedels. Waarom, vraag je je af? Het antwoord is heel simpel: die had ik nog ruimschoots op voorraad toen ik dit gerecht ging maken! Je hoeft dus zeker niet voor deze soort noedels te kiezen, je kunt elke soort gebruiken die je lekker vindt. Ik denk dat ik hem de volgende keer maak met eiermie of met de wat plattere udon noodles. Deze zijn net even wat ruwer van structuur, waardoor de saus wat beter blijft “plakken”.
Wil je dus eens vegetarisch eten of eet je altijd vegetarisch, dan is dit gerecht zeker weten een aanrader. Deze vegetarische noedels met champignons zet je binnen 20 minuten op tafel en zelfs de grootste vleesliefhebber zal nog een tweede keer opscheppen.
