De slowcooker is wat mij betreft één van de handigste apparaten die er ooit zijn uitgevonden voor de keuken. En sinds ik de multicooker (Crockpot Expresspot CR051) heb, kan ik helemaal alle kanten op. In deze multicooker kan ik namelijk ook het vlees van tevoren alvast aanbraden, voordat ik het op de slowcook stand laat garen. Ideaal voor dit Aziatisch spek uit de slowcooker.
Degenen die al vaker op mijn blog rondneuzen hebben vast al mijn all time favorite Indisch stoofvlees voorbij zien komen. Zo ontzettend lekker dat ik hem heel regelmatig maak en ook de mannen hier in huis scheppen dan graag een tweede keer op. Maar goed je wil ook wel eens wat variëren, dus toen ik een recept tegenkwam met buikspek, heb ik hier een wat toegankelijker variant van gemaakt met speklapjes. Maar je zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld schouderkarbonade of varkensnek.
Vet aan het vlees zorgt voor smaak
Een beetje (of iets meer) vet aan het vlees is wel belangrijk voor de smaak van dit gerecht, voor het bakken van het spek heb je dank ook heel weinig vet nodig. Vet zorgt bij elk vleesgerecht voor extra smaak. Bak of braad je vlees dus altijd met het vet er bij, je kunt het er daarna altijd nog afsnijden als je het niet lust. Als je overigens speklapjes gebruikt zul je merken dat je na het kookproces veel minder vet aan het vlees terugvindt. Heel veel is opgenomen in de sticky zoete saus.
Aan de saus van dit Aziatische spek uit de slowcooker voeg je het laatste half uur nog wat sperziebonen toe. Die garen dan in de saus mee. Wij hebben dit gerecht gegeten met basmatirijst en nog wat sla, maar je kunt dit ook prima serveren over noodles natuurlijk.
Ben je dol op de Aziatische keuken en toe aan een bordje comfort food? Probeer dan zeker dit Aziatisch spek uit de slowcooker eens uit!

