Aziatisch spek uit de slowcooker

door Esther
Aziatisch spek uit de slowcooker

De slowcooker is wat mij betreft één van de handigste apparaten die er ooit zijn uitgevonden voor de keuken. En sinds ik de multicooker (Crockpot Expresspot CR051) heb, kan ik helemaal alle kanten op. In deze multicooker kan ik namelijk ook het vlees van tevoren alvast aanbraden, voordat ik het op de slowcook stand laat garen. Ideaal voor dit Aziatisch spek uit de slowcooker.

Degenen die al vaker op mijn blog rondneuzen hebben vast al mijn all time favorite Indisch stoofvlees voorbij zien komen. Zo ontzettend lekker dat ik hem heel regelmatig maak en ook de mannen hier in huis scheppen dan graag een tweede keer op. Maar goed je wil ook wel eens wat variëren, dus toen ik een recept tegenkwam met buikspek, heb ik hier een wat toegankelijker variant van gemaakt met speklapjes. Maar je zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld schouderkarbonade of varkensnek.

Vet aan het vlees zorgt voor smaak

Een beetje (of iets meer) vet aan het vlees is wel belangrijk voor de smaak van dit gerecht, voor het bakken van het spek heb je dank ook heel weinig vet nodig. Vet zorgt bij elk vleesgerecht voor extra smaak. Bak of braad je vlees dus altijd met het vet er bij, je kunt het er daarna altijd nog afsnijden als je het niet lust. Als je overigens speklapjes gebruikt zul je merken dat je na het kookproces veel minder vet aan het vlees terugvindt. Heel veel is opgenomen in de sticky zoete saus.

Aan de saus van dit Aziatische spek uit de slowcooker voeg je het laatste half uur nog wat sperziebonen toe. Die garen dan in de saus mee. Wij hebben dit gerecht gegeten met basmatirijst en nog wat sla, maar je kunt dit ook prima serveren over noodles natuurlijk.

Ben je dol op de Aziatische keuken en toe aan een bordje comfort food? Probeer dan zeker dit Aziatisch spek uit de slowcooker eens uit!

Aziatisch spek

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

4

uren 

30

minuten
Totale tijd

4

uren 

45

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 kg 1 speklapjes of varkensnek

  • 3 eetlepels 3 ketjap

  • 150 ml 150 honing

  • 1 theelepel 1 gemberpoeder

  • ½ theelepel ½ kaneel

  • 4 teentjes 4 knoflook

  • 2 eetlepels 2 vissaus

  • 1 1 kippenbouillontablet

  • 1 eetlepel 1 maizena

  • 250 gram 250 diepvries sperziebonen

  • peper

  • zonnebloemolie of arachideolie

  • 1 1 rode peper (optioneel)

  • 1 1 bosui

Bereiding

  • Snijd de speklapjes in grove stukken van ongeveer 5 cm. Verwarm een eetlepel olie in een pan en bak de stukken spek in porties aan beide kanten aan.
  • Pers de teentjes knoflook uit en doe deze met de ketjap, honing, gemberpoeder, kaneel en vissaus in een kom en roer alles goed door. Los het bouillonblokje op in 250 ml warm water. Maak de maïzena aan met 1 of 2 eetlepels koud water.
  • Doe al het spek terug in de pan en roer de marinade er door. Verwarm dit nog 3 minuten. Doe dan alles in de slowcooker en doe de bouillon erbij en giet ook het maïzena papje er bij. Roer alles goed door. Verwarm 4 uur op HIGH.
  • Doe na 4 uur de sperziebonen er bij en verwarm nog 30 minuten op HIGH. Breng eventueel op smaak met wat peper. Bestrooi met fijngesneden rode peper (optioneel) en wat ringetjes bosui. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Aziatisch spek uit de slowcooker
Aziatisch spek uit de slowcooker
Pinterest pin Aziatisch spek uit de slowcooker
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]