Zoals bijna iedere maand doe ik ook in oktober weer mee met de foodblog challenge. Hierbij maken we recepten van een ander foodblog en geven er vervolgens onze eigen draai aan. Ik weet zeker dat dit recept voor Daging Bali uit de multicooker in de smaak zal vallen!
Deze keer mocht ik rondneuzen op de website van Flying Foodie Maris. De naam zegt precies wat je kunt vinden op dit fijne en mooie blog: heerlijke recepten en daarbij de fijnste traveltips. Een combinatie dus van een foodblog en een travelblog. Het was dus beslist geen straf om tussen de recepten te grasduinen en aangezien ik dol ben op de Aziatische keuken én een multicooker heb was de keuze snel gemaakt. Het moest het recept voor Daging Bali uit de instant pot worden.
Wat is Daging Bali?
Wie bij de Chinees wel eens een Chinees Indische rijsttafel bestelt, heeft daar vast en zeker ook een portie runder stoofvlees in een donkere saus bij gekregen. De kans is groot dat je Daging Bali of Daging Smoor hebt gehad. Zacht gestoofd rundvlees in een saus van ketjap, gember, ui en een beetje pit van rode peper. Daging Smoor is wat minder uitgesproken qua smaak, wat zachter. Daging Bali is wat “complexer” doordat er wat meer kruiden en worden gebruikt. De recepten voor Daging Bali verschillen allemaal een beetje van elkaar. De één doet er wat meer knoflook in, de ander maakt gebruikt van wat extra ui of een andere verhouding van kruiden. Ik heb het recept van Maris aangehouden, maar een klein beetje versimpeld, zodat alle ingrediënten in de gemiddelde supermarkt te krijgen zijn. Dat doet echter helemaal niks af aan de smaak, want dit Indonesische stoofvlees is heerlijk mals en super lekker.
Waarom Daging Bali in de multicooker?
Als je stoofvlees maakt, of dat nou een Indonesische versie of een Boeuf Bourguignon is, is tijd altijd een dingetje. Want stoofvlees heeft tijd nodig om lekker zacht en mals te worden. In een normale pan staat het vlees dan al gauw 2-3 uur op. In de slowcooker kun je het rustig ‘s ochtends aan zetten en dan tegen de avond eten. Maar wat nou als je geen tijd hebt? Dan biedt de multicooker (of instant pot) uitkomst. Hiermee ben je in ongeveer 3 kwartier klaar! Doordat het voedsel onder hoge druk wordt gebracht gaat het garingsproces een stuk sneller. Vandaar dat je stoofgerechten in de multicooker supersnel klaar zijn.

