Daging Bali uit de multicooker

door Esther
Daging Bali uit de multicooker of instantpot

Zoals bijna iedere maand doe ik ook in oktober weer mee met de foodblog challenge. Hierbij maken we recepten van een ander foodblog en geven er vervolgens onze eigen draai aan. Ik weet zeker dat dit recept voor Daging Bali uit de multicooker in de smaak zal vallen!

Deze keer mocht ik rondneuzen op de website van Flying Foodie Maris. De naam zegt precies wat je kunt vinden op dit fijne en mooie blog: heerlijke recepten en daarbij de fijnste traveltips. Een combinatie dus van een foodblog en een travelblog. Het was dus beslist geen straf om tussen de recepten te grasduinen en aangezien ik dol ben op de Aziatische keuken én een multicooker heb was de keuze snel gemaakt. Het moest het recept voor Daging Bali uit de instant pot worden.

Wat is Daging Bali?

Wie bij de Chinees wel eens een Chinees Indische rijsttafel bestelt, heeft daar vast en zeker ook een portie runder stoofvlees in een donkere saus bij gekregen. De kans is groot dat je Daging Bali of Daging Smoor hebt gehad. Zacht gestoofd rundvlees in een saus van ketjap, gember, ui en een beetje pit van rode peper. Daging Smoor is wat minder uitgesproken qua smaak, wat zachter. Daging Bali is wat “complexer” doordat er wat meer kruiden en worden gebruikt. De recepten voor Daging Bali verschillen allemaal een beetje van elkaar. De één doet er wat meer knoflook in, de ander maakt gebruikt van wat extra ui of een andere verhouding van kruiden. Ik heb het recept van Maris aangehouden, maar een klein beetje versimpeld, zodat alle ingrediënten in de gemiddelde supermarkt te krijgen zijn. Dat doet echter helemaal niks af aan de smaak, want dit Indonesische stoofvlees is heerlijk mals en super lekker.

Waarom Daging Bali in de multicooker?

Als je stoofvlees maakt, of dat nou een Indonesische versie of een Boeuf Bourguignon is, is tijd altijd een dingetje. Want stoofvlees heeft tijd nodig om lekker zacht en mals te worden. In een normale pan staat het vlees dan al gauw 2-3 uur op. In de slowcooker kun je het rustig ‘s ochtends aan zetten en dan tegen de avond eten. Maar wat nou als je geen tijd hebt? Dan biedt de multicooker (of instant pot) uitkomst. Hiermee ben je in ongeveer 3 kwartier klaar! Doordat het voedsel onder hoge druk wordt gebracht gaat het garingsproces een stuk sneller. Vandaar dat je stoofgerechten in de multicooker supersnel klaar zijn.

Daging Bali uit de multicooker

0 van 0 stemmen
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

55

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 750 gram 750 runder riblappen

  • 6 tenen 6 tenen knoflook

  • 2 2 uien

  • 1 stuk 1 gember ( ongeveer 5-6 cm lang en 2 cm breed)

  • 1 1 limoen

  • 1 1 rode peper

  • 5 eetlepels 5 ketjap manis

  • 1 theelepel 1 tamarinde pasta

  • 125 ml 125 runderbouillon

  • 125 ml 125 kokosmelk

  • 1 stengel 1 sereh (citroengras)

  • olie om te bakken

  • peper

Bereiding

  • Snijd de riblappen in stukjes en bestrooi deze met wat zout. Bak deze in de multicooker op de sauteer functie in 2 eetlepels olie rondom bruin. Vanwege de hoeveelheid deed ik dit in 2 porties. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
  • Snijd de knoflook, ui, gember en rode peper in grove stukken en maal deze in keukenmachine heel fijn. Je kunt wat olie of water toevoegen zodat je een soort pasta (een boemboe) krijgt.
  • Fruit de boemboe met wat olie ongeveer 4-5 minuten in de multicooker op de sauteerfunctie.
  • Voeg nu het vlees, bouillon, kokosmelk, ketjap, tamarinde pasta toe en roer goed door. Kneus de stengel sereh en leg deze er boven op. Sluit het deksel van je slowcooker en doe het ventiel dicht. Kies de snelkookfunctie of zoals bij mijn Crockpot Express Pot voor “Meat / Stew”, zet de timer op 25 minuten en daarna “Start”.
  • De multicooker gaat nu druk opbouwen en de 25 minuten beginnen af te tellen zodra er voldoende druk is. Laat de druk na die 25 minuten op normale wijze in 10 minuten ontsnappen.
  • Druk op CANCEL en vervolgens laat je de Daging Bali (zonder deksel) via de sauteerfunctie inkoken tot een mooie, dikke saus. Indien nodig kun je dit ook binden met bijvoorbeeld allesbinder of een papje van maizena.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Daging Bali uit de multicooker of instantpot
Daging Bali uit de multicooker of instantpot
Pinterest Daging Bali uit de multicooker of instantpot
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]