Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie vroeger thuis was, maar in mijn herinnering bakte mijn moeder vroeger bijna elk weekend wel een cake of iets dergelijks. Ik zat daar laatst weer eens aan te denken. Eén van de favorieten, in elk geval voor mij, was wel dit recept voor Zweedse boterkoek.
Er moest dus even gezocht worden naar het recept hiervan, want deze lekkere cake is al jaren niet meer gemaakt. Gelukkig had ik hem nog wel bewaard en ik heb hem dit weekend dan ook direct weer uit de oven getoverd. En wat was het weer een trip back to memory lane! Vergelijkbaar met de heerlijke herinneringen van wentelteefjes, pompoen en madeleines die met mij gedeeld werden.
Deze Zweedse boterkoek is niet moeilijk te maken, maar je zet echt wat lekkers op tafel. En vergis je niet, dit is absoluut niet te vergelijken met onze Nederlandse boterkoek. Het lijk meer op een luchtige cake eerlijk gezegd. Overigens heb ik geen idee of dit recept daadwerkelijk in Zweden gegeten wordt, maar dit is wel de naam waaronder dit recept binnen mijn familie bekend is in elk geval.
Hoewel het een optionele stap is, zou ik absoluut aanraden om de Zweedse boterkoek na het bakken wel te “abricoteren”. Dat maak dit gebak extra lekker en is een kleine moeite om te doen. Abricoteren is de term voor het bestrijken met verwarmde abrikozenjam. Een “dure” term voor een simpele handeling die je cake extra lekker maakt.
Heb je zin in wat lekkers bij de koffie? Dan is dit makkelijke recept voor Zweedse boterkoek een regelrechte aanrader.