Makkelijk recept voor Zweedse boterkoek

door Esther
Zweedse boterkoek

Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie vroeger thuis was, maar in mijn herinnering bakte mijn moeder vroeger bijna elk weekend wel een cake of iets dergelijks. Ik zat daar laatst weer eens aan te denken. Eén van de favorieten, in elk geval voor mij, was wel dit recept voor Zweedse boterkoek.

Er moest dus even gezocht worden naar het recept hiervan, want deze lekkere cake is al jaren niet meer gemaakt. Gelukkig had ik hem nog wel bewaard en ik heb hem dit weekend dan ook direct weer uit de oven getoverd. En wat was het weer een trip back to memory lane! Vergelijkbaar met de heerlijke herinneringen van wentelteefjes, pompoen en madeleines die met mij gedeeld werden.

Deze Zweedse boterkoek is niet moeilijk te maken, maar je zet echt wat lekkers op tafel. En vergis je niet, dit is absoluut niet te vergelijken met onze Nederlandse boterkoek. Het lijk meer op een luchtige cake eerlijk gezegd. Overigens heb ik geen idee of dit recept daadwerkelijk in Zweden gegeten wordt, maar dit is wel de naam waaronder dit recept binnen mijn familie bekend is in elk geval.

Hoewel het een optionele stap is, zou ik absoluut aanraden om de Zweedse boterkoek na het bakken wel te “abricoteren”. Dat maak dit gebak extra lekker en is een kleine moeite om te doen. Abricoteren is de term voor het bestrijken met verwarmde abrikozenjam. Een “dure” term voor een simpele handeling die je cake extra lekker maakt.

Heb je zin in wat lekkers bij de koffie? Dan is dit makkelijke recept voor Zweedse boterkoek een regelrechte aanrader.

Zweedse boterkoek

Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 250 gram witte basterdsuiker

  • 2 eieren

  • snufje zout

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • 175 gram bloem

  • 50 gram geschaafde amandelen

  • 50 gram rozijnen

  • 5 eetlepels abrikozenjam

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Wel de rozijnen in lauwwarm water en dep ze daarna droog. Vet een brownievorm of braadslede in en bekleed deze met bakpapier. Ter indicatie: mijn vorm is 25×25 cm.
  • Doe de boter met de basterdsuiker, vanille suiker en zout in een kom en mix dit tot een lichte (bijna witte) luchtige massa.
  • Doe nu één voor één de eieren er bij. Voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix nog een minuut.
  • Zeef de bloem boven het botermengsel en meng dit op een lage snelheid er door. Als er geen bloem meer zichtbaar is, ben je klaar.
  • Verdeel het beslag over de brownievorm. Strooi de rozijnen en de geschaafde amandelen er over en zet de vorm midden in de oven. Bak de Zweedse boterkoek in 40-45 minuten mooi lichtbruin.
  • Verwarm de abrikozenjam in een pannetje tot deze vloeibaar is en bestrijk de boterkoek hiermee. Laat de koek een kwartiertje afkoelen in de vorm en laat hem daarna verder uit de vorm op een rooster afkoelen. Eet smakelijk!
Zweedse boterkoek
Pinterest Zweedse boterkoek
Bewaar dit recept makkelijk op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer