Recept voor sinaasappel muffins

door Esther
sinaasappel muffins

Als er één recept is dat je zeker eens moet proberen, dan is dat dit recept voor sinaasappel muffins! Luchtig, smeuïg en met een heerlijke sinaasappelsmaak.

Hoewel ik dol ben op chocolade en chocolademuffins en deze donut muffins heerlijk vind, wilde ik dit keer een andere smaak proberen. Sinaasappel wordt veel in gebak gebruikt, niet alleen het sap maar ook de rasp van de schil. Toen kwam ik een recept tegen waarbij letterlijk de hele sinaasappel werd gebruikt en helemaal fijn gemalen door het beslag geroerd. Dat moest wel een heerlijke smaak geven aan het gebak.

Dat werd dus het idee voor deze sinaasappelmuffins. Deze muffins zijn heel makkelijk te maken, maar de stappen zijn net even anders dan je misschien gewend bent. Je hebt geen mixer nodig, maar wel een foodprocessor of zoiets als de Nutribullet die ik zelf heb gebruikt hietvoor. Die heb je nodig om de sinaasappel met de suiker fijn te malen en daarna het ei, de gesmolten boter en het sinaasappelsap er door heen te mengen. Als laatste stap roer je dit door de droge ingrediënten en je bent al klaar. Best makkelijk dus.

Dit recept leent zich ook uitstekend om mee te variëren. Wat dacht je van de combinatie van sinaasappel met chocolade? Roer wat chocolade druppels door het beslag! Je kunt ook de smaak van sinaasappel nog meer intensiveren door er stukjes gekonfijte sinaasappel door heen te roeren. Of vervang de rozijnen door cranberries en je hebt weer een andere combinatie. Je ziet het, je kunt je fantasie de vrije loop laten.

Wanneer je de volgende keer weer eens iets lekkers wilt maken voor bij de koffie, maar dan zeker deze sinaasappel muffins eens en verras je zelf!

Sinaasappel muffins

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Baktijd

18

minuten
Totale tijd

28

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 2-3 2-3 sinaasappels

  • 150 gram 150 suiker

  • 1 zakje 1 vanillesuiker

  • 1 1 ei

  • 100 gram 100 roomboter, ongezouten

  • 200 gram 200 bloem

  • 1 theelepel 1 bakpoeder

  • 1 theelepel 1 baking soda

  • 100 gram 100 rozijnen

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC. Was de sinaasappels en wel de rozijnen in een kommetje met warm water. Laat ondertussen de boter rustig smelten in een pannetje.
  • Snijd van 1 sinaasappel de onder- en boven kant af. Snijd de sinaasappel nu in vieren. Let op de schil blijft er op. Verwijder eventuele pitten en dikke witte draden aan de binnenkant. Snijd de kwarten nu elk in vieren. Pers de andere 1-2 sinaasappels uit tot je ongeveer 125 ml sinaasappelsap hebt.
  • Doe de stukjes sinaasappel met de suiker en vanillesuiker in een foodprocessor. Een Nutribullet werkt ook. Maal alles helemaal fijn. Voeg het ei, het sinaasappelsap en de gesmolten boter toe en zet de foodprocessor nog een keer aan tot alles goed gemengd is.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en baking soda in een kom en giet daar het sinaasappelmengsel bij. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Doe ook de rozijnen er bij en schep alles door elkaar. Niet te lang, als de ingrediënten gemengd zijn is het goed.
  • Doe 12 muffinvormpjes in de muffinbakvorm. Verdeel het beslag over de vormpjes, ik gebruik een juslepel hiervoor. Bak de muffins in het midden van de oven in 18-20 minuten mooi bruin en gaar. Presenteer met een beetje gezeefde poedersuiker er over en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

sinaasappel muffins
Pinterest pin sinaasappel muffins
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]