In Nederland eten we met oud en nieuw massaal oliebollen. Wij maakten ze ook vaak zelf, maar dat is best een klus. Nu we dit recept voor kwarkbolletjes hebben, zijn we helemaal om! Deze zijn zo lekker, dat we deze volgens jaar in plaats van de oliebollen en appelflappen gaan maken.
De geschiedenis van oliebollen in Nederland
Oliebollen zijn een traditioneel Nederlandse snack. We eten ze vooral rond oud en nieuw, maar op de kermis is vaak ook een oliebollenkraam te vinden. Het is een soort gefrituurde deegbal met rozijnen, krenten en soms stukjes appel of peer. Oliebollen zijn al sinds de Romeinse tijd bekend, maar het is pas in de 16e eeuw dat ze hun weg naar Nederland vonden.
In het begin maakte men oliebollen van een beslag van bloem, eieren en bier. Ze werden gebakken in olie of vet en daarna bestrooid met suiker. Men at vooral tijdens de koude wintermaanden oliebollen, omdat ze een warme en voedzaam snack waren. In de 19e eeuw werden oliebollen steeds populairder in Nederland en daardoor nam de straatverkoop toe.
Andere landen en oud en nieuw-tradities
Er zijn talloze oud en nieuw-tradities in andere landen over de hele wereld. In Duitsland eten mensen bijvoorbeeld oliebollen, maar ze noemen ze “Krapfen”. In Frankrijk eten mensen “Galettes des Rois”, een soort gebak gemaakt van bladerdeeg en amandelvulling. In Spanje eten mensen “Roscon de Reyes”, een gebak gemaakt van brood en gevuld met room en fruit. In de Verenigde Staten eten mensen “donuts” of “apple fritters”. Deze laatste heeft wel een klein beetje weg van onze oliebol, maar heeft een vulling van appel en appelmoes en krijgt na het bakken nog glazuurlaagje.
Zoals je ziet, zijn oliebollen slechts één van de vele oud en nieuw-tradities die in verschillende landen worden gegeten. Wat ze allemaal wel gemeen hebben, is dat ze een warme, zoete snack zijn die worden gegeten tijdens de feestdagen om het nieuwe jaar te vieren.
Een warme, zoete snack zijn dus ook deze kwarkbolletjes. Niet traditioneel bij oud en nieuw, maar zoals gezegd, wij willen niet meer anders.
