Geen oliebollen? Maak kwarkbolletjes!

door Esther
kwarkbolletjes

In Nederland eten we met oud en nieuw massaal oliebollen. Wij maakten ze ook vaak zelf, maar dat is best een klus. Nu we dit recept voor kwarkbolletjes hebben, zijn we helemaal om! Deze zijn zo lekker, dat we deze volgens jaar in plaats van de oliebollen en appelflappen gaan maken.

De geschiedenis van oliebollen in Nederland

Oliebollen zijn een traditioneel Nederlandse snack. We eten ze vooral rond oud en nieuw, maar op de kermis is vaak ook een oliebollenkraam te vinden. Het is een soort gefrituurde deegbal met rozijnen, krenten en soms stukjes appel of peer. Oliebollen zijn al sinds de Romeinse tijd bekend, maar het is pas in de 16e eeuw dat ze hun weg naar Nederland vonden.

In het begin maakte men oliebollen van een beslag van bloem, eieren en bier. Ze werden gebakken in olie of vet en daarna bestrooid met suiker. Men at vooral tijdens de koude wintermaanden oliebollen, omdat ze een warme en voedzaam snack waren. In de 19e eeuw werden oliebollen steeds populairder in Nederland en daardoor nam de straatverkoop toe.

Andere landen en oud en nieuw-tradities

Er zijn talloze oud en nieuw-tradities in andere landen over de hele wereld. In Duitsland eten mensen bijvoorbeeld oliebollen, maar ze noemen ze “Krapfen”. In Frankrijk eten mensen “Galettes des Rois”, een soort gebak gemaakt van bladerdeeg en amandelvulling. In Spanje eten mensen “Roscon de Reyes”, een gebak gemaakt van brood en gevuld met room en fruit. In de Verenigde Staten eten mensen “donuts” of “apple fritters”. Deze laatste heeft wel een klein beetje weg van onze oliebol, maar heeft een vulling van appel en appelmoes en krijgt na het bakken nog glazuurlaagje.

Zoals je ziet, zijn oliebollen slechts één van de vele oud en nieuw-tradities die in verschillende landen worden gegeten. Wat ze allemaal wel gemeen hebben, is dat ze een warme, zoete snack zijn die worden gegeten tijdens de feestdagen om het nieuwe jaar te vieren.

Een warme, zoete snack zijn dus ook deze kwarkbolletjes. Niet traditioneel bij oud en nieuw, maar zoals gezegd, wij willen niet meer anders.

Kwark bolletjes

0 van 0 stemmen
Porties

60-70

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Baktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

5

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 4 4 eieren

  • 250 gram 250 suiker

  • 2 zakjes 2 zakje vanillesuiker

  • 1 theelepel 1 zout

  • 500 gram 500 bloem

  • 500 gram 500 magere kwark

  • 1 zakje 1 bakpoeder

  • zonnebloemolie

Bereiding

  • Doe voldoende zonnebloemolie in een ruime pan zodat deze maximaal voor ¾ gevuld is. Verwarm de olie tot 180 ℃. Doe ondertussen de eieren met de suiker en de vanillesuiker in een kom en klop dit met een mixer goed door tot een romige massa. Voeg het zout toe en klop nog even door. Mix nu de kwark er door en zeef daarna de bloem en de bakpoeder erboven. Mix nog even kort door tot de bloem net is opgenomen.
  • Als de olie 180 ℃ is, kun je beginnen. Ik heb de mix in spuitzak gedaan, dat werkt supermakkelijk. Je doet het beslag in de zak en knipt vervolgens de punt van de onderkant van de zak. Zorg dat deze een diameter van ongeveer 3 centimeter heeft. Nu knijp je elke keer zo’n 3 centimeter beslag uit de zak vlak boven de olie en knipt dat met een schaar door. De schaar kun je even in de hete olie doen, zodat het beslag er niet aan blijft zitten.
  • Bak niet te veel kwarkbolletjes tegelijk in de olie, ze zetten uit namelijk. De meeste bolletjes zullen uit zichzelf omdraaien, maar sommige moet je misschien even helpen met twee lepels. Als de bolletjes mooi goudbruin zijn aan beide kanten zijn ze klaar. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Je kunt ze zo laten of bestrooien met kristalsuiker of een mengsel van kristalsuiker met kaneel.

Tips

  • Heb je geen spuitzak? Gebruik dan twee theelepels om bolletjes in de olie te doen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

kwarkbolletjes
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]