Heerlijke Herinneringen: Geroosterde pompoen

door Esther
Geroosterde pompoen

Ken je dat? Smaken of geuren roepen een herinnering aan een bepaald moment op. Je wordt weer even meegenomen naar vroeger en dat kan heel intens zijn. Dit zijn zintuiglijke herinneringen. De kippensoep van je oma, het ijsje dat je soms van je ouders mocht halen of de popcorn in de bioscoop met je eerste vriendje. Ik vind dit zo leuk en inspirerend, dat ik er een terugkerend thema van heb gemaakt: Heerlijke Herinneringen. De herinnering van Maartje gaat over geroosterde pompoen:


Geroosterde pompoen

Wat: Geroosterde pompoen met komijn, koriander en venkel
Wie: Jamie Oliver
Waar: In de keuken van ons eerste eigen huis, de keuken daar hebben we laten verbouwen tot een knusse en tegelijk praktische keuken waar ik vele uren heb doorgebracht
Wanneer: Ergens tussen 2001 en 2006

Ik ben Maartje. Het allergrootste deel van mijn tijd breng ik door in de keuken van ons huis, van waaruit ik cateringen verzorg, kook voor mensen die dat tijdelijk niet kunnen en allerlei nieuwe gerechten bedenk en uitprobeer. Mijn liefde voor koken en eten heb ik van mijn oma en opa meegekregen. Wat dat betreft pasten zij perfect bij elkaar; mijn opa hield ontzettend van lekker eten en mijn oma kon heel goed koken. Meestal gebruikte ze geen kookboeken en volgde ze geen recepten, van wat ze in huis had wist ze heerlijke maaltijden te maken en lekkere taarten te bakken.

Ik herinner me dat we oliebollen gingen bakken. Samen maakten we een beslag, zoals ze dacht dat het moest. We zetten het beslag op de verwarming om het te laten rijzen. Ondertussen gingen we nog even boodschappen doen. Toen we terugkwamen was het beslag enorm gerezen, helemaal over de rand van de kom! Van het beslag wat nog wel in de kom zat, konden we gelukkig nog heerlijke oliebollen bakken!

Ik denk dat ik een jaar of acht was toen ik zelf ben gaan koken en bakken. Het begon met appeltaart en cake, maar al snel ging ik ook allerlei andere dingen uitproberen. Dat uitproberen ben ik blijven doen en daar is onderstaand recept een voorbeeld van. Ik weet het niet meer zeker, maar ik geloof dat het oorspronkelijk een recept van Jamie Oliver was. Het was mijn eerste kennismaking met koriander en komijn en ook pompoen had ik in die tijd nog niet heel vaak klaargemaakt.

Ik herinner me dat ik het vanwege mijn pinda-allergie best spannend vond om die nieuwe specerijen te  gebruiken, stel je voor dat ik er verkeerd op zou reageren. Dat was gelukkig niet zo, koriander en komijn bleken uiteindelijk zelfs het begin te zijn van mijn liefde voor de Midden-Oosterse keuken. Ik gebruik ze inmiddels met grote regelmaat, samen met heel veel andere lekkere ingrediënten uit het Midden-Oosten. Behalve voor de Midden-Oosterse keuken is dit recept ook het definitieve begin geweest van mijn liefde voor pompoen. Er zijn wat mij betreft weinig groenten lekkerder en veelzijdiger dan pompoen en in het pompoen-seizoen staat er dan ook zeer regelmatig iets lekkers met pompoen op tafel.

Inmiddels hebben we vier kinderen, zijn we verhuisd en hebben we een nieuwe, grotere maar nog steeds knusse keuken die het middelpunt van ons huis en ons leven vormt. Maar als ik dit recept maak, denk ik nog altijd met veel plezier terug aan onze eerste eigen keuken en aan alle uren die ik daar kokend doorbracht.


Heerlijke Herinneringen: Geroosterde pompoen

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

30

minuten

Geroosterde pompoen uit de oven

Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • 1 pompoen van 1 tot 1½ kg

 • 1 g korianderzaad (ongeveer 1½ tl)

 • 1 g komijn zaad (ongeveer 1½ tl)

 • 1 g venkelzaad (ongeveer 1½ tl)

 • 6 el olijfolie

 • peper en zout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 220°C.
 • Snijd de pompoen in 12 parten en verwijder de zaden en draden.
 • Leg de parten met de holle kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Maak het koriander-, komijn- en venkelzaad in een vijzel wat fijner.
 • Meng de specerijen met de olijfolie en peper en zout naar smaak.
 • Bestrijk de pompoenparten met de specerijenolie.
 • Rooster de pompoenparten in het midden van de oven in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
 • Eet de pompoenparten als bijgerecht, eventueel met wat feta of Griekse yoghurt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Bedankt voor dit heerlijke recept Maartje. De geroosterde pompoen was heerlijk. De volgende keer haal ik hem iets eerder uit de oven. Zoals je op de kunt zien was hij heel zacht.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]