Wat kun je nog meer met oliebollenmix? Bak een slowiebol!

door Esther
slowiebol

Is het een oliebol? Is het een krentenbrood? Is het Jan in de zak? Nee dit is een slowiebol! Ik kwam een recept voor de slowiebol al een paar keer tegen, dus nu moest het er maar eens van komen.

Een pak oliebollenmix is natuurlijk ideaal als je zelf je oliebollen bakt. Mijn moeder deed dat vroeger elk jaar weer en dan gingen er wel 3 of 4 pakken mix doorheen. Dat betekende een hele middag in de keuken, afkoelende oliebollen op keukenpapier met kranten er onder en als resultaat een enorme stapel oliebollen en ook appelflappen met oud en nieuw. Ik heb zelf met mijn man ook regelmatig oliebollen gebakken, maar de laatste tijd wisselen we het een beetje af. Het ene jaar kopen we en het andere jaar bakken we zelf.

Als je zelf van bakken houdt koop je wel eens een pak te veel. Of als je na de jaarwisseling in de supermarkt komt, zijn al die pakken oliebollenmix die over zijn voor een habbekrats te koop. Wat je kun je nog meer met oliebollenmix dan de bekende oliebol of appelflap maken? Nou, je kunt er dus een slowiebol mee bakken.

Zoals je in de intro al hebt kunnen lezen is het een beetje een mix tussen een oliebol (maar dan niet zo vet), een krentenbrood (maar dan niet zo droog) en een Jan in de zak (maar dan zonder “zompige” buitenkant). Ik had hem nog niet eerder gemaakt en heb verschillende recepten bekeken. Uiteindelijk heb ik daar mijn eigen draai aan gegeven, en er zijn nog meer variaties mogelijk.

Ik heb voor de vulling gekozen voor rozijnen en stukjes appel en dat pakte lekker fris uit. Je kunt de rozijnen ook deels vervangen door krenten en in plaats van appel is ananas uit blik ook een lekkere optie. Eventueel kun je zelfs aan cranberries, abrikozen en noten denken als vulling.

Wil je dus eens iets anders maken met een pak oliebollenmix? Probeer dan vooral deze slowiebol eens uit. Het lekkerste eet je hem warm met een beetje roomboter.

Wat kun je nog meer met oliebollenmix? Bak een slowiebol!

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

3

uren 
Totale tijd

3

uren 

30

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 pak oliebollenmix

  • 250 gram rozijnen

  • 1 appel

Bereiding

  • Week de rozijnen een half uurtje in lauwwarm water.
  • Schil de appel en snijd deze in stukjes.
  • Maak het pak oliebollenmix klaar zoals op de verpakking staat beschreven. In mijn geval moest daar alleen water bij. Voeg op het laatst de rozijnen en de appel toe en roer dit er goed door heen. Je hoeft het beslag niet te laten rijzen!slowiebol
  • Maak een bakpapier wat vochtig en plaats dit in de slowcooker. Dit helpt om straks je slowiebol te kunnen keren. Doe de bereide oliebollenmix op het bakpapier in de slowcooker. Leg een schone theedoek tussen de deksel en de slowcooker en zet de slowcooker 2,5 uur op LOW.
  • Keer de slowiebol na 2,5 uur op het bakpapier en bak nog 60 minuten op LOW. Eet smakelijk!

Tips

  • Er zijn mensen die het beslag in de slowcooker op de warmhoudstand 1 uur laten rijzen en dan 2,5 uur op LOW, keren en nog een uur op LOW bakken. Ik heb dat nog niet geprobeerd, maar wellicht wordt de slowiebol daar nog lekkerder van!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

slowiebol
slowiebol
Bewaar dit recept op Pinterest

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]