Heerlijke Herinneringen: Madeleines door Hanny

door Esther
Madeleines

Ken je dat? Smaken of geuren roepen een herinnering aan een bepaald moment op. Je wordt weer even meegenomen naar vroeger en dat kan heel intens zijn. Dit zijn zintuiglijke herinneringen. De kippensoep van je oma, het ijsje dat je soms van je ouders mocht halen of de popcorn in de bioscoop met je eerste vriendje.
ik vind dit zo leuk en inspirerend, dat ik er een terugkerend thema van heb gemaakt: Heerlijke Herinneringen.
Deze keer de herinnering van Hanny.


*De madeleines van madame Scholte*

Wat: madeleines
Wie: madame Scholte
Waar: Leeuwarden, vijfde klas Havo
Wanneer: 1988

Iedereen was dol op mevrouw Scholte. Ofwel, madáme Scholte, want door de leerlingen van 5 Havo werd deze docente Frans steevast met ‘Madame’ aangesproken. Dat zij (zwarte bob, bril, nette rok met mooie blouse) toch wel een streepje voor had, kwam niet alleen door haar charmante én kordate manier van lesgeven, maar ook vanwege haar soms verrassende aanpak. Ik kan nu in de supermarkt bijvoorbeeld geen pak madeleines meer weerstaan, louter en alleen omdat madame ze destijds introduceerde tijdens haar les over Marcel Proust.

In diens boek ‘À la recherche du temps perdu’ eet de hoofdpersoon een cakeje (madeleine), dat hij eerst doopt in lindebloesemthee. De smaak voert hem onmiddellijk terug naar zijn jeugdjaren, toen hij de lekkernij at bij zijn oudtante Léonie. Madame Scholte trakteerde ons tijdens de Franse les op madeleines, terwijl zij het verhaal over Proust deed. Volgens mij waren ze niet eens zelfgebakken, maar gewoon van de super. En lindebloesemthee was er ook niet, we dronken zwarte thee uit plastic kantinebekers. Maar het effect bleek hetzelfde.

Zelfs nu, ruim dertig jaar later, poppen madame Scholte en Marcel Proust gezamenlijk op in mijn gedachten, wanneer ik in de supermarkt langs het koekschap loop. Ditmaal weersta ik de verleiding en koop ik de madeleines niet. Maar bak ik die luchtige cakejes zelf, met bloem, vanille en een vleugje nostalgie.

Hanny


Wat een mooie “dubbele” herinnering! Proust die zich door de madeleines zijn jeugd bij zijn oudtante herinnert. En daarna Hanny die door haar lerares Frans madeleines geserveerd krijgt tijdens het lezen van Proust en zo dus altijd aan dat moment denkt bij het zien van madeleines.

Wil jij ook van die lekkere madeleines maken? Ik deel hier een Frans recept vanaf het blog van Laura’s Bakery. Een klein beetje aangepast, want ik houd nu eenmaal van citroen in gebak, dus hier zit ook geraspte citroenschil in.

Madeleines

0 van 0 stemmen
Porties

24

porties
Voorbereidingstijd

2

uren 

10

minuten
Kooktijd

9

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten

Heerlijke madeleines naar Frans recept.

Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • 125 gram boter

 • 2 grote eieren

 • 150 gram fijne kristalsuiker

 • 150 gram bloem, gezeefd

 • 2 zakjes vanille suiker

 • rasp van 1 citroen

 • snufje zout

Bereiding

 • Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron en laat deze dan afkoelen.
 • Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in een kom en mix dit zeker 5 minuten. Het volume zou verdrievoudigd moeten zijn. Het ziet er dan uit als een lichtgele luchtige massa.
 • Schep de geraspte citroenschil en het zout er door heen met een spatel.
 • Schep om en om de bloem en de gesmolten boter in delen door het ei-mengsel. Voeg pas een volgend deel toe als het eerste helemaal is opgenomen.
 • Zet het beslag minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
 • Zet je oven op boven- en onderwarmte op 190 graden.
 • Vet een madeleinevorm in en bestuif deze met bloem.
 • Schep met twee theelepeltjes gelijke bergjes in de vorm.Madeleines beslag in de vorm
 • Bak de madeleines 8-10 minuten. De randjes mogen wat bruiner zijn, maar het buikje is dan wel gebakken, maar licht van kleur.
 • Haal de madeleines uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen. Je kunt nu de vorm schoonmaken, opnieuw invetten en bestuiven met bloem voor de overige 12 madeleines.

Tips

 • Wil je verzekerd zijn van een mooi bol “buikje” zoals een madeleine eigenlijk hoort te hebben? Vervang dan de bloem door zelfrijzend bakmeel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Madeleines
Madeleines

Ben je benieuwd naar de vorige Heerlijke Herinnering? Je leest mijn verhaal over de herinnering die ik heb aan de ragout van mijn moeder.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]