Met Sinterklaas die jaarlijks ons land aandoet, breekt altijd weer een gezellige tijd aan. Een tijd waarbij een beetje extra snoepen best mag. En wat is er leuker dan een een echte chocolade letter maken?
Waar je vroeger kon kiezen uit een melk chocoladeletter of een pure of misschien nog eentje met hazelnoot, is er nu een enorme variëteit aan letters. Van zeezout caramel (wel een favoriet hier!) tot witte knetterchocolade, het is er allemaal. En dan te bedenken dat het allemaal waarschijnlijk begon in de middeleeuwen. Op kloosterscholen werden letters van brooddeeg gebruikt bij het leren schrijven. Deze konden dan na de les opgegeten worden. In de 19e eeuw gebruikte men een kleed om over de Sinterklaas cadeaus te leggen. Op het kleed werd dan een letter van brooddeeg gelegd zodat duidelijk was voor wie de pakjes bestemd waren. Pas aan het eind van de 19e eeuw werden er letters van chocolade gemaak. (Bron: geschiedenisbeleven.nl)
De typische chocoladeletters worden gegoten in mallen, die heb je thuis natuurlijk niet. Daarnaast luistert het dan ook nog eens nauwer met het tempereren van de chocolade. Je eigen chocolade letter maken kan ook makkelijker. Je hebt dan 2 ingrediënten nodig: chocolade en roomboter. Zorg bij het smelten van de chocolade in de magnetron dat je niet te snel wilt. Telkens roeren is super belangrijk zodat de chocolade niet verbrandt.
Het versieren van de gespoten chocoladeletter is een leuk klusje voor de kinderen. Je kan je hier helemaal op uitleven met chocolade kruidnootjes, hagelslag, Sintfiguurtjes, M&M’s, snoepjes, nootjes, gedroogd fruit …. en ga zo maar even door. Ik heb de letter op een stuk karton omwikkelt met aluminiumfolie gespoten. Als je dan de chocolade na het versieren laat uitharden, kun je dit in een mooi cellofaan verpakken. Als je het echt goed wilt doen kun je ook een speciale doos voor chocoladeletters kopen.
Ga jij dit jaar aan de slag en ga je je eigen chocolade letter maken? Ik ben benieuwd naar je creatie!