Je eigen chocolade letter maken!

door Esther
chocoladeletter

Met Sinterklaas die jaarlijks ons land aandoet, breekt altijd weer een gezellige tijd aan. Een tijd waarbij een beetje extra snoepen best mag. En wat is er leuker dan een een echte chocolade letter maken?

Waar je vroeger kon kiezen uit een melk chocoladeletter of een pure of misschien nog eentje met hazelnoot, is er nu een enorme variëteit aan letters. Van zeezout caramel (wel een favoriet hier!) tot witte knetterchocolade, het is er allemaal. En dan te bedenken dat het allemaal waarschijnlijk begon in de middeleeuwen. Op kloosterscholen werden letters van brooddeeg gebruikt bij het leren schrijven. Deze konden dan na de les opgegeten worden. In de 19e eeuw gebruikte men een kleed om over de Sinterklaas cadeaus te leggen. Op het kleed werd dan een letter van brooddeeg gelegd zodat duidelijk was voor wie de pakjes bestemd waren. Pas aan het eind van de 19e eeuw werden er letters van chocolade gemaak. (Bron: geschiedenisbeleven.nl)

De typische chocoladeletters worden gegoten in mallen, die heb je thuis natuurlijk niet. Daarnaast luistert het dan ook nog eens nauwer met het tempereren van de chocolade. Je eigen chocolade letter maken kan ook makkelijker. Je hebt dan 2 ingrediënten nodig: chocolade en roomboter. Zorg bij het smelten van de chocolade in de magnetron dat je niet te snel wilt. Telkens roeren is super belangrijk zodat de chocolade niet verbrandt.

Het versieren van de gespoten chocoladeletter is een leuk klusje voor de kinderen. Je kan je hier helemaal op uitleven met chocolade kruidnootjes, hagelslag, Sintfiguurtjes, M&M’s, snoepjes, nootjes, gedroogd fruit …. en ga zo maar even door. Ik heb de letter op een stuk karton omwikkelt met aluminiumfolie gespoten. Als je dan de chocolade na het versieren laat uitharden, kun je dit in een mooi cellofaan verpakken. Als je het echt goed wilt doen kun je ook een speciale doos voor chocoladeletters kopen.

Ga jij dit jaar aan de slag en ga je je eigen chocolade letter maken? Ik ben benieuwd naar je creatie!

Je eigen chocolade letter maken!

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

0

minutes
Totale tijd

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 100 gram 100 roomboter op kamertemperatuur

  • 350 gram 350 melkchocolade of pure chocolade

Bereiding

  • Klop de boter luchtig en romig met de mixer. Als het goed is, is de boter bijna wit van kleur.
  • Breek de chocolade in stukjes en doe deze in een plastic kom. Geen glas want dit wordt te heet. Zet de kom in de magnetron en verwarm deze elke keer 30 seconden. Roer de chocolade goed door na elke 30 seconden. In het begin merk je nog niet zo veel, maar na een paar keer zie je dat de chocolade gaat smelten. Ga door tot het grootste deel gesmolten is, maar er nog wel wat stukjes te zien zijn. Laat deze stukjes buiten de magnetron in de warme chocolade smelten.
  • Als alle chocolade vloeibaar is, roer je er de boter doorheen. Je zult nu merken dat de chocolade weer wat stijver wordt. Schep de massa in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1,5 cm. Spuit letters of andere figuren en versier ze zoals je wilt. Het handigste is het om het direct op een mooie ondergrond te spuiten of zelfs in een chocoladeletter doos die online te koop zijn.

Tips

  • Als de chocolademassa na het toevoegen van de boter nog te zacht is leg je hem even in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Pinterest chocolade letter maken
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]