Help! Mijn kind wil vegetarisch eten

door Esther
groene groenten vegetarisch

Wat doe je als je zoon tegen je zegt:” Mam vanaf nu wil ik geen vlees meer eten” ? Dat gebeurde mij een paar jaar geleden. Het zat er al een tijdje aan te komen, want we hadden al vaker gesprekken gehad over vlees en de dieren die daarvoor gehouden worden. Daarnaast kijk ik ook regelmatig documentaires over voeding en Netflix heeft voldoende aanbod. Kijk maar eens naar Cowspiracy, Food Inc, en Food Matters. Rik kijkt dan mee en ziet dus ook dat de manier waarop we nu met vlees omgaan niet houdbaar is op de lange termijn. Blijkbaar heeft hem dat aan het denken gezet en kwam hij tot het besluit dat hij geen vlees meer wilde eten. Mijn kind wil vegetarisch eten.

Uiteraard wilde ik hem bij die keuze helpen, ik wil (nog) niet vegetarisch eten, maar sta er wel open voor. Mijn man en oudste zoon willen echter nog helemaal geen afscheid nemen van een stukje vlees bij het eten. Hoe kan ik het beste koken, zonder dat ik elke avond allerlei capriolen moet uithalen waarbij mijn fornuis vol staat met pannen? De afgelopen maanden heb ik hier flink mee kunnen oefenen en kwam tot de volgende oplossingen, waar jij misschien ook wel wat aan hebt.

Tips voor als je kind vegetarisch wil eten, maar de rest van het gezin niet:

 1. Er zijn in de supermarkt voldoende vleesvervangers te vinden die hartstikke
  lekker zijn. De Tivall Caprese is favoriet, maar ook de vegaburgers zijn heerlijk.
  De consumentenbond deed recent een test over vleesvervangers.
  Smaken verschillen natuurlijk, maar hierin staat bijvoorbeeld welke soorten
  het beste vlees vervangen qua vitaminen en mineralen e.d.
 2. Vlees vervangers zijn prima in te vriezen. Vaak koop ik de producten als ze in de
  aanbieding zijn en gooi ze in het vriesvak. Vleesvervangers zijn toch vaak net
  even wat duurder dan een gewoon stukje vlees, dus zo kun je toch wat besparen.
 3. Ik heb een kleine wokpan gekocht. Als ik bijvoorbeeld nasi of macaroni maak, dan
  maak ik in een grote pan het vlees klaar en ondertussen in de kleine pan het
  vegetarische vlees. De groenten, rijst of pasta en de saus verdeel ik dan over
  beide pannen en zo ben je net zo snel klaar, met alleen een klein pannetje extra.
 4. Vooral bij eenpansgerechten maak ik een wat grotere vegetarische portie. Dat
  vries ik in, zodat wanneer wij bijvoorbeeld lasagne eten, ik zo een maaltijd uit de
  vriezer trek voor Rik. Een goed voorbeeld van een heerlijk vegetarisch gerecht is deze pasta met geroosterde paprikasaus.
 5. Af en toe probeer ik met vegetarisch gehakt mijn man en oudste zoon te “foppen”.
  Dat lukt in de meeste gevallen nog niet zo goed. Ze hebben het toch door. Maar ze
  vinden het niet vies of zo, alleen minder smakelijk dan gewoon gehakt. Dus ik blijf
  verschillende varianten uitproberen, totdat ik er eentje vind die ze niet
  onderscheiden van echt gehakt! En in deze vegetarische soep worden de ballen zeker niet gemist!

Dit zijn een aantal van mijn manieren om hier zo praktisch mogelijk mee om te gaan. Door te kiezen voor vleesvervangers krijgt Rik toch voldoende eiwit en vitamines binnen en blijft het voor mij makkelijk vegetarisch koken. En ik moet zeggen dat ik op deze manier ook steeds vaker vlees laat staan en gewoon lekker mee eet.

Omdat er vast meer gezinnen zijn waarbij niet ht hele gezin vegetarisch eet, ben ik erg benieuwd naar jouw tips en trucs. Misschien heb je nog wel een superlekker vega-gerecht waar ook de vleesliefhebber van smult. Laat het me weten, want ik ben erg nieuwsgierig. Tijdens deze ontdekkingstocht houd ik je op de hoogte van hoe wij vegetarisch met “gewoon” combineren.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]