6 handige tips om energie en water te besparen in de keuken

door Esther
Pan op gasfornuis

Het zal je vast niet ontgaan zijn, energie en met name gas wordt steeds duurder. De prijzen rijzen de spreekwoordelijke pan uit. Maar ook het milieu kunnen we best een handje helpen door iets zuiniger om te gaan met energie. Hierbij dan ook 6 handige tips om energie en water te besparen in de keuken.

1. Deksel op de pan

Als je water aan de kook brengt, houden veel mensen de deksel van de pan. Hierdoor ontsnapt er veel warmte en duurt het langer voordat het water kookt. Dus deksel op de pan en je bespaart gas.

Dit geldt ook voor andere gerechten die je kookt. Alleen als er juist vocht uit bijvoorbeeld een saus moet verdampen laat je de deksel van de pan.

2. Pasta en rijst koken zonder gas

Als je pasta of rijst gaat koken, dan breng je het water aan de kook, voegt pasta of rijst toe, breng het water opnieuw aan de kook, even doorroeren en dan het gas laag. Je kookt het dan in 8 tot 10 minuten gaar en klaar ben je. Maar hier kun je gas besparen!

Wanneer je de pasta of rijst in het kokende water hebt gedaan, breng je het opnieuw aan de kook, roer het even goed door en daarna zet je het vuur uit. Je laat het dan met de deksel op de pan gaar worden, zonder dat het water kookt. Tel een minuut extra bij de kooktijd op die op de verpakking staat en je zult zien: werkt perfect!

3. Zet de oven wat later aan

Als je gaat bakken staat er aan het begin van het recept dat je de oven aan moet zetten op een bepaalde temperatuur. Een goed voorverwarmde oven is cruciaal voor een geslaagd baksel. Maar als je daarna van alles moet snijden en klaar maken, kan het zomaar zijn dat je je gebak pas ene half uur later in de oven zet. Dan staat je oven dus een hele tijd voor niks aan.

Zet je oven dus wat later aan om voor te verwarmen. Leer je oven kennen en kijk hoe lang het ongeveer duurt voordat hij voorverwarmd is. Lees dan het recept en schat in hoe lang je bezig bent voordat je je gebak of gerecht in de oven moet zetten. Zet je oven op het juiste moment aan en je deze is precies goed voorverwarmd op het moment dat jij klaar bent. Zo bespaar je ook weer elektriciteit of gas.

4. Maak twee gerechten na elkaar

Nog een tip voor het gebruik van de oven. Wanneer je bijvoorbeeld een ovenschotel wilt klaar maken en deze appelcake wilt bakken, plan dit dan direct na elkaar. Dat scheelt je voorverwarm tijd en zo maak je efficiënt gebruik van je oven. Je haalt de ovenschotel er uit en schuift de cake er direct in. Ideaal!

5. Maak vaker een eenpansgerecht

Romig orzo recept met tomaat en gehakt_5

Eten klaar maken op het gasfornuis of kookplaat betekent al snel dat je minimaal 3 pitten aan hebt: één voor het vlees, één voor de groente en één voor de aardappelen.

Wanneer je een eenpansgerecht klaar maakt, gaat alles logischerwijs in één pan en bespaar je zo gas of elektriciteit. Daarnaast ben je ook nog eens sneller klaar! Een eenpansgerecht dat wij erg lekker vinden is deze romige orzo met tomaat en gehakt.

6. Kokend water afgieten over de snijplank

Een snijplank waar je vlees of kip op gesneden hebt moet altijd goed schoongemaakt worden. Het liefst gebruik je daar heet water voor om af te spoelen. Ik leg de plank in de gootsteen en op het moment dat ik de rijst, pasta of groenten afgiet gaat het kokend hete water over de plank en het mes. Gelijk alle bacteriën dood en je gebruikt geen extra warm water uit de kraan. Daarna kan het zo de vaatwasser in.

Bonustip: Gebruik de slowcooker of multicooker

Via Facebook nog de slimme tip gekregen (dat ik daar zelf niet aan gedacht heb), het gebruik van de slowcooker of multicooker zorgt er voor dat je geen gas hoeft te gebruiken. Uiteraard verbruiken deze apparaten wel stroom, maar het zijn gelukkig geen energieslurpers.


Zoals je ziet is het makkelijk om energie en water te besparen in de keuken. Heb jij nog andere tips? Laat ze me weten in de reacties!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

4 reacties

William 2022-06-08 - 10:53

Hallo Esther,

Misschien ook handig is om water waar je bv je groente in hebt gewassen , gebruiken voor je plantjes in de tuin😃

Antwoord
Esther 2022-06-08 - 11:51

Hai William, dat is zeker een goede tip!!

Antwoord
Louise 2022-06-11 - 15:38

Hallo esther, nog een tip:
Gebruik een hooikist of de moderne variant; hooimadam of ecostoof

Antwoord
Esther 2022-06-11 - 20:29

Hai Louise, dat zijn zeker ook goede tips om energie te besparen!

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]