Zelf piccalilly maken

door Esther
Zelf piccalilly maken

Piccalilly is een pittige soort mosterd- en groentejam die oorspronkelijk uit Engeland komt. Een populaire smaakmaker en het wordt vaak gebruikt op sandwiches en als aanvulling op borrelplanken. Maar hoe is het ontstaan, wat zijn de belangrijkste ingrediënten en hoe kun je zelf piccalilly maken?

De oorsprong van piccalilly

Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van piccalilly, maar het meest voorkomende verhaal is dat het werd uitgevonden in de 18e eeuw door John Murrell, een kruidenier in Londen. Hij had wat restjes groenten en kruiden in zijn winkel en hij wilde die graag opmaken. Hij mengde deze groenten met mosterd en azijn en verkocht het mengsel als een pittige smaakmaker.

Veel voorkomende ingrediënten

Hoewel de exacte samenstelling kan verschillen, zijn er enkele ingrediënten die vaak voorkomen:

Groenten: Piccalilly bevat vaak een mengsel van verschillende groenten, zoals komkommer, uien, kool, paprika’s en wortel. De groenten worden fijngehakt, gezouten en gekookt, voordat ze worden gemengd met de andere ingrediënten.

Mosterd: Mosterd is een belangrijk ingrediënt en geeft het zijn pittige smaak. Vaak wordt er mosterdzaad of mosterdpoeder gebruikt.

Azijn: Azijn wordt gebruikt om de smaak te versterken en om het te conserveren.

Kruiden: Kruiden die veel gebruikt worden zijn kerrie, koriander, gember, knoflook en kurkuma, die de smaak en geur versterken.

Suiker: Piccalilly bevat vaak een beetje suiker om de zure smaak van de azijn te balanceren.

Zout: Zout wordt toegevoegd om de smaak te versterken.

In de loop der tijd is piccalilly geëvolueerd tot een veelzijdige smaakmaker die wordt gebruikt bij allerlei gerechten. Net als mosterdmayonaise op een broodje rosbief, vind ik piccalilly erg lekker op een broodje ham of kaas. Maar het is ook erg lekker bij je hamburger, hotdogs en gebruik het vooral ook bij de borrelplank. Ga dus vooral zelf piccalilly maken met dit recept en combineer het bij je favoriete hapjes.

Piccalilly

0 van 0 stemmen
Porties

1

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

0

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • water

  • 50 gram 50 zout

  • 150 gram 150 bloemkool

  • 2 2 uien

  • 125 gram 125 komkommer

  • 250 ml 250 appelcider azijn

  • 20 gram 20 maizena

  • 125 gram 125 suiker

  • mosterd poeder

  • kerriepoeder

  • kurkumapoeder

Bereiding

  • Snij de bloemkool, ui en komkommer in kleine stukjes. Doe het zout en water in een ruime pan en roer dit goed door elkaar. Voeg de gesneden groenten er aan toe en roer nogmaals goed. Zet de pan met de deksel er op een nachtje in de koelkast.
  • Zet de pan op het vuur en kook de groenten in 5 minuten beetgaar. Giet de groenten af en doe ze terug in de pan met de azijn, suiker, het mosterdpoeder, kerriepoeder en de het kurkumapoeder. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Meng de maizena met een beetje water tot melkachtig mengsel en voeg dit toe aan de pan. Laat nog heel even doorkoken tot het ingedikt is. Doe het mengsel direct in brandschone potten en laat afkoelen. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Zelf piccalilly maken
Pinterest pin zelf piccalilly maken
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]