Piccalilly is een pittige soort mosterd- en groentejam die oorspronkelijk uit Engeland komt. Een populaire smaakmaker en het wordt vaak gebruikt op sandwiches en als aanvulling op borrelplanken. Maar hoe is het ontstaan, wat zijn de belangrijkste ingrediënten en hoe kun je zelf piccalilly maken?
De oorsprong van piccalilly
Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van piccalilly, maar het meest voorkomende verhaal is dat het werd uitgevonden in de 18e eeuw door John Murrell, een kruidenier in Londen. Hij had wat restjes groenten en kruiden in zijn winkel en hij wilde die graag opmaken. Hij mengde deze groenten met mosterd en azijn en verkocht het mengsel als een pittige smaakmaker.
Veel voorkomende ingrediënten
Hoewel de exacte samenstelling kan verschillen, zijn er enkele ingrediënten die vaak voorkomen:
Groenten: Piccalilly bevat vaak een mengsel van verschillende groenten, zoals komkommer, uien, kool, paprika’s en wortel. De groenten worden fijngehakt, gezouten en gekookt, voordat ze worden gemengd met de andere ingrediënten.
Mosterd: Mosterd is een belangrijk ingrediënt en geeft het zijn pittige smaak. Vaak wordt er mosterdzaad of mosterdpoeder gebruikt.
Azijn: Azijn wordt gebruikt om de smaak te versterken en om het te conserveren.
Kruiden: Kruiden die veel gebruikt worden zijn kerrie, koriander, gember, knoflook en kurkuma, die de smaak en geur versterken.
Suiker: Piccalilly bevat vaak een beetje suiker om de zure smaak van de azijn te balanceren.
Zout: Zout wordt toegevoegd om de smaak te versterken.
In de loop der tijd is piccalilly geëvolueerd tot een veelzijdige smaakmaker die wordt gebruikt bij allerlei gerechten. Net als mosterdmayonaise op een broodje rosbief, vind ik piccalilly erg lekker op een broodje ham of kaas. Maar het is ook erg lekker bij je hamburger, hotdogs en gebruik het vooral ook bij de borrelplank. Ga dus vooral zelf piccalilly maken met dit recept en combineer het bij je favoriete hapjes.
