Als er een plantaardig ingrediënt is dat een goede vervanger is voor vlees, dan is dat met kop een schouders de champignon. Vlezig van structuur, vol smaak en makkelijk te verwerken in allerlei gerechten. Daar is deze heerlijke hartverwarmende Hongaarse champignonsoep een goed voorbeeld van.
Zijn het de champignons, de lichtpittige paprikapoeder of is het de room? Deze champignonsoep heeft op de één of andere manier iets “knussigs”. Heerlijk zo’n kom soep op een koude, regenachtige dag. Deze soep werd onverwacht een favoriet bij ons thuis, wie weet wordt hij dat ook bij jou.
Deze Hongaarse champignonsoep is volledig vegetarisch, maar is zelfs helemaal vegan te maken als je dat wilt. Vervang in dat geval de melk door plantaardige melk, zoals amandelmelk. Je kunt de room vervangen door plantaardige yoghurt of, als je echt romig wilt, kokosroom.
De allerlekkerste champignonsoep krijg je door de juiste champignons en een beetje geduld. Ik gebruik kastanjechampignons omdat die wat smaakvoller en steviger zijn dan gewone champignons. Wil je besparen dan kun je prima de “buitenbeentjes” bij Albert Heijn nemen. Vaak hebben deze geen steeltje en kunnen ze dus niet meer gewoon verkocht worden, maar ze zijn uitstekend om soep van te maken.
Neem ook de tijd om eerst de champignons en daarna de ui en knoflook te sauteren. Laat de champignons in de olijfolie een mooie donkere kleur krijgen en laat de ui karameliseren voor superveel smaak. Ik zei al, je hebt een beetje geduld nodig, maar dat wordt dubbel en dwars beloond!
Verras je familie en vrienden met deze heerlijke Hongaarse champignonsoep en ik verzeker je dat er niemand is die vraagt of er ook ballen in de soep zitten! Oh, en heb je nog champignons over en wil je nog iets vegetarisch maken? Maak dan deze vegetarische stoofpot met linzen en champignons.
