Heerlijke hartverwarmende Hongaarse champignonsoep

door Esther
Hongaarse champignonsoep

Als er een plantaardig ingrediënt is dat een goede vervanger is voor vlees, dan is dat met kop een schouders de champignon. Vlezig van structuur, vol smaak en makkelijk te verwerken in allerlei gerechten. Daar is deze heerlijke hartverwarmende Hongaarse champignonsoep een goed voorbeeld van.

Zijn het de champignons, de lichtpittige paprikapoeder of is het de room? Deze champignonsoep heeft op de één of andere manier iets “knussigs”. Heerlijk zo’n kom soep op een koude, regenachtige dag. Deze soep werd onverwacht een favoriet bij ons thuis, wie weet wordt hij dat ook bij jou.

Deze Hongaarse champignonsoep is volledig vegetarisch, maar is zelfs helemaal vegan te maken als je dat wilt. Vervang in dat geval de melk door plantaardige melk, zoals amandelmelk. Je kunt de room vervangen door plantaardige yoghurt of, als je echt romig wilt, kokosroom.

De allerlekkerste champignonsoep krijg je door de juiste champignons en een beetje geduld. Ik gebruik kastanjechampignons omdat die wat smaakvoller en steviger zijn dan gewone champignons. Wil je besparen dan kun je prima de “buitenbeentjes” bij Albert Heijn nemen. Vaak hebben deze geen steeltje en kunnen ze dus niet meer gewoon verkocht worden, maar ze zijn uitstekend om soep van te maken.

Neem ook de tijd om eerst de champignons en daarna de ui en knoflook te sauteren. Laat de champignons in de olijfolie een mooie donkere kleur krijgen en laat de ui karameliseren voor superveel smaak. Ik zei, je hebt een beetje geduld nodig, maar dat wordt dubbel en dwars beloond!

Verras je familie en vrienden met deze heerlijke Hongaarse champignonsoep en ik verzeker je dat er niemand is die vraagt of er ook ballen in de soep zitten! Oh, en heb je nog champignons over en wil je nog iets vegetarisch maken? Maak dan deze vegetarische stoofpot met linzen en champignons.

Hongaarse champignonsoep

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie

  • 350 gram kastanjechampignons

  • 1 middelgrote ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 stengels bleekselderij

  • 2 el bloem

  • 2 tl zoete paprikapoeder

  • 4 middelgrote aardappelen

  • 2 el sojasaus

  • 2 el verse tijm

  • 1250 ml groentebouillon

  • 250 ml melk (eventueel plantaardig)

  • 75 ml slagroom (eventueel plantaardige yoghurt)

  • zout peper

Bereiding

  • Snijd de champignons in plakjes. Snijd de ui en knoflook fijn en snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de champignons toe, ¼ theelepel zout en bak af en toe roerend tot alle vloeistof verdampt is en de champignons bruin beginnen te worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal de champignons uit de pan en leg ze op een bord.
  • Verhit in dezelfde pan de resterende eetlepel olie en voeg ui, knoflook en bleekselderij toe. Fruit 5-7 minuten tot de groenten zacht zijn.
  • Voeg bloem en paprikapoeder toe en roer gedurende 1 minuut.
  • Doe de aardappelstukjes sojasaus, tijm, bouillon, ½ tl zout en ¼ tl peper toe. Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Doe de gekookte champignons samen met de melk toe en kook nog 5 minuten. Check of de stukjes aardappel zacht zijn, anders kook je nog 5 minuten langer door.
  • Roer de slagroom erdoor, breng op smaak met eventueel nog wat peper en zout en haal de soep van het vuur.
  • Serveer in kommen met nog een beetje room of crème fraîche. Eet smakelijk!
Hongaarse champignonsoep
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer