Basisrecept: Geroosterde paprikasaus

door Esther
Geroosterde paprikasaus

Zelf een lekkere pastasaus maken is helemaal niet zo moeilijk. Ik doe het regelmatig en het is leuk om daarin te variëren. Een pastasaus is meestal gebaseerd op basis van tomaten of room. Maar een andere basissaus die je ook als pastasaus kunt gebruiken is geroosterde paprikasaus.

Dit recept voor geroosterde paprikasaus is erg eenvoudig om te maken en als je gebruik maakt van een pot geroosterde paprika’s, ben je ook nog eens erg weinig tijd kwijt. De romigheid van deze saus komt deze keer niet van slagroom, maar verrassend genoeg van geweekte cashewnoten. Als je veganistisch eet, ken je dit trucje misschien al, maar dit is een heerlijk alternatief voor room.

Mijn recept voor geroosterde paprikasaus is overigens niet helemaal veganistisch, want ik maak wel gebruik van parmezaanse kaas. Wil je dit vervangen, dan kun je kiezen voor edelgistvlokken. Dit kun je bij de natuurvoedingswinkel krijgen, maar vaak ook bij de grotere supermarkten

Deze saus van geroosterde paprika’s is heerlijk bij de pasta en zonder vlees ook superlekker. Maar je kunt hem ook als sausje maken voor over de kip. Of gebruiken voor een saus met vis- vega- of kipstukjes over de rijst. Er zijn veel variaties mogelijk qua kruiden. Met wat garam masala en kokosmelk maak je er een Indiaas curry gerecht van bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Dit recept voor geroosterde paprikasaus staat in mijn basisrecepten, wat ga jij er mee maken?

Geroosterde paprika saus

Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

10

minuten

Deze heerlijke basissaus van geroosterde paprika’s is lekker bij de pasta, maar ook bij de rijst of over een stukje kip.

Ingrediënten

  • 2 paprika’s of 1 pot geroosterde rode paprika’s

  • 6-8 zongedroogde tomaten

  • 150 gram rauwe cashewnoten, geweekt in 750 ml water gedurende minstens 2 uur

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 teentjes knoflook, gehakt

  • 1 eetlepel verse tijm

  • 6-8 steeltjes basilicum met blaadjes

  • 1 eetlepel versgeperst citroensap

  • 75 gram Parmezaanse kaas

  • 1/2 theelepel zout

  • 1/4 theelepel zwarte peper

Bereiding

  • Optioneel
  • Om je eigen geroosterde paprika’s te maken, leg je 2 rode paprika’s op een bakplaat vlak onder de grill in de oven. Houd ze in de gaten en draai ze om als het velletje zwart wordt en “bubbels” krijgt. Haal ze uit de oven als ze aan alle kanten geroosterd zijn. Doe ze vervolgens in een bakje met deksel en laat ze zo 15-20 minuten stomen.
  • Na het stomen, haal je het schilletje er makkelijk af met een mesje. Kleine stukje die blijven zitten is geen probleem. Als laatste snijd je de stelen uit, verwijder je de zaadjes en snijd je de paprika’s in vieren.
  • Recept
  • Snijd de geroosterde paprika’s in vieren en doe ze in de blender. Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze ook in de blender.
  • Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Voeg als de pan heet is de olijfolie, knoflook en tijm toe. Verhit dit zo’n 1-2 minuten, zorg dat het lekker geurig is maar niet bruin wordt. Voeg dit mengsel samen met de rest van de ingrediënten toe in de blender.
  • Mix eerst pulserend om het mengsel in beweging te houden en ga als het wat gladder is over tot mixen op middelhoge snelheid. Mix tot de saus helemaal glad is.
  • Nu kun je de saus in een pan rustig verwarmen en daarna de warme pasta toevoegen.

Tips

  • Vervang de tijm en de basilicum door Garam masala, laat de Parmezaanse kaas achterwege en voeg wat kokosmelk toe voor een heerlijke curry
Geroosterde Paprikasaus
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer