Sinterklaas en Kerst is voorbij en we gaan weer “gewoon” doen. Alhoewel… als je moeder je twee stukken marsepein geeft die ze niet kon laten liggen bij de Lidl, dan weet je dat het nog even “bijzonder” blijft. Want bijzonder dat is deze amandelcake met marsepein zeker te noemen.
Een van de lekkerste dingen rondom Sinterklaas vind ik marsepein. Vroeger al was ik dol op van die marsepeinen aardappeltjes of zo’n broodje van marsepein met chocolade. Heerlijk! En natuurlijk is gewone marsepein het hele jaar door te krijgen, maar in november en december toch net even wat meer en andere variaties.
Marsepein kun je vrij lang bewaren, het is immers eigenlijk niks anders dan amandelen en suiker. Heb je dus een stukje liggen waarvan de datum al verstreken is, dan hoef je dat zeker niet direct weg te gooien. Het kan misschien iets in smaak achteruit zijn gegaan of wat droger zij geworden. Je kunt het dan nog prima verwerken in een baksel zoals deze cake.
Voor deze amandelcake heb ik dus voortgeborduurd op de amandelen die al in de marsepein zitten. Ik heb gekozen voor een mengsel van amandelmeel (te krijgen bij o.a. de Jumbo en de Albert Heijn) en zelfrijzend bakmeel. Daarnaast heb ik nog wat amandelextract toegevoegd om de smaak nog wat te versterken. In de cake zitten bigareaux, oftewel gesuikerde kersen. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, maar smaakt ook nog eens superlekker.
Deze amandelcake met marsepein is erg geschikt om te maken in het najaar en leent zich uitstekend om mee te variëren en te decoreren. Wat amandelschaafsel of wat glazuur erbij en je hebt een echte feestelijke traktatie.
Op deze manier kun je dus een “restje” marsepein verwerken in een heerlijk baksel en zet je binnen een uur een bijzondere cake op tafel.

