Amandelcake met marsepein

door Esther
amandelcake met marsepein

Sinterklaas en Kerst is voorbij en we gaan weer “gewoon” doen. Alhoewel… als je moeder je twee stukken marsepein geeft die ze niet kon laten liggen bij de Lidl, dan weet je dat het nog even “bijzonder” blijft. Want bijzonder dat is deze amandelcake met marsepein zeker te noemen.

Een van de lekkerste dingen rondom Sinterklaas vind ik marsepein. Vroeger al was ik dol op van die marsepeinen aardappeltjes of zo’n broodje van marsepein met chocolade. Heerlijk! En natuurlijk is gewone marsepein het hele jaar door te krijgen, maar in november en december toch net even wat meer en andere variaties.

Marsepein kun je vrij lang bewaren, het is immers eigenlijk niks anders dan amandelen en suiker. Heb je dus een stukje liggen waarvan de datum al verstreken is, dan hoef je dat zeker niet direct weg te gooien. Het kan misschien iets in smaak achteruit zijn gegaan of wat droger zij geworden. Je kunt het dan nog prima verwerken in een baksel zoals deze cake.

Voor deze amandelcake heb ik dus voortgeborduurd op de amandelen die al in de marsepein zitten. Ik heb gekozen voor een mengsel van amandelmeel (te krijgen bij o.a. de Jumbo en de Albert Heijn) en zelfrijzend bakmeel. Daarnaast heb ik nog wat amandelextract toegevoegd om de smaak nog wat te versterken. In de cake zitten bigareaux, oftewel gesuikerde kersen. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, maar smaakt ook nog eens superlekker.

Deze amandelcake met marsepein is erg geschikt om te maken in het najaar en leent zich uitstekend om mee te variëren en te decoreren. Wat amandelschaafsel of wat glazuur erbij en je hebt een echte feestelijke traktatie.

Op deze manier kun je dus een “restje” marsepein verwerken in een heerlijk baksel en zet je binnen een uur een bijzondere cake op tafel.

Amandelcake met marsepein

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

  • 150 gram kristalsuiker

  • 2 eieren, op kamertemperatuur

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel

  • 150 gram amandelmeel

  • 1 theelepel amandelextract

  • 150 gram bigarreaux

  • 150 gram marsepein

  • beetje bloem en poedersuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cake- of taartvorm in. Ik heb gekozen voor een briochevorm met een doorsnede van 18 cm.
  • Mix de boter en de suiker zeker 5 minuten tot een mooi romig en lichtgele massa.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de eerste helemaal is opgenomen. Voeg daarna het amandelextract toe.
  • Schep het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel door de botermassa totdat je een stevig beslag hebt.
  • Snijd de helft van bigarreaux doormidden en laat de andere helft heel. Bestuif ze met wat bloem en schep ze voorzichtig door het beslag.
  • Bestuif je werkblad en een deegroller met wat poedersuiker en rol de marsepein uit tot een cirkel ter grootte van je vorm.
  • Doe de helft van het beslag in de vorm. Laat de uitgerolde marsepein hierop zakken en snijd bij aan de randen. Schep nu de andere helft op de marsepein en strijk glad.
  • Bak de cake in 45-50 minuten mooi goudbruin. Laat 20 minuten in de vorm afkoelen, haal uit de vorm en laat de cake op een rooster verder afkoelen.

Tips

  • Als de bovenkant van je vorm ook de bovenkant van je cake wordt, dan kun je deze voor het bakken bestrooien met wat amandelschaafsel.
amandelcake met marsepein
amandelcake met marsepein
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer