Portugese appelcake met noten

door Esther
Appel noten cake

Een lekker plakje cake gaat er eigenlijk altijd wel in toch? Ik vind dit altijd ideaal om te maken voor als je bezoek krijgt, het is niet gelijk een gigantische taart, je kunt er zelf smaak aan geven en eigenlijk iedereen lust het wel. Dat geldt denk ik ook voor deze heerlijke appelcake met noten.

Het was weer tijd om iets lekkers te maken van een ander blog voor de foodblogswap. Vorige maand maakte ik een Italiaans broodje warm vlees en deze keer reis ik door naar Portugal voor deze Portugese cake. Op ElsaRblog vind je niet alleen allerlei recepten maar ook de leukste DIY, travel en lifestyle artikelen. Echt een blog om lekker rond te neuzen en ideeën op te doen.

Een recept uitzoeken was ontzettend moeilijk, want er is zo veel lekkers om uit te kiezen. Elsa is geboren in Portugal, dus je vindt er de beste Portugese recepten. En aangezien ik wil zin had in een fijne cake heb ik gekozen voor de appeltaart met noten. De uitdaging is om het recept een eigen twist te geven en dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb gekozen voor een combincatie van walnoten en hazelnoten, in plaats van alleen walnoten. Daarnaast heb ik ewat citroenrasp toegevoegd (lekker met appel) en in plaats van melk, kies ik voor magere kwark.

Deze makkelijke cake is niet alleen erg lekker, maar misschien valt het je ook op dat er relatief weinig boter in zit. Hij is wat minder vet dan de gemiddelde cake, maar toch zeker niet droog. Dat komt door de appel, de noten en in mijn geval de kwark. Dat maakt dat deze appelcake al snel een favoriet wordt!

In deze cake zit de appel helemaal door het beslag heen verwerkt. Samen met de noten een uitstekende combinatie. Ik had al eens eerder een appel cake gemaakt, maar deze had dunnen schijfjes appel bovenin de cake gestoken. Dat geeft weer een heel ander resultaat.

Zin in iets lekkers bij de koffie? Probeer dan zeker dit recept voor appelcake met noten een keertje uit.

Appelcake met noten

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 3 -4 eetlepels 3 -4 paneermeel

  • 50 gram 50 walnoten

  • 50 gram 50 hazelnoten

  • 80 gram 80 ongezouten roomboter op kamertemperatuur + beetje extra om in te vetten

  • 200 gram 200 suiker

  • 6 6 eieren op kamertemperatuur

  • 1 1 citroen

  • 250 gram 250 bloem

  • 1 theelepel 1 bakpoeder

  • 1 theelepel 1 kaneelpoeder

  • 100 gram 100 kwark op kamertemperatuur

  • 2 2 appels (ik gebruikte Elstar)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak de noten grof en rasp de helft van de schil van de citroen.
  • Vet een cakevorm in en bestrooi de binnenkant met paneermeel. Zorg dat de zijkanten egaal bedekt zijn en klop het te veel er uit.
  • Klop de suiker met de roomboter in ongeveer 5 minuten mooi lichtgeel en romig.
  • Voeg één voor één de eieren toe aan het botermengsel. Voeg de volgende pas toe als de vorige volledig opgenomen. Doe nu de citroenrasp er bij en roer dit er even door.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het kaneel er boven en klop dit er rustig door tot het is opgenomen. Voeg nu al kloppend lepel voor lepel de kwark toe.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt ze in kleine blokjes. Roer met een spatel de appel door het cakebeslag. Spatel als laatste de gehakte noten door het beslag.
  • Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in 50-60 minuten gaar. Test even met een prikker in het midden van de cake, deze moet er schoon en droog uit komen. Verleng anders de tijd met 10 minuten en test dan opnieuw.
  • Laat de cake eerst 10 minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Haal hem dan uit de vorm en laat hem verder afkoelen op het rooster. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Appel noten cake
Pinterst pin Appelcake met noten
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]