Hét recept om zelf rösti te maken

door Esther
Recept voor rösti

Nederland is een echt aardappel-land en eerlijk is eerlijk, wij houden ook wel van een agv-tje (Ik weet pas sinds kort dat dit dus aardappelen-groenten-vlees betekent! Shame on me! 😜). Maar hoewel de aardappel best veelzijdig is, blijft het hier thuis toch vaak bij krieltjes, puree of gewone geprakte aardappelen met jus. Dat moest anders! Ik maakte al eens een heerlijke ovenschotel met aardappelschijfjes en we aten ook wel eens rösti uit het vriesvak. Nu heb ik hét recept om zélf rösti te maken. Geloof me, lekkerder dan dit ga je het niet krijgen.

Rösti wordt gemaakt van geraspte rauwe aardappel. Over de soort aardappel die je moet gebruiken, zijn de meningen verdeeld. De één zweert bij vastkokende aardappelen en de ander wil niks anders dan kruimige aardappelen. Inmiddels weet ik wel dat kruidige aardappelen een wat krokanter korstje geven en vastkokende aardappelen wat steviger blijven. Sleutel voor dit recept is wel dat je na het raspen de aardappelen goed uitknijpt en zo het teveel aan vocht verwijdert.

Het basis recept voor rösti is niks anders dan geraspte aardappelen met zout en peper, wat wordt gebakken in boter of olie. Het zetmeel in de aardappelen zorgt dan voor de samenhang. Voor mijn versie heb ik gekozen voor wat extra smaakmakers en een beetje gemak. Er zit bijvoorbeeld een gesnipperd uitje in, ei en roomkaas. Dit zorgt voor lekker veel smaak en de rasp blijft mooi bij elkaar in de pan.

Je kunt rosti als één pannenkoek maken, maar ik vind het veel leuker (en makkelijker) om kleine koekjes te maken. Het voordeel is dat je ondertussen makkelijker kunt checken of er niks aanbrandt en het keren is veel eenvoudiger.

Met dit recept om zelf rösti te maken zet je eens wat anders op tafel dan de gewone aardappel met jus. Oké het is een beetje meer werk, maar zeker een aanrader.

Rösti

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totale tijd

25

minutes

Maak zelf de lekkerste rösti en je koopt nooit meer een zak in de supermarkt.

Ingrediënten

  • 4 aardappelen, medium

  • 1 ui

  • 1 ei

  • 35 gram bloem

  • 2 eetlepels roomkaas (optioneel)

  • 1 theelepel Worcestershire sauce (optioneel)

  • zout en peper

  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

  • Was, schil en rasp de aardappelen. Knijp het overtollige vocht uit de aardappelen. Ik doe dat in een schone theedoek boven de gootsteen. Doe de geraspte aardappel in een kom. Snijd de ui fijn.
  • Roer het ei, de ui, de bloem, de roomkaas, de Worcestershire sauce en zout en peper er door.
  • Roer door tot alles goed gemengd is.
  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg grote eetlepels van het aardappelmengsel toe en bak zachtjes gedurende 15 minuten, halverwege de bereiding omdraaien.
  • De rösti moet aan de buitenkant goudbruin en krokant zijn en de aardappel moet helemaal gaar zijn.

Tips

  • Je kunt deze rösti pannenkoekjes van te voren maken en dan in de oven afgedekt met aluminiumfolie opwarmen.
  • Je kunt allerlei extra’s toevoegen. Denk aan spekjes, geraspte kaas, kruiden (kerrie of paprikapoeder bijvoorbeeld) en zelfs geraspte courgette.
  • Geen zin om aardappelen te schillen en te raspen? O.a. bij de Lidl wordt geraspte aardappel voor rösti verkocht in het koelschap.
Recept voor rösti
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer