Zelf borstplaat maken

door Esther
borstplaat

Met de Sint weer in het land is het ook dé tijd om allerlei lekkers zelf te maken. Ik heb al eerder op dit blog geschreven over het zelf maken van kruidnootjes of pepernoten. Perfect om te doen samen met je kinderen en ondertussen alvast een beetje snoepen van het deeg natuurlijk. Borstplaat maken zou ik alleen doen of met oudere kinderen. Dat is namelijk zo gloeiend heet, dat je direct je mond verbrandt als je hier tijdens het koken van wilt proeven! Niet een recept om samen te doen, tenzij je kinderen wat ouder zijn. Je kunt ze dan de ingrediënten laten afwegen en roeren.

Borstplaat wordt al heel lang gemaakt in Nederland en in eerste instantie was dit een goedje dat gebruikt werd tegen de hoest. Ter bescherming van de borst dus, daarnaast had het harnas vroeger ook een borstplaat om de borst te beschermen…. ik hoef je nu niet meer te vertellen waar de naam borstplaat vandaan komt!

Toen de suiker nog duur was…

Toen suiker nog van overzee kwam en heel duur was, werd suikergoed zoals borstplaat en suikerwerk alleen gemaakt bij bijzondere gelegenheden zoals een huwelijk. Dit was destijds alleen weggelegd voor de rijkere mensen in de samenleving. Toen uitgevonden werd dat suiker ook uit bieten gewonnen kon worden, ging het snel en werd dit meer en meer gemeengoed.

Borstplaat is misschien wat minder bekend dan pepernoten, maar net zo leuk om te maken. En omdat je alle vrijheid hebt om smaken en kleuren toe te voegen, kun je je creativiteit hier prima in kwijt. Er zijn speciale borstplaat matten te koop, deze maak je nat en leg je op een siliconenmat. Maar met bakpapier en koekjesuitstekers gaat het maken van borstplaat ook uitstekend. Zorg er in dit laatste geval wel voor dat je de uitstekers goed invet, anders loop je de kans dat je de hard geworden borstplaat niet meer heel uit de vorm krijgt!

Borstplaat

borstplaat

Ingredienten:

250 gram fijne kristalsuiker
5 eetlepels slagroom
2 eetlepels water

Bereiding:

Vet de vormpjes goed in en leg ze alvast klaar op een hittebestendige ondergrond (bijvoorbeeld een bakplaat) bekleed met bakpapier. Check of de vormpjes niet een beetje verbogen zijn, waardoor ze ruimte hebben tussen de bakplaat en de vorm. Hier loopt later de suikermassa door, dus buig ze weer een beetje terug.

koekjesuitstekers

Doe alle ingrediënten in een steelpan met een dikke bodem en breng onder voortdurend roeren met een pollepel rustig aan de kook. Laat nog zo’n 3 tot 5 minuten doorkoken, terwijl je langzaam maar constant blijft roeren. Je test of de massa genoeg gekookt heeft door wat suikermassa van de pollepel af te laten lopen. Als de laatste druppel een “draadje”  trekt, kun je het vuur uitzetten. Blijf rustig roeren, je zult nu merken dat de suikermassa eerst aan de randen van de pan begint af te zetten en even later voel je ook dat je lepel over de bodem ” krast”. Als de massa troebel en dikker is, moet je snel te werk gaan.

borstplaat-suiker-pan-2

Giet de massa in de vormpjes tot een dikte van ongeveer 1 cm. Laat de borstplaat in 10 tot 15 minuten hard worden en zet de vormpjes op de zijkant en laat verder uitharden. Als de borstplaat helemaal afgekoeld is kun je het voorzichtig uit de vormpjes drukken. Geniet van je zelf gemaakt borstplaat!

Tips:

  • Voeg een zakje vanillesuiker toe voor een heerlijke vanille smaak
  • Voeg een eetlepel cacao toe voor chocolade borstplaat
  • Voeg een beetje oploskoffie toe voor een mokka smaak
  • Voeg een beetje limonadesiroop toe voor een roze kleur en aardbeiensmaak
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]