Ken je dat? Smaken of geuren roepen een herinnering aan een bepaald moment op. Je wordt weer even meegenomen naar vroeger en dat kan heel intens zijn. Dit zijn zintuiglijke herinneringen. De kippensoep van je oma, het ijsje dat je soms van je ouders mocht halen of de popcorn in de bioscoop met je eerste vriendje. Ik vind dit zo leuk en inspirerend, dat ik er een terugkerend thema van heb gemaakt: Heerlijke Herinneringen. De herinnering van Michèle-Anne gaat over Monchoutaart:
Wat: Monchoutaart
Wie: Moeder
Waar: Bij mijn ouders
Wanneer: Jaren 80/90/00
” Afgelopen week was Meike, m’n dochter jarig. Ze houdt van bakken en had zin om een Monchou taart te maken, volgens het recept van mijn moeder, haar oma dus.
Mijn moeder maakte sinds de jaren 80 zo’n beetje ieder jaar een Monchou taart wanneer ze jarig was. Dit deed ze tot ca 10 jaar terug. De eerste jaren maakte ze hem in een rond bakblik van 24 cm, later wilde ze een grotere taart maken en gebruikte ze een bakblik van 26 cm. Mijn zusje maakt sinds jaren deze taart voor verjaardagen van haar gezin. We houden allemaal van Monchoutaart!
Inmiddels is m’n moeder 89 jaar. Nu maakt mijn zusje of nichtje een Monchou taart wanneer ze jarig is, omdat het zo bij haar verjaardag hoort. We hopen nog veel Monchou taarten op haar verjaardagen te mogen eten! “
Je zou deze taart bijna een klassieker mogen noemen, wie heeft hem niet gemaakt? Een lekkere koekbodem met een romige topping van Monchou met slagroom, voor de meeste mensen onweerstaanbaar. Hieronder het recept voor Monchoutaart van Michèle-Anne. Eet smakelijk!

