In deze tijd van het jaar vind ik het heerlijk om stoofvlees klaar te maken, hoewel een warme zomerdag me er ook niet van weerhoudt als ik er echt trek in heb 😉
Veel mensen vinden het nog steeds lastig om draadjesvlees lekker zacht en mals te krijgen. Toch is dat niet zo moeilijk als het misschien in eerste instantie lijkt. Of je nu graag hachee eet of een lekker sukadelapje wilt maken, het principe blijft gelijk. Je kunt zelfs heerlijk Indisch Stoofvlees of Stoofvlees met mosterd. Hierna vertel ik je wat meer over dit soort vlees en hoe je zo zacht stoofvlees krijgt dat het uit elkaar valt.
In Nederland noemen we stoofvlees ook wel draadjesvlees. Niet voor niets natuurlijk, want als je het goed klaarmaakt zijn het net kleine draadjes. Stoofvlees komt van de meest bewegelijke delen van de koe: de nek, de borst of de schouder. Doordat deze delen veel spieren en bindweefsel bevatten, is dit ideaal om te stoven. Kies het liefst voor wat vettere stukken vlees zoals de rundersukade en de runderriblap. Dit vet zorgt er voor dat het vlees tijdens de bereiding lekker zacht blijft en vind je na de bereiding in de jus of saus weer terug.
Oké je hebt het goede stukje vlees gevonden en je wilt een stoofschotel gaan maken. Je hebt een recept, of je gebruikt mijn favoriete recept dat ik hieronder voor je opschrijf, en toch is het vlees taai en niet lekker. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Hieronder de tips die ik keer op keer toepas en wat bij mij erg goed werkt.
Tips om zacht stoofvlees te krijgen:
- Zorg altijd dat het vlees een uur voor dat je het gaat klaarmaken al uit de koelkast is, koud vlees in de hete pan wordt taai.
- Zorg ervoor dat het vet in de pan goed heet is en braad de zijden van het vlees snel aan totdat het bruin is. Daarna draai je het vuur lager en voeg je uien toe.
- Voeg warme bouillon toe, dan ” schrikt” het vlees niet.
- Een zuur zorgt voor extra mals en zacht stoofvlees, voeg dit echter pas na de bouillon toe, dan koelt het vlees niet af. Zuren zijn: een scheut azijn en/of tomatenpuree. Maar ook wijn en zelfs citroensap kan toegevoegd worden aan het kookvocht.
- Laatste tip: geduld….veel geduld. Stoofvlees heeft tijd nodig en laat zich niet haasten. Kies een pan met een dikke bodem en zet hem op laag vuur met een vlamverdeler. Je kunt de pan, nadat het vocht weer aan de kook is gekomen ook in de oven zetten die je op 90 graden hebt voorverwarmd. Maar waar je echt geen omkijken naar hebt, is als je het vlees in de slowcooker doet.