Recept voor Zweedse gehaktballetjes (ja, die van Ikea!)

door Esther
Zweedse gehaktballetjes

Eerlijk is eerlijk, als we naar Ikea gaan, is dat niet alleen voor de leuke meubels, accesoires en decoratie. De foodstore kan altijd op een bezoekje rekenen en ook het restaurant slaan we niet over. Mijn favoriete gerecht is dan toch de Zweedse gehaktballetjes in saus. Heerlijk!

Maar in deze periode waarin we zoveel mogelijk thuis blijven zit een bezoekje aan Ikea er natuurlijk niet in. Gelukkig kan je wel veel artikelen bestellen en thuis laten bezorgen. Zo heb ik recent mijn hele kruidenvoorraad georganiseerd met de kruidenpotjes van Ikea, maar dat verhaal volgt op een later moment.

Food artikelen kan je alleen niet online bestellen en eigenlijk is dat wel logisch ook. Veel van de producten liggen in de koelkast of de vriezer, dus dat gaat dan een beetje lastig met verzenden. En hoewel ik wel vaker gerechten met gehaktballetjes maak (zoals deze heerlijke gehaktballetjes met kaas in tomatensaus), werd dus hoog tijd om de gehaktballetjes van Ikea thuis eens na te maken, inclusief de saus.

Het recept voor deze van oorsprong Zweedse gehaktballetjes lijkt misschien ingewikkeld. Er zijn veel ingrediënten en veel verschillende stappen. Maar als je aan de slag gaat blijkt dat reuze mee te vallen. Het “lastigste” is het gehakt dat wat minder stevig is dan hoe wij in Nederland gehaktballen maken. Je kunt dat war voorkomen door het gehakt nog weer even in de koelkast te leggen na het toevoegen van alle ingrediënten. Dan kan het wat afkoelen en opstijven, wat het draaien van de balletjes makkelijker maakt. Ik heb gekozen voor puur rundergehakt, maar als je liever half-om-half gehakt gebruikt, dan kan dat ook. Je zult merken dat dit wat stevig gehaktballetjes geeft en dat het wat makkelijker verwerkt.

Hier in huis kwam dit recept voor Zweedse gehaktballetjes met vlag en wimpel door de smaaktest, de pan is schoon leeg gegaan! Ik had hier jammergenoeg niet die superlekkere lingonberry jam bij, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik zou zeggen probeer dit recept eens uit en haal een beetje Zweden in huis.

Ikea gehaktballetjes zelf maken

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

25

minuten

De echte Zweedse gehaktballetjes maak je zelf met dit eenvoudige recept

Ingrediënten

  • 1 klontje roomboter + 3 klontjes roomboter

  • 1 ui

  • 50 ml melk

  • 2 sneetjes brood

  • 1 ei

  • 500 gram rundergehakt

  • ½ theelepel zout

  • ½ theelepel zwarte peper

  • ¼ theelepel versgemalen nootmuskaat

  • ¼ theelepel gemalen kardemom

  • Voor de saus
  • 50 gram roomboter

  • 3 eetlepels bloem

  • 500 ml runderbouillon

  • 50 ml crème fraîche

  • peper

Bereiding

  • Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes. Doe de melk in een ruime schaal en voeg de blokjes brood hier aan toe. Roer even door en zet even aan de kant.
  • Haal de schil van de ui en rasp de ui met een grove rasp. Doe een klontje roomboter in een koekenpannetje en laat dit warm worden. Voeg de geraspte ui toe en fruit dit totdat de ui glazig is. Haal van het vuur en laat even wat afkoelen.
  • Prak het brood met twee vorken fijn. Voeg het gehakt, ei, zout, peper, nootmuskaat, kardemom en ui toe. Meng dit alles met schonen handen goed door elkaar. Vorm van het gehakt kleine balletjes, iets kleiner dan een pingpong bal.
    Je zult merken dat het gehakt vrij “nat” is. Als je de tijd hebt, helpt het om het gehakt, voordat je balletjes gaat rollen, nog even een half uurtje in de koelkast te zetten.
  • Verwarm de overige 3 klontjes roomboter in een pan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Doe dit in delen, zodat het vet niet te veel afkoelt. Leg de gehaktballetjes die klaar zijn even op een bordje opzij.
  • De saus
  • Doe de roomboter in een pannetje en verwarm dit op middelhoog vuur. Als de boter wat gaat bubbelen voeg je de bloem toe.
  • Blijf continu in de pan roeren. Je zult merken dat de bloem na een tijdje begint te kleuren. Als dit een lichtbruine kleur heeft (ter indicatie: denk aan koffie met melk), giet je al roerende de bouillon er bij.
  • In het begin is het heel klonterig, maar blijf stevig doorroeren terwijl je de bouillon er bij blijft gieten. Het wordt dan een mooie, gladde saus.
  • Doe de crème fraîche bij de saus en breng op smaak met peper.
  • Leg de gehaktballetjes in de saus en warm dit nog even goed door. Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer