Eerlijk is eerlijk, als we naar Ikea gaan, is dat niet alleen voor de leuke meubels, accesoires en decoratie. De foodstore kan altijd op een bezoekje rekenen en ook het restaurant slaan we niet over. Mijn favoriete gerecht is dan toch de Zweedse gehaktballetjes in saus. Heerlijk!
Maar in deze periode waarin we zoveel mogelijk thuis blijven zit een bezoekje aan Ikea er natuurlijk niet in. Gelukkig kan je wel veel artikelen bestellen en thuis laten bezorgen. Zo heb ik recent mijn hele kruidenvoorraad georganiseerd met de kruidenpotjes van Ikea, maar dat verhaal volgt op een later moment.
Food artikelen kan je alleen niet online bestellen en eigenlijk is dat wel logisch ook. Veel van de producten liggen in de koelkast of de vriezer, dus dat gaat dan een beetje lastig met verzenden. En hoewel ik wel vaker gerechten met gehaktballetjes maak (zoals deze heerlijke gehaktballetjes met kaas in tomatensaus), werd dus hoog tijd om de gehaktballetjes van Ikea thuis eens na te maken, inclusief de saus.
Het recept voor deze van oorsprong Zweedse gehaktballetjes lijkt misschien ingewikkeld. Er zijn veel ingrediënten en veel verschillende stappen. Maar als je aan de slag gaat blijkt dat reuze mee te vallen. Het “lastigste” is het gehakt dat wat minder stevig is dan hoe wij in Nederland gehaktballen maken. Je kunt dat war voorkomen door het gehakt nog weer even in de koelkast te leggen na het toevoegen van alle ingrediënten. Dan kan het wat afkoelen en opstijven, wat het draaien van de balletjes makkelijker maakt. Ik heb gekozen voor puur rundergehakt, maar als je liever half-om-half gehakt gebruikt, dan kan dat ook. Je zult merken dat dit wat stevig gehaktballetjes geeft en dat het wat makkelijker verwerkt.
Hier in huis kwam dit recept voor Zweedse gehaktballetjes met vlag en wimpel door de smaaktest, de pan is schoon leeg gegaan! Ik had hier jammergenoeg niet die superlekkere lingonberry jam bij, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik zou zeggen probeer dit recept eens uit en haal een beetje Zweden in huis.