Wie is er niet dol op karamel? De zachte, zoete boterachtige smaak is voor veel mensen moeilijk te weerstaan. Ik ben daar elf geen uitzondering op. Ik ben bijvoorbeeld dol op de sundae ijsjes van Mc Donalds met karamelsaus. En dan eerst het ijs eten, om vervolgens alleen de karamelsaus er uit te lepelen!
Oké je raadt het al, het werd tijd om zelf eens karamelsaus te maken. Maar vind maar eens een goed recept. Op internet kun je er een heleboel vinden. Hierbij verschillen niet alleen de ingrediënten, maar ook de manier van bereiden. Na flink wat zoekwerk en het lezen van alle reacties, heb ik een paar manieren gecombineerd, en dat pakt verrassend goed uit.
Deze karamelsaus is niet moeilijk te maken, maar je moet er wel even bij blijven. Suiker verbrandt erg snel, dus met dit recept mag je gewoon blijven roeren. Schrik niet als je wel de goede kleur hebt, maar nog wat kleine klontjes ziet. De meeste verdwijnen na het toevoegen van de boter en slagroom, en anders zeef je ze er later uit.
Houd er rekening mee dat de suiker gloeiend heet is. Dus weersta de verleiding om een beetje van de gesmolten suiker of karamel te proeven. Ik beloof je, je verbrandt geheid je mond en dat wil je niet.
Deze karamelsaus kun je als je wenst aanpassen naar gezouten karamelsaus, door gewoon wat extra zout toe te voegen. Ideaal als je hem wilt eten bij de salted caramel cake bijvoorbeeld. De saus is ongeveer een maand houdbaar in de koelkast, dus maak je eigen karamelsaus en geef wat extra’s aan elk nagerecht en gebak!