Makkelijk recept voor karamelsaus

door Esther
karamelsaus

Wie is er niet dol op karamel? De zachte, zoete boterachtige smaak is voor veel mensen moeilijk te weerstaan. Ik ben daar elf geen uitzondering op. Ik ben bijvoorbeeld dol op de sundae ijsjes van Mc Donalds met karamelsaus. En dan eerst het ijs eten, om vervolgens alleen de karamelsaus er uit te lepelen!

Oké je raadt het al, het werd tijd om zelf eens karamelsaus te maken. Maar vind maar eens een goed recept. Op internet kun je er een heleboel vinden. Hierbij verschillen niet alleen de ingrediënten, maar ook de manier van bereiden. Na flink wat zoekwerk en het lezen van alle reacties, heb ik een paar manieren gecombineerd, en dat pakt verrassend goed uit.

Deze karamelsaus is niet moeilijk te maken, maar je moet er wel even bij blijven. Suiker verbrandt erg snel, dus met dit recept mag je gewoon blijven roeren. Schrik niet als je wel de goede kleur hebt, maar nog wat kleine klontjes ziet. De meeste verdwijnen na het toevoegen van de boter en slagroom, en anders zeef je ze er later uit.

Houd er rekening mee dat de suiker gloeiend heet is. Dus weersta de verleiding om een beetje van de gesmolten suiker of karamel te proeven. Ik beloof je, je verbrandt geheid je mond en dat wil je niet.

Deze karamelsaus kun je als je wenst aanpassen naar gezouten karamelsaus, door gewoon wat extra zout toe te voegen. Ideaal als je hem wilt eten bij de salted caramel cake bijvoorbeeld. De saus is ongeveer een maand houdbaar in de koelkast, dus maak je eigen karamelsaus en geef wat extra’s aan elk nagerecht en gebak!

Recept voor karamel saus

Porties

1

porties
Voorbereidingstijdminuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

10

minuten

Ingrediënten

  • 450 gram suiker

  • 175 gram roomboter

  • 250 ml slagroom

  • flinke snuf zout

Bereiding

  • Doe de suiker met twee eetlepels water in een pan met een dikke bodem en zet deze op middelhoog tot hoog vuur. Roer met een houten lepel tot de suiker gesmolten is. Eerst wordt de suiker heel klonterig en korrelig, maar blijf er bij en blijf rustig roeren. Uiteindelijk smelt de suiker.
  • Als de suiker een mooie donkere amberkleur heeft, doe je de roomboter blokje voor blokje bij de suiker. Roer goed door. Giet nu rustig de slagroom er bij en roer deze er door en als laatste het zout.
  • Laat de caramelsaus een minuut of 10 staan voordat je hem overgiet in potjes of flesjes.

Tips

  • Wil je gezouten karamel saus? Voeg dan na de slagroom een 2 theelepels zout toe en roer door.
  • Houd je uiteindelijk toch een paar klontjes in je saus? Geen probleem, giet hem door een een zeefje in de pot of fles.
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer