Gehakt in groene kool uit de oven

door Esther
Gehakt in groene kool uit de oven

Heb je al eens een “Too good to Go – Box” opgehaald? Verschillende winkels bieden zo’n box aan waarin producten zitten die nog goed zijn, maar niet meer verkocht kunnen worden. Onder andere de Lidl heeft zo’n box met groenten en fruit. Zo eentje kocht ik er laatst en daar zat een groene kool in, naast nog veel meer ander prima eten. En met die groene kool maakte ik dit gehakt in groene kool uit de oven.

Wat er in zo’n Too good to Go box zit is altijd weer een verrassing. Het is natuurlijk maar net wat er over is. Er kunnen dus ook dingen in zitten die je zelf niet zo snel zou kopen. Dat was nu het geval met deze groene kool. Op de één of andere manier belandt die niet in mijn winkelkarretje. Dat geeft dan weer een uitdaging om daar iets lekkers mee te bedenken. Natuurlijk had ik de kool kunnen roerbakken of in een stamppot verwerken. Maar ik wilde graag eens wat anders.

Door de bladeren van de groene kool in zijn geheel te blancheren, kun je deze vullen. En wat leent zich daar nu beter voor dan gehakt of vegetarisch gehakt? Ik heb in dit geval gekozen voor een beetje Mediterrane smaken door de tijm, knoflook en ui. Het is even een werkje, maar je kunt dit al eerder voorbereiden en dan later in de oven zetten. Ik heb er krieltjes bij geserveerd, maar pasta of rijst kan natuurlijk ook heel goed. Het doet ook een beetje denken aan deze pasta met gehaktballetjes die ik eerder maakte. Ik zou zeggen: Eet smakelijk!

Gehakt in groene kool uit de oven

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten

Lekkere ovenschotel van gehakt in groene kool gerold met tomatensaus.

Ingrediënten

  • 1 groene kool

  • 500 gram half om half gehakt

  • 1 ei

  • 2 eetlepels paneermeel

  • 2 theelepels gedroogde tijm

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 2 uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 pakjes gezeefde tomaten

  • 1 bouillonblokje

  • 100 gram geraspte kaas

  • Peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook.
  • Haal de bladeren in zijn geheel van de groene kool. De buitenste, donkere bladeren gebruik je niet. Blancheer de overige bladeren 2 minuten in de pan met water.
  • Laat de groene kool bladeren uitlekken en afkoelen. Verwijder het harde deel van de nerf.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit dit op middelhoog vuur in 2 eetlepels olijfolie. Voeg na 5 minuten de gezeefde tomaten, het bouillonblokje en een theelepel tijm toe. Laat nog een paar minuten zacht koken.
  • Doe ondertussen het gehakt in een kom en voeg het ei, paneermeel, paprikapoeder en 1 theelepel tijm toe. Kneed alles goed door en vorm hiervan 8 “kroketjes”.
  • Pak een groene koolblad en leg hier een gehaktkroketje op. Vouw het blad om het gehakt en leg het pakketje in een ovenschaal. Herhaal met de overige gehaktkroketjes.
  • Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en strooi hier de kaas over. Zet de schaal 45 minuten in de voorverwarmde oven. Als de kaas te donker wordt, dek je de schaal de overige tijd af met aluminiumfolie. Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer