Gehaktbrood uit de slowcooker of oven

door Esther
gehaktbrood

Misschien maakte je moeder vroeger wel eens gehaktbrood en had je een stuk gortdroog gehakt op je bord. Dat gaat je met dit recept voor gehaktbrood uit de slowcooker zeker niet gebeuren! En bonus: je kunt hem ook in de oven maken als je geen slowcooker in huis hebt.

Door de keuze voor gemengd gehakt zorg je automatisch al voor wat meer vet en dus smeuïger gehaktbrood. Rundergehakt is erg lekker, maar vaak te droog hiervoor, dat gebruik ik liever voor bijvoorbeeld Slowcooker Moussaka. Daarnaast bedek je het gehakt ook nog eens met bacon. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar helpt ook om het brood heerlijk mals en zacht te houden.

De smaakmakers in dit gerecht zijn wel de Parmezaanse kaas en de zelfgemaakte saus waarmee je het gehaktbrood besmeert. De kaas wordt samen met de kruiden en wat van de saus door het gehakt gekneed: superlekker!

Gehaktbrood kun je makkelijk van te voren al klaarmaken en in de oven opwarmen op het moment dat je het nodig hebt. Enne restjes, ik kan het me niet voorstellen maar toch, restjes zijn heerlijk opgewarmd op een broodje met een beetje ketchup en rucola. Hmmmm, smikkelen en smullen.

Probeer dit lekkere recept voor gehaktbrood uit de slowcooker eens uit en ik verzeker je dat het op je favorietenlijst komt te staan!

Gehaktbrood uit de slowcooker (+uit de oven)

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

5

uren 
Totale tijd

5

uren 

15

minuten

Ingrediënten

  • 2 uien

  • 1 teen knoflook

  • 175 ml ketchup

  • 75 ml balsamico azijn

  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker

  • ¼ theelepel cayennepeper

  • 250 ml kippenbouillon

  • 15 gram gehakte verse peterselie

  • 2 grote eieren

  • 40 gram panko

  • 75 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas

  • 1 theelepel zout

  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper

  • 1 kilo half om half gehakt

  • 150 gram ontbijtspek (plakjes)

Bereiding

  • Snijd 1 ui in halve ringen en leg deze in de slowcooker. Snipper de andere ui heel fijn en snijd ook de knoflook heel fijn. Verwarm een eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan en fruit de ui en de knoflook glazig. Laat dit in een grote schaal afkoelen.
  • Doe de ketchup, de balsamicoazijn, cayennepeper en de bruine suiker in een steelpan en breng dit rustig aan de kook. Laat het geheel zo’n 5 minuten pruttelen, totdat het een beetje ingekookt is. Haal van het vuur en zet even opzij.
  • Snijd de peterselie fijn en doe dit samen met 125 ml van de bouillon en 2 eetlepels van de tomatensaus in een blender en mix tot een egaal geheel.
  • Doe de eieren, panko, Parmezaanse kaas, peper en zout bij de uien en roer even door. Doe het gehakt in de kom en giet het peterseliemengsel er bij. Kneed alles goed door. Het mengsel hoort smeuïg te zijn. Maak er een mooie bal of brood van, afhankelijk van de slowcooker die je gebruikt. De mijne is rond, dus ik maak een bal. Leg deze in de slowcooker op de ui en giet hier de rest van de bouillon naast. Besmeer het gehaktbrood met de rest van je tomatensaus en bedek met het ontbijtspek.
  • Zet de slowcooker gedurende 5 uur op LOW en je gehaktbrood is al klaar. Wil je echter een knapperig goudbruin korstje? Zet je gehaktbrood dan nog 5-10 minuten onder de grill van je oven. Eet smakelijk!
  • Oven
  • Volg bovenstaande recept. Leg de uien en het gehaktbrood in een diepe ingevette ovenschaal of braadslede. Zet het gehaktbrood in een voorverwarmde oven van 175 °C. Bak het gehaktbrood 70 – 80 minuten en zet de laatste 5 minuten eventueel nog even de grill aan. Eet smakelijk!
gehaktbrood
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer