Recept voor salted caramel cake

door Esther
salted caramel cake

Is er iets lekkerder dan salted caramel? Ik weet niet hoe het bij jou is, maar de combinatie van zout met caramel is voor mij echt onweerstaanbaar. Ik zag dat ik nog niks met gezouten caramel op mijn blog had staan, dus bij deze komt daar verandering in. En dan ook nog eens een super lekkere cake die op een bijzondere manier gemaakt wordt: het recept voor salted caramel cake, maar zonder caramel!

Het geheim of de truc voor deze cake zit in een blikje. Als je gecondenseerde melk meebakt en extra zout toevoegt, krijg je dat lekkere zachte caramel-achtige smaakje. Simpeler kan het bijna niet. Het is geen intense caramel smaak, maar toch een prima oplossing op deze manier.

Gecondenseerde melk is een ideaal product voor zoete lekkernijen, zoals deze zachte slowcooker fudge of zelfgemaakt Vienetta ijs. Je vindt de blikjes in de supermarkt over meestal bij de Aziatische producten, maar soms staan ze ook bij de bakproducten. Ideaal om in huis te hebben, dus ik heb er meestal wel één of twee op voorrraad.

Vind je gezouten caramel net zo lekker als ik? Dan raad ik je zeker aan om dit recept voor salted caramel cake eens te proberen. Deze keer heb ik er ook nog een chocolade glazuur overheen gegoten, maar zonder dat is de cake uiteraard ook superlekker.

Salted caramel cake

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Ingrediënten

  • 250 ml gecondenseerde melk

  • 225 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur

  • 3 eieren, op kamertemperatuur

  • 180 gram bloem

  • 100 gram suiker

  • 1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker

  • 7 gram bakpoeder

  • 1 theelepel zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Mix de rest van de boter en de suiker ongeveer 5 minuten op een hoge stand tot het mengsel zachtgeel en luchtig is. Schraap het tussendoor van de zijkant van de kom.
  • Roer ondertussen de bloem, bakpoeder en het zout goed door in een kom.
  • Schenk de gecondenseerde melk in een dunne straal bij het botermengsel. Laat ondertussen de mixer op een rustige stand draaien.
  • Als je een homogeen mengsel hebt, voeg je één voor één de eieren toe en als laatste het vanille-extract. Laat ook nu de mixer weer draaien en zet hem op een middelhoge stand.
  • Schraap het mengsel weer van de zijkant van de kom. Zet de mixer aan op de laagste stand en voeg de bloem lepel voor lepel toe. Als alle bloem is opgenomen, zet je de mixer uit.
  • Schep het beslag in de cakevorm de bovenkant glad. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat de salted caramel cake in ongeveer een uur goudbruin bakken. Eet smakelijk!

Tips

  • Ik heb over mijn cake nog een chocolade glazuur gedaan. Deze heb ik in Duitsland gekocht en deze keer dus niet zelf gemaakt.
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer