Recept voor salted caramel cake

door Esther
salted caramel cake

Is er iets lekkerder dan salted caramel? Ik weet niet hoe het bij jou is, maar de combinatie van zout met caramel is voor mij echt onweerstaanbaar. Ik zag dat ik nog niks met gezouten caramel op mijn blog had staan, dus bij deze komt daar verandering in. En dan ook nog eens een super lekkere cake die op een bijzondere manier gemaakt wordt: het recept voor salted caramel cake, maar zonder caramel!

Het geheim of de truc voor deze cake zit in een blikje. Als je gecondenseerde melk meebakt en extra zout toevoegt, krijg je dat lekkere zachte caramel-achtige smaakje. Simpeler kan het bijna niet. Het is geen intense caramel smaak, maar toch een prima oplossing op deze manier.

Gecondenseerde melk is een ideaal product voor zoete lekkernijen, zoals deze zachte slowcooker fudge of zelfgemaakt Vienetta ijs. Je vindt de blikjes in de supermarkt over meestal bij de Aziatische producten, maar soms staan ze ook bij de bakproducten. Ideaal om in huis te hebben, dus ik heb er meestal wel één of twee op voorrraad.

Vind je gezouten caramel net zo lekker als ik? Dan raad ik je zeker aan om dit recept voor salted caramel cake eens te proberen. Deze keer heb ik er ook nog een chocolade glazuur overheen gegoten, maar zonder dat is de cake uiteraard ook superlekker.

Salted caramel cake

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Ingrediënten

  • 250 ml gecondenseerde melk

  • 225 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur

  • 3 eieren, op kamertemperatuur

  • 180 gram bloem

  • 100 gram suiker

  • 1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker

  • 7 gram bakpoeder

  • 1 theelepel zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Mix de rest van de boter en de suiker ongeveer 5 minuten op een hoge stand tot het mengsel zachtgeel en luchtig is. Schraap het tussendoor van de zijkant van de kom.
  • Roer ondertussen de bloem, bakpoeder en het zout goed door in een kom.
  • Schenk de gecondenseerde melk in een dunne straal bij het botermengsel. Laat ondertussen de mixer op een rustige stand draaien.
  • Als je een homogeen mengsel hebt, voeg je één voor één de eieren toe en als laatste het vanille-extract. Laat ook nu de mixer weer draaien en zet hem op een middelhoge stand.
  • Schraap het mengsel weer van de zijkant van de kom. Zet de mixer aan op de laagste stand en voeg de bloem lepel voor lepel toe. Als alle bloem is opgenomen, zet je de mixer uit.
  • Schep het beslag in de cakevorm de bovenkant glad. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat de salted caramel cake in ongeveer een uur goudbruin bakken. Eet smakelijk!

Tips

  • Ik heb over mijn cake nog een chocolade glazuur gedaan. Deze heb ik in Duitsland gekocht en deze keer dus niet zelf gemaakt.
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

4 reacties

Agaath 2021-07-03 - 08:56

Even een vraag, maak je eerst caramel van de gecondenseerde melk?

Antwoord
Esther 2021-07-03 - 09:07

Hai Agaath,

bedankt voor je vraag. Het mooie van dit recept is dus dat je de gecondenseerde melk gewoon bij het botermengsel giet. Je maakt er dus niet eerst salted caramel van, dat gebeurt eigenlijk in combinatie met de andere ingrediënten. Verwacht niet een intense caramelsmaak, maar heerlijk zacht en romig.

Antwoord
Agaath 2021-07-04 - 10:53

Heb de cake gebakken 70 minuten in de oven nog steeds een kleffe bende, en de smaak is ook niet over om naar huis te schrijven, lijkt net of je gecondenseerde melk in een iets vastere vorm zit te eten, ik heb het recept helemaal gedaan zoals beschreven, dus zeker niet voor herhaling vatbaar. Erg jammer,
.

Antwoord
Esther 2021-07-04 - 11:05

Hai Agaath, wat jammer dat je cake niet gelukt is. Ik kan me voorstellen dat je teleurgesteld bent. Het is lastig om te achterhalen waar het mis is gegaan, maar als de cake nog klef en niet gaar is, dan had hij misschien nog wat langer in de oven gemoeten of de temperatuur net iets hoger. Ovens kunnen nogal van elkaar verschillen qua temperatuur. Hopelijk heb je een volgende keer meer succes. In elk geval toch een fijne zondag!

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer