Zo kun je zelf Viennetta ijs maken

door Esther
Vienetta ijs

Zelf ijs maken doe je het makkelijkste met een ijsmachine. Ik heb er ook eentje, en je kan er heerlijke ijscombinaties mee maken. Maar ook zonder ijsmachine kan je een heerlijk fris en gezond ijsje op tafel toveren, zoals het mango en aardbei ijs wat ik regelmatig maak. Maar in deze blog wil ik het hebben over heerlijk nostalgisch ijs. Je kunt namelijk zelf Viennetta ijs maken!

Ik kan me nog goed herinneren hoe dit ijstaartje begin jaren 80 geïntroduceerd werd en hoe dit bij ons tijdens de feestdagen op tafel stond. Wat een traktatie! En hoe bijzonder dat ze die vorm en die heerlijke chocoladelaagjes zo hebben gekregen. Recent vond ik een filmpje op Youtube dat laat zien hoe ze Viennetta ijs maken in de fabriek. En het blijkt dat er tegenwoordig allemaal verschillende smaken te krijgen zijn! Niet allemaal in de Nederlandse supermarkt helaas.

Je kunt natuurlijk simpelweg naar de supermarkt gaan om deze ijstaart de halen, maar het zelf maken is zoveel leuker. Én makkelijker dan je misschien zou denken. Oké je hebt dan misschien niet die mooie gegolfde laagjes die je aan de zijkant ziet, maar lekker is ie zeker wel. Alle ingrediënten zijn in de supermarkt te krijgen, dus je kunt snel aan de slag.

Als je de smaak te pakken hebt, zou je ook zelf nog allerlei smaakvariaties kunnen maken. Dat heb ik nu niet gedaan, want tsja, nostalgie hè. Voor mij hoort zo’n Viennetta ijs taart gewoon een vanillesmaak te hebben. Maar misschien dat ik binnenkort eens een mokkaversie ga maken.

Ben je dus nog op zoek naar een lekker dessert tijdens de komende feestdagen? Deze ijstaart maak je lekker zelf en kun je ruim van tevoren maken. Dan heb je er tijdens de dag geen omkijken naar. Je haalt hem uit de vriezer. Zet hem op een mooie schaal, eventueel nog wat slagroom er bij en smullen maar!

Zelf Viennetta Vanille ijs maken

Porties

10

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten

Ingrediënten

  • 600 ml slagroom

  • 1 blikje gecondenseerde melk

  • Vanille extract

  • 80 gram pure chocolade

  • 4 vellen bakpapier

Bereiding

  • Smelt de chocolade au bain marie. Zet dus een schaal op een pan met wat water. De schaal mag het water niet raken. Zet de pan op het vuur en doe de chocolade in de kom. De warmte die van het water komt zorgt er voor dat de chocolade smelt. Zorg er voor dat het water niet kookt.
  • Leg een vel bakpapier klaar op je aanrecht en doe de gesmolten chocolade in een spuitzak. Knip het puntje van de zak af. Spuit nu een vrij dikke rechte lijn van chocolade aan de rechterkant van het bakpapier van boven naar beneden. Leg een nieuw vel bakpapier precies op de onderste. Duw nu met een deegroller de chocolade van rechts naar links tussen de twee vellen bakpapier. De chocolade is nu verspreid tussen de twee vellen. Herhaal dit met de overige chocolade en leg de vellen minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Doe de slagroom met de gecondenseerde melk in een kom en klop dit met een mixer lobbig tot het net wat dikker is dan Griekse Yoghurt. Voeg vanille-extract naar smaak toe.
  • Bekleed een cakevorm met vershoudfolie of gebruik een siliconenvorm. Breek de chocoladevellen in langwerpige stukken.
  • Giet een laag slagroom in de vorm. Verdeel een deel van de chocolade hierover. Giet weer een laagje slagroom en verdeel weer chocolade. Herhaal totdat alles op is en eindig met een laag slagroom.
  • Zet het ijs minimaal 16 uur afgedekt in de vriezer. Daarna kun je het door de vershoudfolie zo uit de vorm tillen en op een mooi bord presenteren. Ik heb er nog wat chocoladestrooisel overheen gedaan.

Recept video

Vienetta ijs

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer