Iedereen die wel eens een uitje snijdt is bekend met het fenomeen: tranende ogen. Maar hoe komt dit eigenlijk en kun je er ook wat aan doen? Ik heb het voor je uitgezocht en een aantal tips verzameld, wie weet kun je het de volgende keer uien snijden zonder tranen!
Waarom gaan je ogen tranen van het snijden van uien?
Het is een bekend fenomeen in de keuken: tranende ogen tijdens het snijden van uien. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Het heeft te maken met de chemische samenstelling van uien. Bij het snijden van een ui worden cellen beschadigd, waardoor een enzym genaamd alliinase vrijkomt. Dit enzym reageert met de aminozuren en zwavelverbindingen in de ui, resulterend in de vorming van een stof genaamd propanethial-S-oxide. Deze stof verspreidt zich in de lucht en komt in contact met je ogen, waar het reageert met de traanvochtklieren en tranen veroorzaakt als beschermingsmechanisme. Maar hoewel ik altijd sta te janken bij het snijden van uien, is de heerlijke smaak die ze aan gerechten geven dit tranendal zeker de moeite waard. Nooit meer deze lekkere hachee of deze uiensoep maken, dat gaat niet gebeuren natuurlijk!
5 Tips om tranende ogen bij het snijden van uien te voorkomen
Is er dan niks dat je kunt doen om die irritante waterlanders te voorkomen? Jazeker wel, hoewel onderstaande tips niet altijd en bij iedereen werken. Ik pas tip 4 regelmatig toe en het zorgt er zeker voor dat het minder erg is.
- Gebruik een scherp mes – hoe scherper het mes, hoe minder tranen. Een scherp mes snijdt de ui gemakkelijk door zonder de cellen te breken die de irritante stof vrijgeven.
- Zet de ui in de koelkast – door de ui een half uur voor het snijden in de koelkast te leggen, worden de cellen “verdoofd” en zal er minder van de irriterende stof vrijkomen.
- Snij de ui onder stromend water – het snijden van de ui onder stromend water kan helpen om de irriterende stof weg te spoelen voordat deze in je ogen terechtkomt. (Ik vind deze tip wel een lastige, want het lijkt me nogal glibberig zo onder de kraan).
- Snij de ui onder een afzuigkap – door de afzuigkap boven het snijvlak te houden, wordt de irriterende stof afgevoerd voordat deze in je ogen terechtkomt.
- Mensen met een bril schijnen minder last te hebben van tranende ogen bij het snijden van een ui. Je zou dus kunnen overwegen een zonnebril op te zetten!
- Bonus tip: Zet een duikbril op! Ziet er ontzettend grappig uit, maar werkt natuurlijk wel als een trein. Die propanethial-S-oxidedie die er voor zorgt dat je ogen tranen kan zo niet bij je ogen komen.
4 reacties
Ui snijden onder de kraan is inderdaad niet te doen. Wat wél helpt is de kraan laten lopen tijdens het snijden. Of: slok water in je mond nemen, mond half open en door je mond ademen. Water na afloop niet inslikken (smaakt naar ui).
Afzuigkap werkt alleen bij lage geïntegreerde afzuigkap in het kookstel, anders zuigt het juist de uienlucht langs je ogen voor het in de afzuigkap verdwijnt…
Hai Ron, dank voor deze extra tips! Die slok water ga ik zeker een keer uit proberen.
Slok water in de mond werkt ook bij mij perfect. Wel zorgen dat er niemand inde buurt is want praten is er dan natuurlijk niet bij😂
Precies! Of iemand die je ineens gaat kietelen! 😂