Weet jij het verschil tussen allesbinder en maizena?

door Esther
Wat is het verschil tussen allesbinder en maizena

Gemak dient de mens, dus tot een aantal jaar geleden gebruikte ik standaard allesbinder om mijn gerechten te binden. Er zijn echter meer “bindmiddelen” op de markt, waarvan maizena de bekendste is. Maar wat is het verschil tussen allesbinder en maizena eigenlijk?

Ik gebruikte allesbinder puur voor het gemak: je kan het zo bij het te binden gerecht strooien en als je blijft roeren zitten er zeker weten geen klontjes in. Ideaal! Het was me een raadsel waarom anderen dan toch kozen voor maizena. Tijd om dat eens uit te zoeken dus.

Allesbinder

Allesbinder wordt gemaakt van maltodextrine en aardappelzetmeel. Maltodextrine is een zetmeel dat wordt gewonnen uit mais, aardappel of tarwe. Het heeft een neutrale smaak en zorgt onder meer voor binding van een product. Aardappelzetmeel wordt uitaard specifiek van aardappelen gemaakt en heeft ook een bindende eigenschap. De combinatie van deze twee ingrediënten zorgt er voor dat je saus, soep, jus of stoofschotel gebonden worden.

Maizena

Maizena wordt gemaakt van, je raadt het al, mais. Het is dus maiszetmeel en dit is tevens het enige ingrediënt van een pakje maizena. Maizena kun je niet zomaar in een gerecht strooien dat je wilt binden, het resultaat zal klonten maizena zijn en dat is niet lekker eten. Om een soep of saus te binden neem je 2 lepeltjes maizena in een schaaltje en dat leng je aan met een paar lepeltjes water. Je roert alles door elkaar totdat de maizena is opgelost en je een melkachtige substantie krijgt. Deze vloeistof giet je dan bij het te binden gerecht.

Verschil tussen allesbinder en maizena

Oké, beide producten zijn dus geschikt om een gerecht mee te binden. Een verschil is dat je allesbinder er zo bij strooit en maizena eerst moet oplossen. Daarnaast is er nog een belangrijk verschil. Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden. En ander belangrijk verschil: allesbinder is ruim twee keer zo duur! Voor een pakje allesbinder van 200 gram betaal je nu € 0,99 terwijl je voor 250 gram maizena € 0,69 kwijt bent. Just sayin’….

Uiteraard zijn er meer bindmiddelen op de markt, maar naar mijn idee zijn maizena en allesbinder de meest gangbare soorten. Krijg je echter iemand te eten die een glutenallergie heeft, dan zul je even verder moeten zoeken naar welke bindmiddelen geschikt zijn.

In de meeste gevallen gebruik ik nu dus maizena, omdat het gewoon een stuk goedkoper is. Daarnaast is het iets dat ik sowieso altijd wel in huis heb. Maar ik heb ook standaard een pakje allesbinder voor het gemak staan hoor! Nu je weet wat de verschillen zijn tussen deze twee producten, weet je in het vervolg ook beter welke je kunt gebruiken voor je gerechten.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]