Recept mislukt? Zo lukt het volgende keer wel!

door Esther
Verbrande cake

Ken je dat? Je hebt een lekker recept gevonden op Pinterest of in een tijdschrift. Je koopt de ingrediënten en gaat aan de slag, om er vervolgens achter te komen dat jouw resultaat nogal teleurstellend is. Troost je, je bent niet de eerste en zeker ook niet de laatste waarbij een recept mislukt.

Een tijd geleden overkwam mij hetzelfde met een recept voor bananenbrood, daar heb ik een blog over geschreven, Gelukkig lukte een tweede poging met een aangepast recept wel. Dat een gerecht of baksel er anders uitziet dan op het plaatje is niet vreemd. Afgezien van een goede fotostudio en nabewerking worden er nog een paar trucjes toegepast om alles er zo lekker en vers mogelijk uit te laten zien.

Maar een inzakkende cake of flauw smakende pastasaus is natuurlijk niet de bedoeling. Ik krijg via mijn blog ook wel eens vragen van lezers waarom het recept mislukt is. Daar is niet één antwoord op te geven, maar ik heb wel een aantal tips voor je waardoor je veel gemaakte “fouten” kunt voorkomen. Ik heb ze voor je verzameld en op een rij gezet, wie weet heb je er wat aan:

10 tips voor mislukte recepten

 1. Lees het hele recept
  Lees altijd het hele recept door voordat je besluit het te gaan maken. Bekijk de ingrediënten, zijn deze makkelijk te krijgen en staan alle gewichten en maten er bij? Niks vervelender dan te moeten gokken hoeveel bloem je moet nemen tenslotte. Als je het recept helemaal leest weet je voordat je begint al wat de stappen zijn en kom je niet voor verrassingen te staan.
 2. Gebruik precies de ingrediënten die staan aangegeven
  Als je een recept voor het eerst maakt, is het slim om precies de ingrediënten te gebruiken die in het recept vermeld staan. Het resultaat van een koekje met basterdsuiker is anders dan met kristalsuiker bijvoorbeeld. Houd je dus aan de genoemde ingrediënten.
 3. Let op de houdbaarheidsdatum van je ingrediënten
  Wanneer je gaat bakken en koken kan het belangrijk zijn om de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden. Het is echt niet erg als je suiker wat ouder is, maar gist, bakpoeder en baking soda is een ander verhaal. Wanneer deze rijsmiddelen tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen of er al overheen zijn zullen zij hun werk minder goed doen. Het resultaat: een cake die niet of nauwelijks rijst.
 4. Zet alles van te voren klaar
  Zet alle ingrediënten en benodigdheden van te voren klaar. Weeg alles af en maak aparte bakjes voor elke toevoeging. Wanneer je heel precies bent kun je het zelfs op volgorde van gebruik neer zetten. Zet ook de pannen, ovenschalen of bakvormen klaar die je wilt gebruiken. Zo hoef je niet halverwege te zoeken naar een bakvorm of spatel. Scheelt een hoop stress!
 5. Meten is weten
  Dit gezegde is er niet voor niets en dat geldt ook voor koken en bakken. Bij koken kun je je nog wel een beetje vrijheid veroorloven, maar bij bakken moet 100 gram bloem ook echt 100 gram bloem zijn en niet 115 omdat je een beetje bent uitgeschoten. De verhoudingen zijn belangrijk voor het eindresultaat en een aantal gram meer of minder kan een ongewenst effect hebben.
 6. De juiste temperatuur
  Vooral bij bakken is de juiste temperatuur van je ingrediënten belangrijk. Koude boter uit de koelkast is te hard om mooi luchtig te kloppen. En wanneer je boter wel op kamertemperatuur was en je doet er daarna koude eieren bij is de kans groot dat het gaat schiften. Let er dus altijd op dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
 7. Volg het recept stap voor stap
  Als het goed is, is een recept in de juiste volgorde van maken opgeschreven. Een oven heeft bijvoorbeeld tijd nodig om voor te verwarmen om een taart of cake te bakken. Dit doe je dus voordat je begint met een beslag te maken. Je schuift de bakvorm dan gelijk op de juiste temperatuur in de oven.
 8. Leer je oven kennen
  Nee, je hoeft je echt niet eerst te introduceren bij je oven of een goed gesprek te voeren. Ik bedoel hiermee dat elke oven anders is qua temperatuur. Je zet hem op bijvoorbeeld 160 graden, maar in werkelijkheid kan dit een paar graden hoger of lager liggen. Dat betekent dus ook dat het resultaat van je baksel anders kan zijn als je wel dezelfde tijd aanhoudt van het recept. Koop een oventhermometer en bekijk hoe het met jouw oven gesteld is. Na verloop van tijd kom je er achter dat je die van jou misschien net een tikkie hoger of lager moet zetten dan in recepten vermeld staat.
 9. Eten is weten… dus proef!
  Proef altijd wat je aan het maken bent. Het ene bouillonblokje is het andere niet en jouw smaak is anders dan dat van degene die het recept geschreven heeft. Zorg dus altijd dat je proeft wat je aan het bereiden bent, zo weet je zeker dat de verhoudingen goed zijn en dat je iets lekkers op tafel zet. Je kunt dan tijdens het koken nog wat extra kruiden toevoegen als je dat nodig vindt.
 10. Eet heet
  Hier bedoel ik mee: laat je vers gemaakte eten niet te lang doorwarmen. Klaar is klaar en zo zijn groenten nog lekker knapperig en vlees lekker mals. Uitzondering hierop zijn natuurlijk de stoofpotjes die gewoon lang nodig hebben om lekker te worden. En die eigenlijk de volgende dag, na nog een keertje opwarmen misschien nog wel lekkerder zijn!

Ik hoop dat je ik je met deze tips op weg geholpen heb, zodat je kook- en bakkunsten nog beter lukken. Heb je zelf nog goede tips die jou hebben geholpen? Ik hoor ze graag in de reacties hieronder!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]