Feestelijk broodpudding recept met merengue

door Esther
Luxe broodpudding recept

Broodpudding is zo’n ideaal gerecht dat je kunt maken met restjes oud brood. Ik heb al eens eerder een recept voor een heerlijke Italiaanse broodpudding op dit blog gezet. Dat staat nog steeds regelmatig op tafel en je kunt er ook nog eens heel goed mee variëren. Maar nu wilde ik een wat luxere versie maken. Ik kwam een Australisch recept tegen dat ook gebruik maakte van eiwit en daar ben ik mee aan de slag gegaan, met dit heerlijke luxe broodpudding recept als resultaat.

Voor deze broodpudding maakte ik gebruik van een soort custard om het brood dat lekkere smeuïge karakter te geven. De frambozenjam is zoet en een beetje zurig, wat het extra lekker maakt. Je kunt natuurlijk ook een andere jam nemen als je dat lekkerder vindt. En dan de topping: een heerlijke zachte merengue met een knapperige bovenkant! De zoetekauwen onder ons likken hun vingers hier bij af. Op deze manier kun je dus van een restje brood een heel feestelijk en lekker dessert maken met ingrediënten die je waarschijnlijk toch al in huis hebt.

Normaal gesproken kun je een broodpudding prima van te voren maken en later nog even opwarmen. Dat is bij deze niet het geval. De merengue wordt er niet lekkerder op en ook de broodpudding wordt wat natter en minder stevig. Wat je wel zou kunnen doen is de broodpudding tot aan de merengue maken. En wanneer je de broodpudding wilt gebruiken de merengue er op doen en het geheel nog even in de oven zetten. Maar voor de lekkerste broodpudding, zou ik toch alles in één keer klaar maken.

Wij hebben in elk geval genoten van dit lekkere en feestelijke broodpudding recept. Wanneer zet jij hem op tafel?

Luxe broodpudding recept

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 200 gram frambozenjam

  • 4 sneetjes oud wit brood

  • 4 eieren

  • 250 gram kristalsuiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 300 ml volle melk

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ovenschaal van ongeveer 25 x 15 cm in en scheidt de eieren.
  • Besmeer de sneetjes brood met de roomboter en een dun laagje frambozenjam. Snijd het brood in repen en plaats dit in één laag in de ovenschaal.
  • Verwarm de melk in een pannetje tot je kleine bubbeltjes langs de rand ziet. Het mag nog niet koken. Klop ondertussen de eierdooiers met 50 gram suiker en de vanillesuiker tot een dikke lichtgele massa.
  • Giet de hete melk in een straaltje bij de eierdooiers terwijl je blijft kloppen. Dit gaat het makkelijkste met een handmixer of in een staande mixer.
  • Giet nu het ei/melk mengsel voorzichtig over het brood. Plaats de ovenschaal in een diepe braadslede. Giet kokend water in de braadslede tot ongeveer de helft van de ovenschaal.
  • Plaats de braadslede met de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak dit 30 minuten. Haal de ovenschaal uit de oven en laat een beetje afkoelen.
  • Klop de eiwitten met een mixer in een vetvrije kom luchtig en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Blijf kloppen tot je een stevige, glanzende witte massa hebt.
  • Verdeel de rest van de frambozenjam over het brood en verdeel daarna het stijf geslagen eiwit er over. Zet het geheel nog zo’n 10 minuten terug in de oven totdat het eiwit lichtbruin aan de bovenkant is en een beetje knapperig.
  • Eet deze luxe broodpudding warm of lauwwarm.
feestelijke broodpudding
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer