Broodpudding is zo’n ideaal gerecht dat je kunt maken met restjes oud brood. Ik heb al eens eerder een recept voor een heerlijke Italiaanse broodpudding op dit blog gezet. Dat staat nog steeds regelmatig op tafel en je kunt er ook nog eens heel goed mee variëren. Maar nu wilde ik een wat luxere versie maken. Ik kwam een Australisch recept tegen dat ook gebruik maakte van eiwit en daar ben ik mee aan de slag gegaan, met dit heerlijke luxe broodpudding recept als resultaat.
Voor deze broodpudding maakte ik gebruik van een soort custard om het brood dat lekkere smeuïge karakter te geven. De frambozenjam is zoet en een beetje zurig, wat het extra lekker maakt. Je kunt natuurlijk ook een andere jam nemen als je dat lekkerder vindt. En dan de topping: een heerlijke zachte merengue met een knapperige bovenkant! De zoetekauwen onder ons likken hun vingers hier bij af. Op deze manier kun je dus van een restje brood een heel feestelijk en lekker dessert maken met ingrediënten die je waarschijnlijk toch al in huis hebt.
Normaal gesproken kun je een broodpudding prima van te voren maken en later nog even opwarmen. Dat is bij deze niet het geval. De merengue wordt er niet lekkerder op en ook de broodpudding wordt wat natter en minder stevig. Wat je wel zou kunnen doen is de broodpudding tot aan de merengue maken. En wanneer je de broodpudding wilt gebruiken de merengue er op doen en het geheel nog even in de oven zetten. Maar voor de lekkerste broodpudding, zou ik toch alles in één keer klaar maken.
Wij hebben in elk geval genoten van dit lekkere en feestelijke broodpudding recept. Wanneer zet jij hem op tafel?
