Ken je die sketch van Ronald Goedemondt “Ruzie met de dingen”? In dat bewuste stukje heeft hij het niet alleen over een stofzuiger die niet meewerkt, maar ook over het bakken van aardappelschijfjes. Ik lig elke keer weer krom, want zo ontzettend herkenbaar. Maar ik verzeker je: met dit recept voor aardappelschijfjes uit de oven, geen verkoolde aardappelschijfjes en dus ook geen ruzie met de dingen!
Aardappelschijfjes kun je natuurlijk bakken of frituren of je maakt er een heerlijke moussaka van. Maar ze zijn dus ook uitermate geschikt om te gebruiken in een ovenschotel. Dit recept is heerlijk romig door het gebruik van slagroom en crème fraîche. De gebakken bacon en de geraspte kaas zorgen voor nog wat meer smaak. En je hebt gelijk: dit is geen recept dat heel gezond is voor de lijn, maar goed voor de afwisseling is het wel heel erg lekker.
Overigens is dit ook een uitstekend gerecht dat je van te voren kunt klaarmaken. Bijvoorbeeld als bijgerecht voor de feestdagen. Je maakt dan de hele schotel klaar, inclusief het afbakken in de oven. Daarna laat je alles afkoelen en zet het afgedekt in de koelkast tot gebruik. Dat kan ongeveer 2-3 dagen. Opwarmen doe je door de schaal af te dekken met aluminiumfolie en zo’n 30 minuten op 180 °C in de oven.
Ben je op zoek naar wat afwisseling voor de de aardappelen met jus, dan is dit recept voor aardappelschijfjes uit de oven precies wat je nodig hebt!