Ken je die sketch van Ronald Goedemondt “Ruzie met de dingen”? In dat bewuste stukje heeft hij het niet alleen over een stofzuiger die niet meewerkt, maar ook over het bakken van aardappelschijfjes. Ik lig elke keer weer krom, want zo ontzettend herkenbaar. Maar ik verzeker je: met dit recept voor aardappelschijfjes uit de oven, geen verkoolde aardappelschijfjes en dus ook geen ruzie met de dingen!
Aardappelschijfjes kun je natuurlijk bakken of frituren of je maakt er een heerlijke moussaka van. Maar ze zijn dus ook uitermate geschikt om te gebruiken in een ovenschotel. Dit recept is heerlijk romig door het gebruik van slagroom en crème fraîche. De gebakken bacon en de geraspte kaas zorgen voor nog wat meer smaak. En je hebt gelijk: dit is geen recept dat heel gezond is voor de lijn, maar goed voor de afwisseling is het wel heel erg lekker.
Overigens is dit ook een uitstekend gerecht dat je van te voren kunt klaarmaken. Bijvoorbeeld als bijgerecht voor de feestdagen. Je maakt dan de hele schotel klaar, inclusief het afbakken in de oven. Daarna laat je alles afkoelen en zet het afgedekt in de koelkast tot gebruik. Dat kan ongeveer 2-3 dagen. Opwarmen doe je door de schaal af te dekken met aluminiumfolie en zo’n 30 minuten op 180 °C in de oven.
Ben je op zoek naar wat afwisseling voor de de aardappelen met jus, dan is dit recept voor aardappelschijfjes uit de oven precies wat je nodig hebt!
Aardappelschijfjes uit de oven
4
porties30
minuten40
minuten1
uur10
minutenIngrediënten
1 kilo vastkokende aardappelen
150 gram bacon
250 ml slagroom
200 gram crème fraîche
150 gram geraspte kaas
2 teentjes knoflook
2 takjes platte peterselie
olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C. en vet een ovenschaal in.
- Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Kook de aardappelschijfjes in 10-15 minuten nét gaar. Ze mogen niet te zacht worden. Giet de aardappels af en zet even opzij.
- Snijd de plakjes bacon in reepjes en bak deze in de olijfolie goudbruin. Laat ze op een keukenpapiertje uitlekken.
- Pers de teentjes knoflook en hak de peterselie fijn. Doe dit samen met de crème fraîche, slagroom en 100 gram geraspte kaas in een kom en roer door. Voeg de gekookte aardappelschijfjes toe en hussel alles goed door elkaar.
- Giet het aardappelmengsel in een ovenschaal, strijk glad en strooi de rest van de geraspte kaas er over. Bak dit 15 minuten in de oven totdat de kaas mooi goudbruin is. Eet smakelijk!
Tips
- Wil je tijd en werk besparen? Koop dan voorgekookte aardappelschijfjes. Omdat alles dan koud is, heb je wel een iets langere oventijd nodig. Houd rekening met 20-25 minuten.
- Dit recept leent zich uitstekend voor het maken van een complete ovenschotel. Denk aan geruld gehakt onderin de ovenschaal, er bovenop geblancheerde prei en daarbovenop het aardappelmengsel.