Kerstkransjes recept van Rutger van den Broek

door Esther
kerstkransjes

Kerstmis is gezellig samen zijn met de familie, je huis mooi versierd en een kerstboom in de kamer. Hoewel het dit jaar (jawel 2020) allemaal totaal anders loopt dan we met z’n allen gedacht hadden, maken we er toch het beste van. Dus binnen de beperkingen die er zijn, vieren we het klein en knus. Iets lekkers dat lockdown of geen lockdown, zeker niet op tafel mag ontbreken, zijn natuurlijk kerstkransjes. Het beste kerstkransjes recept dat ik ben tegengekomen is van Rutger van den Broek, dus dat wil ik graag met jullie delen.

Bijna heel Nederland kent Rutger natuurlijk als eerste winnaar van Heel Holland Bakt. Tegenwoordig heeft hij verschillende kookboeken op zijn naam staan en op zijn website vind je de lekkerste recepten. Heerlijk om inspiratie op te doen en nieuwe dingen te leren.

Deze kerstkransjes vind je in zijn boek “Koekjesbijbel”, maar staat ook op zijn website. En iets dat al goed is, hoef je niet verder te te verbeteren. Dus wie ben ik dan om dit recept te veranderen? Het enige dat ik heb toegevoegd is een zakje vanillesuiker. Maar ja, dat is mijn eigen “tic” ik vind dat in bijna elk baksel wel een beetje vanille mag zitten, dus ik voeg het vaak extra toe.

Ga jij op de valreep voor kerst nog deze heerlijke kerstkransjes (of in mijn geval kerstkransen) maken? Trouwens ook in elke andere vorm zijn ze heerlijk, dus je hoeft niet elk jaar tot kerst te wachten om ze te maken. 😊

Kerstkransjes recept van Rutger van den Broek

0 van 0 stemmen
Porties

18

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 

15

minuten
Kooktijd

16

minuten
Totale tijd

1

uur 

31

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 200 gr boter, op kamertemperatuur

  • 160 gr witte basterdsuiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • ½ citroen, rasp

  • ¼ tl zout

  • 1 eidooier, op kamertemperatuur

  • 300 gr bloem

  • ½ tl baking soda

  • 1 ei, losgeklopt

  • 100 gram amandelschaafsel

  • 100 gram parelsuiker (optioneel)

Bereiding

  • Doe de boter, basterdsuiker, vanillesuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Ik heb dit in de mixer met platte kneedhaak gedaan. Doe de eierdooier er rustig bij en voeg dan in delen de bloem met baking soda toe. Kneed totdat je een mooi deeg hebt gekregen. Kneed eventueel nog even door met de hand en verpak dan in een vershoudfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast om weer stevig te worden.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed heel kort door. Rol een deel van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit. De dikte zou ongeveer een halve centimeter moeten zijn. Steek twee ronde uitstekers, waarbij je een kleinere gebruikt om het midden uit te steken, kransjes uit het deeg. Er zijn ook speciale kerstkransjes uitstekers te krijgen waarbij alles in één keer uitgestoken wordt. Handig! Leg de kransjes op de bakplaat, bestrijk ze met het losgeklopte ei en bestrooi ze met amandelschaafsel en/of parelsuiker. Het deeg dat je overhebt bij het deel wat je had achtergehouden en rol je opnieuw uit om de volgende koekjes te kunnen uitsteken.
  • Bak de koekjes 16 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Tips

  • Afhankelijk van de maat van je uitstekers kun je grote of kleine kerstkransen maken. Die van mij zijn vrij groot (lekker!) en hadden 16 minuten in de oven nodig. Als je kleinere maakt zijn ze waarschijnlijk wat eerder klaar.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Kerstkransjes
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]