Havermout appel koek

door Esther
havermout appel koek

Het gebak dat bij veel Nederlanders op nummer 1 staat in de favorietenlijst, is toch wel appeltaart met slagroom. De gewone appeltaart is best veel werk, daarom heb ik ook een recept voor makkelijke appeltaart op mijn blog staan. Maar heb je zin om eens wat anders te bakken met appels, probeer dan deze havermout appel koek eens.

Havermout is natuurlijk erg lekker als ontbijt. Je kunt er een lekkere havermoutpap van maken of bijvoorbeeld deze havermout babykoekjes en natuurlijk de bekende overnight oats. Maar je kunt deze graansoort ook perfect verwerken in verschillende baksels. Deze havermout appelkoek is een goed voorbeeld daarvan.

Dit recept bestaat uit 3 delen. Je maakt eerst het deeg voor de bodem en bakt dit alvast in de oven. Daarnaast natuurlijk het appelmengsel dat bovenop de bodem komt. Als laatste, maar zeker niet het minste, komt op de appels een heerlijke kruimeltopping. Je kent het misschien wel een beetje van zo’n appel kruimelvlaai, deze topping waarin de havermout verwerkt zit, is daarmee te vergelijken. Lekker knapperig en erg lekker in combinatie met de zachte appel.

Havermout appel koek is makkelijk te maken

Wat ik zo prettig vindt aan deze havermout appel koek is dat het erg makkelijk te maken is. Laat je niet misleiden door de lange ingrediënten lijst. Sommige dingen staan er meerdere keren op, zoals de kaneel, bloem, suiker en roomboter. Dat komt omdat ze in verschillende onderdelen gebruikt worden. Alle ingrediënten zijn bij de supermarkt te krijgen en misschien heb je zelfs alles al in huis.

Havermout appelkoek is een echte favoriet te noemen en als je gek bent op appeltaart, dan zou ik beslist dit gebak met appel eens proberen.

Havermout appel koek

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Baktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

15

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • Deeg
  • 170 gram 170 ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

  • 100 gram 100 suiker

  • 275 gram 275 bloem

  • kaneel

  • 1 1 snuf zout

  • Appelvulling
  • 1 1 kilo appels

  • 100 gram 100 suiker

  • 3 3 eetlepels bloem

  • 1 1 theelepel kaneel

  • Kruimeltopping
  • 75 gram 75 havermout

  • 150 gram 150 bruine basterdsuiker

  • 75 gram 75 bloem

  • kaneel

  • 125 gram 125 koude roomboter, in blokjes

Bereiding

  • Bekleed een bakvorm van ongeveer 25×30 cm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Deeg
  • Klop met een mixer de boter met kristalsuiker totdat deze mooi luchtig is en licht van kleur.
  • Roer in een andere kom de bloem, kaneel en zout door elkaar. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de boter.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem van de bakvorm.
  • Bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Appelvulling
  • Schil de appels en snijd deze in blokjes. Roer de blokjes appel, kristalsuiker, bloem en kaneel door elkaar.
  • Kruimeltopping
  • Roer in een grote mengkom de havermout, bruine suiker, bloem en kaneel door elkaar.
  • Doe de blokjes koude boter bij het havermoutmengsel. Wrijf dit nu met je vingertoppen er door. Op den duur zal het steeds kruimeliger worden. Stop als je grove kruimels hebt.
  • Verdeel nu eerst het appelmengsel over het licht afgekoelde deeg. Strooi dan de kruimeltopping over het appelmengsel en druk licht aan.
  • Bak 45 minuten verder af in de oven van 175 °C.
  • Laat de koek volledig afkoelen voordat je deze in mooie vierkanten snijdt. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

havermout appel koek
havermout appel koek
Pinterest Havermout appel koek
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]