Alles met appel en kaneel is bij voorbaat al een goede combinatie, het zijn dikke vrienden. Een appelcake is makkelijk te maken en superlekker en mijn recept voor appeltaartdessert uit de slowcooker is al jaren favoriet. Ik heb al veel dingen met appel gemaakt, maar dit recept was compleet nieuw voor mij: appel pannenkoek uit de oven.
Ik kwam namelijk een recept voor Dutch Baby Apple Pancake. Hier had ik nog nooit van gehoord, dus waar komt deze naam vandaan? Een beetje research gaf al snel het antwoord. Rond 1900 bedacht een caféhouder dit gerecht en serveerde het in zijn café in Seattle. Het is een variatie op een Duits pannenkoekengerecht. Men denkt dat de dochter van de eigenaar van het café “Deutsch” en “Dutch” door elkaar heeft gehaald en voilá, de Dutch Baby was geboren. Figuurlijk gesproken dan.
Verschil met onze “gewone” pannenkoek
Deze pannenkoek verschilt nogal van onze “gewone” Nederlandse pannenkoek. De ingrediënten komen wel overeen: bloem, eieren en melk, maar in dit geval wordt er ook room toegevoegd. Het grootste verschil is echter dat deze pannenkoek niet aan twee zijden gebakken wordt in de koekenpan, maar gebakken wordt in de oven. Daarom is het handig als je koekenpan geschikt is voor de oven. Je hebt niks aan een pan met een gesmolten handvat toch?
De structuur verschilt ook van de gewone pannenkoek. Ondanks dat in deze appelpannenkoek geen rijsmiddelen zitten, rijst hij bijna letterlijk de pan uit in de oven! Zorg er dus voor dat je koekenpan groot genoeg is. Die van mij is 28 cm in doorsnede.
Toen ik deze appelpannenkoek uit de oven had gehaald en hem aan de rest van de familie voorschotelde, waren de bordjes in no time leeg! Dit is heerlijk als bijgerecht bij een brunch, maar ook erg geschikt als nagerecht, bijvoorbeeld met een bolletje ijs er bij.
Deze appel pannenkoek heb je zo gemaakt. Het meeste werk is het schillen en snijden van de appels, de rest doen de blender en de oven voor je. Ik zou je zeker aanraden om dit recept een keertje te proberen, dat wordt zeker weten smullen!

