Zelf fruit ijs maken zonder ijsmachine

door Esther
ananasijs en bramenijs

Zelf ijs maken vind ik superleuk om te doen. Vooral in de zomer, wanneer het warm is, kan ik elke dag wel een ijsje (of twee) eten. Dat is niet per sé gezond, maar dit fruitijs maakt het in elk geval een stuk gezonder.

Op het blog vind je al een ander superlekker recept voor ijs zonder een ijsmachine: mango en aardbei ijs. Dit was één van mijn eerste keren dat ik dit soort ijs maakte en ik was gelijk verkocht. Makkelijk, snel en ook nog eens zonder suiker of vet. Ideaal dus om bijna dagelijks te eten. Dit riep dus om nog meer recepten. En ziedaar, deze keer heb ik een recept voor ananasijs en bramenijs.

In het vorige ijsrecept heb ik yoghurt gebruikt, wat zorgt voor een wat romiger ijs. In onderstaand recept wordt dit niet gebruikt. Zo krijg je dus een heerlijk zacht sorbetijs. Ik voeg een klein beetje honing toe aan het ananasijs én wat limoensap. Dat geeft de smaak net wat extra’s, zonder dat je echt limoen proeft.

Voor het bramenijs heb ik wat meer honing gebruikt, omdat bramen van zichzelf niet zo ontzettend zoet zijn. Je kunt hier natuurlijk altijd in variëren als je wilt en zelfs de honing weglaten of vervangen door zoetstof.

Ik maak het mezelf makkelijk en koop pakjes of zakken ingevroren fruit bij de supermarkt. Dat scheelt een heleboel werk en is in veel gevallen goedkoper. Natuurlijk kun je ook vers fruit gebruiken, dit in stukjes snijden, kort blancheren en dan invriezen. Handig als je je slag hebt kunnen slaan op de markt, dan heb je altijd fruit op voorraad.

Heb je een keukenmachine met messen of een goede sterke hakmolen? Ga dan eens zelf ijs maken van vers fruit. Die ijsmachine heb je helemaal niet nodig en wedden dat ijs uit de supermarkt hier niet tegenop kan!

Zelf fruit ijs maken zonder ijsmachine

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Ingrediënten

  • 500 gram bevroren ananas stukjes

  • sap van ½ limoen

  • 75 gram honing

Bereiding

  • Doe de ananasstukjes in de keukenmachine en laat ze ongeveer 10 minuten op temperatuur komen. Dat maakt het mixen straks een stuk makkelijker.
  • Voeg het limoensap en de honing toe en zet de keukenmachine aan. Laat het mengsel draaien tot je een mooie gladde consistentie hebt. Misschien moet je af en toe even stoppen en met een spatel de zijkanten van het mengsel wat naar beneden duwen.
  • Serveer direct of bewaar nog zo’n twee weken in de vriezer. Laat het dan voor gebruik ook weer even een minuut of 10 op temperatuur komen.

Tips

  • Voor bramenijs volg je bovenstaande methode, maar laat je de limoen weg en verdubbel je de hoeveelheid honing.
ijs maken: ananasijs en bramenijs
ananasijs en bramenijs
ananasijs en bramenijs
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer