Samen met je kinderen: servies versieren

door Esther
herfstservies

En dan is het herfstvakantie of kerstvakantie of een andere willekeurige vakantie. Wat doe je dan samen met je kinderen? Koekjes bakken is superleuk en gezellig om te doen, maar ja elke dag koekjes bakken is geen optie. Iets creatiefs doet het ook altijd goed en de meeste kinderen houden wel van kleuren en tekenen. Waarom ga je deze vakantie niet je eigen servies versieren?

Door je eigen servies te maken heb je altijd een uniek bord op tafel en hoe leuk is als je kinderen ook van hun zelfgemaakte bord kunnen eten en uit hun eigen mok kunnen drinken? Moeilijk is het niet en je kunt de porseleinstiften eenvoudig krijgen bij onder andere de Xenos. Het is alleen even opletten met het aanbrengen van je tekening. Een foutje is zo gemaakt, maar gelukkig is dat eenvoudig te verholpen met een wattenstaafje en een beetje pure alcohol.

Op Pinterest kwam ik verschillende manieren tegen om je versierde servies te bakken. De ervaringen zijn zo divers dat er volgens mij geen één echt juiste manier is. Het punt is dat je de kans loopt dat je design verdwijnt als je je servies in de vaatwasser stopt. Als je dat risico hoe dan ook niet wilt lopen, is het enige advies dus om deze zelf versierde mokken en borden met de hand af te wassen.

How to: Versier je eigen servies

Servies versieren

Benodigdheden:

Porseleinstiften (ik heb de Edding porseleinstiften gebruikt)
Alcohol ketonatus 70% (o.a. Kruidvat, Etos, trekpleister)
Wattenstaafjes en watjes
Aardewerk of porseleinen borden en mokken

Maak eerst het oppervlak van je bord of mok goed schoon met alcohol voordat je gaat beginnen. Zorg ook dat prijsstickers verwijderd zijn, anders verbrand het straks in de oven.

Het kan handig zijn om het design dat je in je hoofd hebt eerst met potlood op een kladblok te tekenen. Dan kan je het later makkelijker met stift natekenen. Het hoeft natuurlijk niet en je kunt eventuele foutje makkelijk weghalen met alcohol. Zorg wel dat je het goed schoonmaakt. Anders bakken je “zwarte vegen” mee en ziet het geheel er niet zo mooi meer uit.

herfst mokIn mijn geval heb ik gekozen om te werken met stickers in de vorm van letters. Deze plak je op de schoongemaakte ondergrond en dan kan je hieromheen werken met de stiften. Ik vond deze porseleinstiften van Edding erg prettig werken. De inkt/verf komt er mooi uit, is niet te dun en dekt goed.

Als je klaar bent met je design is het een kwestie van geduld. Laat je ontwerp in ieder geval 15 minuten drogen. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden. Zet je servies 25 minuten in de oven en laat volledig afkoelen. Nu zou het vaatwasmachine bestendig moeten zijn (tot max. 50ºC), mits het niet tegen ander serviesgoed schuurt of botst. Dit is de werkwijze voor de Edding porseleinstiften. Voor andere merken kan de werkwijze anders zijn, dus lees altijd even de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Ilse 2016-03-14 - 13:45

Wat leuk! ik ga met mijn dochtertje ook maareens mijn melamine servies versieren, zal ze leuk vinden 🙂 en ik ook trouwens hihi

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]