Het allereerste recept in de serie “Koken op de camping”. Op vakantie wil je immers snel klaar zijn met koken, maar wel een lekkere maaltijd op tafel zetten. En dat terwijl je maar beperkte middelen tot je beschikking hebt. Vandaar deze serie waarin ik je een aantal recepten voorschotel (pun intended) die gemakkelijk op de camping te maken zijn. Alle ingrediënten zijn of makkelijk mee te nemen of goed te verkrijgen in Europa.
Als eerste recept heb ik gekozen voor een snelle bonenschotel. Witte bonen in tomatensaus zitten een beetje in het verdomhoekje, maar daar mogen ze wat mij betreft heel gauw uit! Bonen in alle soorten en maten zijn sowieso gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Door een blik mee te nemen draai je op vakantie in no time een heerlijk gerecht in elkaar. Met onderstaand recept kun je makkelijk variëren en je eigen fantasie gebruiken. Restjes verwerk je er makkelijk in en misschien zie je op een lokale markt wel iets lekkers dat je kunt toevoegen. Ik zou zeggen: take it away!
Ingrediënten:
3 eetlepels zonnebloemolie
1 rookworst
2 uien
1 teentje knoflook
1 gele paprika
1 pot sperziebonen
1 pot witte bonen in tomatensaus
400 gram tomaten
1 theelepel gedroogde oregano
1/2 theelepel kerriepoeder
zout, peper
Bereiding:
Snijd de rookworst in plakjes, snipper de uien en knoflook. Was de paprika en de tomaten en snijd ze in blokjes.
Verhit de olie en fruit de uien en de knoflook ca. 3 minuten op een matig vuur. Voeg de paprika toe en bak dit 2 minuten. Bak de plakjes rookworst nog 1 minuut mee. Laat de sperziebonen uitlekken en voeg ze samen met de witte bonen toe. Doe tenslotte de tomaten en oregano er bij en breng op smaak met zout en peper. Laat het gerecht nog even goed doorwarmen en daarna: Eet smakelijk!
Tips:
- Vervang de sperziebonen door doperwtjes
- Je kunt ook verse sperziebonen gebruiken. Kook deze dan eerst beetgaar voordat je ze toevoegt.
- Uiteraard kun je dit gerecht ook prima gebruiken om restjes paprika en champignons in te verwerken.
- Een likje sambal geeft deze schotel wat meer pit