Tja, wat doe je als je kind zijn bord niet leeg eet? Je kunt toch echt die lepel niet naar binnen wurmen, maar helemaal niks eten gaat dan ook weer te ver. Vroeger moest je je bord leegeten, dat hoorde zo. Dus zat je soms tegen heug en meug de laatste restjes naar binnen te werken. Net als volwassenen hebben kinderen de ene keer meer trek dan de andere keer. Tot een bepaalde leeftijd scheppen de ouders het eten op het bord en bepalen dus hoeveel een kind zou moeten eten. Is het dan wel verstandig om een kind zijn hele bord leeg te laten eten?
Ik vind van niet. Bij ons hoeven ze niet hun bord leeg te eten en bepalen ze zelf hoe veel er gegeten wordt. Er gaat dus wel eens wat (met pijn in mijn hart) weg. Maar ze weten ook dat ze niks anders krijgen. Dus ‘s avonds nog honger? Jammer dan, dan had je tijdens het eten meer moeten eten. Zo leren ze dat er bepaalde eetmomenten zijn en dat er niet de hele dag wat gesnaaid wordt. Nu moet ik ook zeggen dat ze ‘s avonds niet zeuren, want ik heb gelukkig twee behoorlijk eters.
Hoe leer je jouw kind goed eten zonder stress aan tafel?
Wat doen we dan met nieuw eten of eten dat ze niet lekker vinden? Verplicht is van alles in ieder geval 1 hap te proeven. Als je iets niet lekker vindt, is dat prima. Dan laat je dat gedeelte staan, maar dan eet je de rest op. Doordat ze wel elke keer opnieuw een smaak proberen wennen ze er aan, en ontwikkelen ze hun smaak. De smaakpapillen van kinderen zijn nog niet zo ontwikkeld, alles is nieuw. Er zullen dus meerdere “proef” momenten moeten zijn voordat een smaak lekker gevonden wordt. Meestal lukt het na zo’n 7-10 keer. Die ervaring hadden we met onze oudste. Sla vond hij echt niet lekker. Maar omdat hij er elke keer wel een hapje van moest nemen, wende hij aan de smaak. Geloof het of niet, maar tegenwoordig vindt hij het heerlijk!
Een andere oplossing hoorde ik van een collega: Zijn kinderen moeten net zoveel hapjes eten als dat ze oud zijn, anders is er geen toetje. Soms maken ze zelfs een bewuste keus voor geen toetje! Reken maar dat er dan de volgende keer een extra lekker toetje na dat gerecht geserveerd wordt, zodat de hapjes wel gegeten worden!
Heb jij oplossingen of ideeën? Laat het weten in de reacties.