Het wonderbaarlijke bouillonblokje

door Esther
Blogpost bouillonblokje

Blogpost bouillonblokjeHoewel ik slechts sporadisch pakjes gebruik in de keuken is er toch een voorverpakt klein blokje dat mijn hart gestolen heeft: het bouillonblokje!

Het bouillonblokje? Jawel, het bouillonblokje. Hoe zo’n klein blokje het verschil kan maken tussen “wel lekker” en “heerlijk”. Een samengeperst blokje vet met zout en kruiden dat veel meer kan dan alleen een soepje maken. Natuurlijk kun je wanneer je trek hebt in een soepje wat water opzetten, wat overgebleven groenten en daar dan een bouillonblokje bij doen. Ideaal voor de snelle trek.

Maar verkruimel eens een blokje door je pastasaus en je macaroni krijgt gelijk een oppepper. Wanneer je aan het roerbakken bent biedt zo’n blokje ook uitkomst. En wat dacht je van het stoven van vlees? Even een runderbouillonblokje er door en je hebt daarna een prima basis voor een heerlijke jus of saus.

Ik hoor jullie wel: ”Maar in elk bouillonblokje zit toch een soort smaakversterker, E621 Mononatrium-glutamaat, en dat is toch slecht?” Tsja daar zijn de meningen over verdeeld. Glutamaat is ook wel bekend onder de naam Ve-tsin en dit wordt ondermeer toegevoegd aan producten als chips en kant-en-klaar maaltijden. Het versterkt de smaak van het product en heeft als effect dat je er lekker van blijft dooreten. Maar is het daarmee ook een ongezond product? Na een grondige speurtocht met behulp van mijn grote vriend Google is en blijft de stand gelijk tussen de voor- en tegenstanders. Er is nog steeds niet overtuigend bewezen dat het slecht is, maar ook niet dat er geen nadelen aan kleven. Het is een door de overheid goedgekeurd product om te gebruiken in onze voeding, dus voorlopig blijf ik lekker bouillonblokjes gebruiken, gewoon omdat het kan!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]