Ploft jouw kip?

door Esther

Sinds ruim een jaar eten wij qua vlees biologisch. Waarom? Ik was al een tijdje bezig met het verschil tussen biologisch en ” gewoon”  vlees, maar een deel van onze boodschappen komt bij de Lidl vandaan en daar was nog geen biologisch vlees. Dus de gedachte werd nog niet omgezet in actie. Daarnaast dacht ik dat het prijsverschil heel hoog was. Totdat ik  in het AD van augustus 2010 een artikel las over biologisch vlees. Bij dat artikel stond een tabel met de verschillen tussen “gewoon” en de verschillende soorten biologisch vlees. Wat is het verschil in ruimte per dier bijvoorbeeld, maar ook of er bij varkens tanden ingekort worden of staarten gecoupeerd. Daarnaast werd een globaal prijsverschil weergegeven. Die tabel gaf bij mij de doorslag.

Waarom niet een euro per kilo gehakt (dat is dus 0,25 per maaltijd voor ons) meer betalen, voor vlees waarbij de dieren diervriendelijker behandeld worden, geen antibiotica krijgen ter preventie van ziekten en dat beter is voor onze leefomgeving? Alleen het idee al dat het dier minder stress heeft en in een betere omgeving leeft, vind ik al fijn als ik mijn karbonaadje aansnijdt. Het idee dat een kip in zo’n korte tijd (36 dagen!!!) vetgemest wordt en dus niet eens meer zelf kan staan, vind ik weerzinwekkend. En die plofkippen schuiven wij wel met z’n allen naar binnen. Ik begrijp dat niet iedereen een ruime portemonnee heeft, maar laten we dan de tonnen snoep die wekelijks gekocht worden bepereken en het geld dat we overhouden besteden aan een goed stukje vlees. Je zou zelfs kunnen kiezen om 1 keer in de week geen vlees te eten zodat je dat geld gebruikt om beter vlees te kopen voor de overige dagen. Ik ben er van overtuigd dat, als wij als consumenten duidelijk maken dat we biologisch vlees willen tegen een redelijke prijs, dat dat er ook komt. Het grote voorbeeld hierbij zijn de scharreleieren. In de supermarkt zijn nu geen legbatterij-eieren meer te krijgen. En dat komt alleen doordat wij die niet meer zijn gaan kopen.

Kijk en lees eens op onderstaande sites en gun jezelf en je kinderen een beter stukje vlees.

 

Voedingscentrum
Beter Leven – Dierenbescherming

 

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]