Vegetarische stoofpot met linzen en champignons

door Esther
vegetarisch stoofpotje

Zoals steeds meer mensen, eten wij ook wat vaker vegetarisch. Mijn jongste zoon eet al een paar jaar bijna volledig vegetarisch, dus dat was af en toe best even schuiven. Hoe ga je dan een maaltijd voor 4 personen maken, waarvan 1 vegetarisch? Deze vegetarische stoofpot met linzen en champignons is zo’n gerecht dat ook vleesliefhebbers wel kunnen waarderen.

Een stoofpotje leent zich uitstekend om vegetarisch te maken. Normaal gesproken had ik misschien gehakt in deze stoofpot gedaan, maar door dit te vervangen door linzen en extra champignons mis je het vlees helemaal niet.

Wanneer je eters hebt die toch vlees willen, zou je ook in een apart pannetje wat gehakt rul kunnen bakken en dit toevoegen aan een deel van de stoofpot. Zo heb je er weinig extra werk van en houd je zowel de vleeseters als de vegetarische eters tevreden.

Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat we met z’n allen wat minder vlees en dierlijke producten zouden moeten eten. Niet alleen omdat ik denk dat de hoeveelheid die we eten niet zo gezond is, maar ook vanwege de invloed die onze consumptie op de aarde heeft. Er worden bossen gekapt om soja te verbouwen…. niet voor onze consumptie maar als veevoer! Voor een kilo rundvlees is meer dan 15.000 liter water nodig, voor 1 kilo varkensvlees 6000 liter.
Even ter vergelijk: voor 1300 calorieën in de vorm van graan is ongeveer 500 liter water nodig. Hetzelfde aantal calorieën in de vorm van vlees kost zo’n 4000 liter water. Ik zal je niet vermoeien met nog meer cijfers, want ik denk dat iedereen het eigenlijk diep in zijn hart wel weet. Minder vlees = beter.

Dus wil je ook wat minder vlees eten, dan is deze vegetarische stoofpot een goed begin.

Vegetarisch stoofpotje met linzen en champignons

0 van 0 stemmen
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 450 gram kastanjechampignons

  • 70 gram rode linzen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 winterwortel

  • 1 stengel bleekselderij

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 2 theelepels gedroogde tijm

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • paddenstoelenbouillonblokje

  • peper

Bereiding

  • Snijd de ui en de knoflook in kleine stukjes. Verwarm een beetje roomboter in een braadpan en fruit hierin op matig vuur de ui totdat deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee.
  • Snijd de kastanjechampignons in plakjes. Ik doe dat met een goede eiersnijder. Snijd de wortel en bleekselderij in kleine stukjes.
  • Voeg de wortel en bleekselderij toe aan de ui in de pan en bak dit zo’n 5 minuten mee.
  • Voeg nu de champignons toe en bak deze nog 5 minuten mee.
  • Doe de tomatenpuree, de paprikapoeder en de tijm erbij. Bak het geheel nog een minuut mee.
  • Doe 0,4 liter water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Roer alles goed door elkaar en doe dan de linzen erbij. Roer nog nog een keer goed door en breng aan de kook. Laat de stoofpot nog 30 minuten op een laag vuurtje rustig pruttelen. Proef en breng op smaak met peper en eventueel nog wat extra zout.
  • Serveer met rijst of aardappeltjes uit de oven. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]