Zoals steeds meer mensen, eten wij ook wat vaker vegetarisch. Mijn jongste zoon eet al een paar jaar bijna volledig vegetarisch, dus dat was af en toe best even schuiven. Hoe ga je dan een maaltijd voor 4 personen maken, waarvan 1 vegetarisch? Deze vegetarische stoofpot met linzen en champignons is zo’n gerecht dat ook vleesliefhebbers wel kunnen waarderen.
Een stoofpotje leent zich uitstekend om vegetarisch te maken. Normaal gesproken had ik misschien gehakt in deze stoofpot gedaan, maar door dit te vervangen door linzen en extra champignons mis je het vlees helemaal niet.
Wanneer je eters hebt die toch vlees willen, zou je ook in een apart pannetje wat gehakt rul kunnen bakken en dit toevoegen aan een deel van de stoofpot. Zo heb je er weinig extra werk van en houd je zowel de vleeseters als de vegetarische eters tevreden.
Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat we met z’n allen wat minder vlees en dierlijke producten zouden moeten eten. Niet alleen omdat ik denk dat de hoeveelheid die we eten niet zo gezond is, maar ook vanwege de invloed die onze consumptie op de aarde heeft. Er worden bossen gekapt om soja te verbouwen…. niet voor onze consumptie maar als veevoer! Voor een kilo rundvlees is meer dan 15.000 liter water nodig, voor 1 kilo varkensvlees 6000 liter.
Even ter vergelijk: voor 1300 calorieën in de vorm van graan is ongeveer 500 liter water nodig. Hetzelfde aantal calorieën in de vorm van vlees kost zo’n 4000 liter water. Ik zal je niet vermoeien met nog meer cijfers, want ik denk dat iedereen het eigenlijk diep in zijn hart wel weet. Minder vlees = beter.
Dus wil je ook wat minder vlees eten, dan is deze vegetarische stoofpot een goed begin.