Voor de kerst heb ik al eens deze geweldige sinaasappel framboos muffins gemaakt. Maar omdat muffins zo veelzijdig zijn, wilde ik ook een keer een hartige variant maken. En aangezien ik probeer steeds meer vegetarische keuzes te maken, waarom dan niet vegetarische hartige muffins?
Muffins worden wel vaker gebakken voor bijvoorbeeld een brunch of lunch. Ze zijn zo veelzijdig dat je er naar hartelust mee kunt variëren. De sleutel tot mooie muffins is, dat je het beslag niet te lang moet doorroeren. Zodra alles een beetje samenkomt, stop je met roeren, dan wete je zeker dat ze mooi zullen rijzen. Ik gebruik in mijn muffins niet alleen zelfrijzend bakmeel, maar ook nog een klein beetje baking soda. Als je dat niet in huis hebt, kun je het eventueel weglaten. Ze zullen misschien iets minder hoog worden in de oven, maar zijn zeker net zo lekker.
Ik heb voor mijn hartige muffins gekozen voor oude kaas om ze dat zoutige te geven. Een beetje extra pit komt van de cayennepeper. En stiekem zit er in deze muffins ook nog wortel en bosui! Wat fijngesneden peterselie maakt het helemaal af. Maar natuurlijk kun je ook kijken wat je nog in je koelkast hebt liggen, een restje prei of paprika kan er natuurlijk ook altijd in verwerkt worden.
Deze vegetarische muffins zijn niet alleen geschikt op tafel voor een brunch, maar doen het ook erg goed in een lunchtrommel. Ik zou ze na het bakken in de koelkast bewaren, dan zijn ze nog zo’n 3-4 dagen goed. Maar ik gok dat ze eerder op zijn!