Hartige muffins met kaas

door Esther
Hartige muffins

Voor de kerst heb ik al eens deze geweldige sinaasappel framboos muffins gemaakt. Maar omdat muffins zo veelzijdig zijn, wilde ik ook een keer een hartige variant maken. En aangezien ik probeer steeds meer vegetarische keuzes te maken, waarom dan niet vegetarische hartige muffins?

Muffins worden wel vaker gebakken voor bijvoorbeeld een brunch of lunch. Ze zijn zo veelzijdig dat je er naar hartelust mee kunt variëren. De sleutel tot mooie muffins is, dat je het beslag niet te lang moet doorroeren. Zodra alles een beetje samenkomt, stop je met roeren, dan wete je zeker dat ze mooi zullen rijzen. Ik gebruik in mijn muffins niet alleen zelfrijzend bakmeel, maar ook nog een klein beetje baking soda. Als je dat niet in huis hebt, kun je het eventueel weglaten. Ze zullen misschien iets minder hoog worden in de oven, maar zijn zeker net zo lekker.

Ik heb voor mijn hartige muffins gekozen voor oude kaas om ze dat zoutige te geven. Een beetje extra pit komt van de cayennepeper. En stiekem zit er in deze muffins ook nog wortel en bosui! Wat fijngesneden peterselie maakt het helemaal af. Maar natuurlijk kun je ook kijken wat je nog in je koelkast hebt liggen, een restje prei of paprika kan er natuurlijk ook altijd in verwerkt worden.

Deze vegetarische muffins zijn niet alleen geschikt op tafel voor een brunch, maar doen het ook erg goed in een lunchtrommel. Ik zou ze na het bakken in de koelkast bewaren, dan zijn ze nog zo’n 3-4 dagen goed. Maar ik gok dat ze eerder op zijn!

Hartige muffins met kaas

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Maak in plaats van zoete muffins, deze heerlijke vegetarische hartige muffins.

Ingrediënten

  • 275 gram zelfrijzend bakmeel

  • ¼ theelepel baking soda

  • ½ theelepel zout

  • ½ theelepel peper

  • ¼ theelepel cayennepeper

  • 3 eetlepels peterselie

  • 2 bosuitjes

  • 1 kleine wortel

  • 100 gram geraspte oude kaas

  • 1 ei

  • 250 ml melk

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de peterselie en bosui fijn en rasp de wortel.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg baking soda, zout, peper, cayennepeper, peterselie, ui, wortel en kaas toe. Roer even kort door.
  • Kluts het ei en voeg dit met de melk toe. Roer even door tot het meel is gecombineerd. Niet te veel roeren.
  • Vet de muffinvorm goed in en verdeel het mengsel over de holtes. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van papieren muffinvormpjes in de metalen vorm.
  • Bak de hartige muffins 20 tot 25 minuten.

Tips

  • Dit recept is vegetarisch, maar voor een niet vegetarische variant zou je ook spekreepjes of hamblokjes kunnen toevoegen.
  • Vervang de oude kaas door Roquefort of een andere schimmelkaas.

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer