Risotto uit de multicooker met tomaat en spekjes

door Esther
Multicooker risotto met tomaat en spekjes

Steeds meer Nederlanders kopen een multicooker zoals de Crockpot Express Pot (die ik zelf heb), de Instantpot Duo of de luxe Ninja Foodi. Deze alleskunners zorgen voor gemak in de keuken en je kunt er allerlei verschillende gerechten in maken die normaal gesproken meer tijd of energie kosten. Wat dacht je van dit recept voor risotto uit de multicooker?

Wanneer je normaal gesproken risotto maakt, is het vooral veel roeren en af en toe bouillon toevoegen. Dat geldt trouwens niet voor mijn recept voor ovenrisotto, maar dat is misschien wel de uitzondering. Sinds ik de multicooker heb is er nog een makkelijke manier om risotto te maken. Onder druk gaart de rijst heel snel en hoef je dus niet continu te roeren, een win-win situatie!

Dit recept zit bomvol smaak en kun je eventueel zelf nog aanpassen aan je eigen smaak. Ik maak gebruik van een klein beetje witte wijn, maar als je dit liever niet wilt gebruiken kun je dit ook vervangen door water. Wees creatief en voeg andere ingrediënten toe zoals paprika en champignons als je een extra gevulde risotto lekker vindt.

Voor deze risotto uit de multicooker maak je gebruik van de sauteerfunctie en de risotto/rijstfunctie op je apparaat. Sauteren gebruik je om ingrediënten aan te bakken, zoals in dit geval de spekjes, uit en knoflook. Ook handig als je de rundvlees aanbraadt en daarna je stoofschotel op de slowcookfunctie wilt klaarmaken. Dat scheelt weer een pan! De rijst/risottofunctie maakt zoals gezegd gebruik van koken onder druk, dus het ventiel van je multicooker moet dicht zitten.

Heb je altijd al eens risotto willen maken, maar vond je het te moeilijk of te tijdrovend? Dan moet je dit recept voor risotto uit de multicooker zeker een keer uitpoberen!

Risotto met tomaat uit de multicooker

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

9

minuten
Totale tijd

19

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 250 gram 250 spekjes

  • 1 1 ui

  • 1 1 knoflookteentje

  • 1 1 theelepel tijm

  • 225 gram 225 risottorijst

  • 250 gram 250 smaaktomaatjes, zoals roma tomaatjes

  • 1 1 kippenbouillonblokje

  • 100 ml 100 droge witte wijn (optioneel)

  • 75 gram 75 Parmezaanse kaas

  • klein handje basilicumblaadjes

  • peper naar smaak

Bereiding

  • Zet de multicooker op de sauteerstand zodat deze voorverwarmd wordt. Snipper ondertussen de ui en pers de knoflookteen uit. Als de pan voorverwarmd is, doe je de spekjes er in en bak je deze in een paar minuten uit.
  • Doe de ui, de knoflook en de tijm er bij en bak deze even mee. Doe de risottorijst er bij en bak dit mee tot de korrels glazig zijn. Snijd ondertussen de tomaatjes in tweeën. Doe de tomaatjes, het bouillonblokje, 400 ml water en de wijn er bij. Als je geen wijn gebruikt, doe dan nog 100 ml water er bij.
  • Doe de deksel op de multicooker met het ventiel dicht. Zet hem vervolgens op de rijst/risottostand. Als de kooktijd is verstreken laat je de druk ontsnappen. Haal de deksel er van af en roer nu Parmezaanse kaas er door en knip de basilicum fijn er boven. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Risotto uit de multicooker met tomaat en spekjes
Pinterest pin risotto uit de multicooker
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]