Kruidenboter staat eigenlijk altijd standaard op tafel als er stokbrood gemaakt wordt. En de meeste mensen kopen dan zo’n bakje in de supermarkt. Maar wat nou als ik je vertel dat zelf kruidenboter maken ontzettend makkelijk is, en de smaak daarvan zo ontzettend veel beter?
Natuurlijk zijn er producten die je zelf kunt maken, maar die als je ze koopt qua smaak niet zo veel verschillen. Dan maak je ze dus gewoon voor de lol. Hoe anders is dat bij zelfgemaakte kruidenboter. Het smaakverschil met een bakje uit de supermarkt is enorm.
Daarnaast kun je de verhouding van de ingrediënten naar je eigen smaak aanpassen. Onderstaand recept is dus een basisrecept en kun je naar wens aanpassen. Houd je van knoflook? Voeg dan een teentje extra toe. Wat minder peterselie of dille? Het is aan jou.
Hoe maak je zelf kruidenboter?
Je had het vast al lang begrepen: het recept voor kruidenboter is ontzettend makkelijk. De basis is ongezouten roomboter. Ik kies hiervoor omdat je dan zelf in de hand hebt hoeveel zout je nog wil toevoegen. En natuurlijk is het belangrijk dat die roomboter op kamertemperatuur is. Harde roomboter uit de koelkast, daar is niet door heen te komen als je de kruiden er door wilt roeren. En dan is het de keuze in kruiden en knoflook die de smaak bepalen. Verse kruiden maakt hierbij wel echt het verschil, die zorgen voor de kenmerkende smaak van kruidenboter.
Wij vinden het heerlijk om stokbrood met kruidenboter te eten bij bijvoorbeeld deze verse tomatensoep. Maak de volgende keer dat je stokbrood op tafel zet zelf je kruidenboter en ik beloof je dat je in het vervolg nooit meer anders wilt.
