Feel good food: Croissant broodpudding

door Esther
croissant broodpudding

Ik houd niet zo van verspillen en hoewel er hier echt wel eens wat weggegooid wordt, denk ik altijd even na of ik er nog iets anders van kan maken. Van eigeel dat over is kun je bijvoorbeeld heerlijke vanillevla maken en van restjes brood maak je een superlekkere Italiaanse broodpudding. En restjes van een warme maaltijd vries ik bijna altijd in, net zoals mozzarella, kruiden, bananen en koekjesdeeg.

Wat ik overigens ook wel eens van restjes brood maak zijn tosti’s. Dat kan uitstekend met “oud” brood. Brood wordt hier in huis eigenlijk nooit snel oud, want met twee pubers in huis, wordt er regelmatig een bammetje (of meer) gesmeerd. Dat is bijna niet bij te houden. Zoveel oud brood is hier dus niet te vinden. Jammer want voor die eerder genoemde broodpudding, is oud brood essentieel. Dus zorgt er voor dat het vocht goed opgenomen wordt en dat je die mooie structuur krijgt. Dat lukt minder goed met vers brood. Soms laat ik brood wel eens expres oud worden, op een rooster, met een briefje “afblijven’ er op….

Ik kan me bijna niet voorstellen dat je oude croissants over hebt, maar hiermee kun je dus ook een geweldige croissant broodpudding maken. Eerlijk is eerlijk om dit uit te proberen heb ik dus inderdaad bovenstaande methode gebruikt. De croissants lagen hier 2 dagen op een rooster, inclusief briefje! Maar goed dat niemand er stiekem eentje heeft genomen, want dan had ik net te weinig gehad voor dit heerlijke feel good recept!

Wat dacht je van croissants, met rozijnen, vanilleroom en suiker? En dat in de oven zodat het een knapperig korstje krijgt? Exact: een croissant broodpudding is de hemel op aarde! En restjes kun je prima in de koelkast bewaren. Even in de magnetron opwarmen om ‘s avonds voor de tv nog na te genieten!

Croissant broodpudding

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

40

minuten

Ingrediënten

  • 4 croissants in dunne plakjes

  • 50 gram rozijnen

  • 4 eieren losgeklopt

  • 200 ml melk

  • 300 ml slagroom

  • 75 g suiker

  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de croissants in plakjes en leg de helft in een ovenschaal.
  • Strooi de helft van de rozijnen over croissants. Herhaal met de rest van de croissants en rozijnen.
  • Doe melk, room, suiker en vanille in een pan en verwarm dit tot het bijna kookt.
  • Giet een paar lepels van het mengsel bij de eieren en meng het door elkaar, giet dan het eiermengsel bij de melk in de pan. Verwarm dit nog een paar minuutjes totdat het wat dikker wordt.
  • Giet het mengsel over de croissants en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven.
  • Bak de broodpudding 15 minuten, strooi er wat extra suiker over en bak nog eens 15 minuten.
  • Eet de broodpudding lekker warm met eventueel een bolletje ijs. Eet smakelijk!

Tips

  • Je kunt de rozijnen ook vervangen of combineren met krenten, cranberries of gedroogde abrikozen in stukjes.
  • Roer een beetje sinaasappelrasp door het melk / ei mengsel voor een zonnige twist.
croissant broodpudding
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer