Ik houd niet zo van verspillen en hoewel er hier echt wel eens wat weggegooid wordt, denk ik altijd even na of ik er nog iets anders van kan maken. Van eigeel dat over is kun je bijvoorbeeld heerlijke vanillevla maken en van restjes brood maak je een superlekkere Italiaanse broodpudding. En restjes van een warme maaltijd vries ik bijna altijd in, net zoals mozzarella, kruiden, bananen en koekjesdeeg.
Wat ik overigens ook wel eens van restjes brood maak zijn tosti’s. Dat kan uitstekend met “oud” brood. Brood wordt hier in huis eigenlijk nooit snel oud, want met twee pubers in huis, wordt er regelmatig een bammetje (of meer) gesmeerd. Dat is bijna niet bij te houden. Zoveel oud brood is hier dus niet te vinden. Jammer want voor die eerder genoemde broodpudding, is oud brood essentieel. Dus zorgt er voor dat het vocht goed opgenomen wordt en dat je die mooie structuur krijgt. Dat lukt minder goed met vers brood. Soms laat ik brood wel eens expres oud worden, op een rooster, met een briefje “afblijven’ er op….
Ik kan me bijna niet voorstellen dat je oude croissants over hebt, maar hiermee kun je dus ook een geweldige croissant broodpudding maken. Eerlijk is eerlijk om dit uit te proberen heb ik dus inderdaad bovenstaande methode gebruikt. De croissants lagen hier 2 dagen op een rooster, inclusief briefje! Maar goed dat niemand er stiekem eentje heeft genomen, want dan had ik net te weinig gehad voor dit heerlijke feel good recept!
Wat dacht je van croissants, met rozijnen, vanilleroom en suiker? En dat in de oven zodat het een knapperig korstje krijgt? Exact: een croissant broodpudding is de hemel op aarde! En restjes kun je prima in de koelkast bewaren. Even in de magnetron opwarmen om ‘s avonds voor de tv nog na te genieten!
