Houthakkerscake “from down under”

door Esther
Houthakkerscake

Vind je appelcake saai? Ben je uitgekeken op appeltaart? Probeer dan deze houthakkerscake uit Australië eens! Dit is zo ontzettend, ongelooflijk lekker. En het gekke is, dat de ingrediënten helemaal niet zo onbekend zijn en samen voor een verrassend resultaat zorgen. Wat dacht je van appel, dadels en kokos samen in een cake? Dan weet je dat het lekker gaat worden.

De cake is helemaal niet ingewikkeld te maken, je hebt er alleen iets meer tijd voor nodig dan voor een “normale” cake. Na het bakken, bedek je de cake namelijk met een kokosmengsel waarna dit nog zo’n 20 minuten de oven in gaat. Het resultaat is een een smeuïge, zachte cake met een knapperige kokos laag.

In de cake zitten niet alleen twee grote appels, maar ook een flinke handvol dadels. Deze combinatie maakt de cake heerlijk fruitig en zoet, zonder mierzoet en zwaar te zijn. Eigenlijk is dit gebak opvallend licht, ook al zou je dat in eerste instantie misschien niet zeggen

Als je binnenkort nog eens een cake wil bakken, geef deze “Lumberjack cake” dan eens een kans. Je zult versteld staan van de smaak en de structuur. Na én stukje wil je vast en zeker meer van deze houthakkerscake.

Houthakkerscake “from down under”

Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

1

uur 

10

minuten
Totale tijd

1

uur 

25

minuten

Ingrediënten

  • 2 grote appels, ik koos Jonagold

  • 175 gram dadels, zonder pit

  • 1 theelepel baking soda

  • 200 ml kokend water

  • 125 g roomboter op kamertemperatuur

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 175 gram witte basterdsuiker

  • 1 ei op kamertemperatuur

  • 175 gram bloem

  • Topping
  • 75 gram roomboter

  • 100 gram bruine basterdsuiker

  • 125 ml melk

  • 75 gram geraspte kokos

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante vorm van 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Hak de dadels fijn. Doe de appels, dadels, baking soda en het water in een kom en laat dit 10 minuten weken.
  • Klop ondertussen boter, suiker, vanille en ei licht en luchtig.
  • Voeg het botermengsel en de bloem toe aan het appelmengsel en roer goed door elkaar.
  • Giet het beslag in de vorm en bak 45-50 minuten.
  • Topping
  • Doe alle ingrediënten in een pan en roer tot de boter is gesmolten en de suiker is oplost.
  • Haal de cake uit de oven en schep het kokosmengsel voorzichtig over de cake. Doe de cake nog 20 minuten in de oven.
  • Laar de cake 15 minuten in de vorm afkoelen en laat hem dan verder uit de vorm afkoelen op een rooster.
Houthakkerscake
Houthakkerscake
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer